ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σύλληψη στελέχους της κινεζικής Huawei από τις πολωνικές αρχές

Συνελήφθη ο Γουετζίνγκ Γ., ο οποίος ήταν υπεύθυνος πωλήσεων της Huawei σε πελάτες του δημοσίου στην Πολωνία

Kathimerini.gr

Συνεχίζεται το σίριαλ των συλλήψεων στην Huawei, τον κινεζικό κολοσσό τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, ο οποίος έχει μπει στο στόχαστρο της αμερικανικής κυβέρνησης και θεωρείται απειλή για την εθνική ασφάλεια, θέση την οποία ασπάζονται και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριμένα, στην Πολωνία συνελήφθη ο Γουετζίνγκ Γ., ο οποίος ήταν υπεύθυνος πωλήσεων της Huawei σε πελάτες του δημοσίου στην Πολωνία, καθώς και ο Πολωνός υπήκοος και πρώην υψηλόβαθμος κρατικός αξιωματούχος (Πιοτρ Ντ.), που εργαζόταν στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Orange Polska. Κατηγορούνται ότι έκαναν κατασκοπεία προς όφελος της Κίνας. Την είδηση μετέδωσε χθες το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι TVPInfo της Πολωνίας. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα γνωστά στοιχεία, τα δύο άτομα θα παραμείνουν υπό κράτηση επί τρίμηνο.

Κίνδυνος

Ο κολοσσός υψηλής τεχνολογίας της Huawei θεωρείται απειλή για τη Δύση. Υφίστανται έντονες πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, διότι υπάρχουν υπόνοιες πως το Πεκίνο μέσω του εξοπλισμού της Huawei κατασκοπεύει εταιρείες, κυβερνήσεις και άτομα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εμποδίσουν την πρόσβαση του κινεζικού ομίλου στα τηλεπικοινωνιακά τους δίκτυα, ενώ ακόμα «μαίνεται» ο σινοαμερικανικός εμπορικός πόλεμος. Η Κίνα προβληματίζεται ιδιαίτερα με το θέμα της Πολωνίας, όπως δήλωσε το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών. «Ζητούμε από τη χώρα, που εμπλέκεται, να ασχοληθεί κατά τρόπο δίκαιο και νομότυπο με την υπόθεση, προστατεύοντας τα δικαιώματα των ανθρώπων», ανέφερε το υπουργείο. Η Orange Polska είχε συνεργαστεί το 2018 με τη Huawei, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την τοποθέτηση ασυρμάτων δικτύων 5ης γενιάς στην Πολωνία, μία χώρα με πληθυσμό 38 εκατομμυρίων ανθρώπων. Η μητρική της εταιρεία, η γαλλική Orange, δεν πρόκειται να συνεργαστεί πλέον σε γαλλικό έδαφος με τον κινεζικό κολοσσό. Αυτά δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Orange, Στεφάν Ρισάρ. Πάντως, δεν έχει διασαφηνιστεί εάν θα τη μιμηθεί και η πολωνική της θυγατρική Orange Polska. Η Ηuawei είχε δηλώσει ήδη, προ των τελευταίων συλλήψεων των δύο ατόμων στην Πολωνία, πως δεν συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια κανενός και ότι ουδέποτε της ζητήθηκε από κυβέρνηση να παρέμβει σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα ή να κινηθεί παρανόμως.

Πέραν της Πολωνίας, η Huawei έχει μπει και στο στόχαστρο της Τσεχίας. Ο πρόεδρος της χώρας Μίλος Ζέμαν στοχεύει να αναδείξει την Τσεχία ως πύλη κινεζικών επενδύσεων στην Ευρώπη. Εντούτοις, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και Κυβερνοχώρου της Τσεχίας με έκθεσή της συνέστησε σε εταιρείες τη μη χρήση λογισμικού και χαρντγουέαρ από την Huawei και την επίσης κινεζική ΖΤΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κίνα θα ανταπαντήσει σε αυτό. Ο Μίλος Ζέμαν υπογράμμισε πως με την εν λόγω έκθεση πιθανώς να προκληθούν πλήγματα στην οικονομία της χώρας, επικαλούμενος τις επενδύσεις της τσεχικής Skoda Auto (θυγατρικής της Volkswagen) στην Κίνα και τον σχεδιασμό για τα δίκτυα 5ης γενιάς. Πολύ πιθανόν, εάν απαντήσει με αντίμετρα η Κίνα, να στραφεί κατά αυτών των σχεδίων, υπογράμμισε ο κ. Ζέμαν.

Εν τω μεταξύ, πρέπει να επισημανθεί στο σημείο αυτό ότι στις αρχές Δεκεμβρίου η Μενγκ Γουανγκζού, γενική οικονομική διευθύντρια της Huawei, είχε συλληφθεί στον Καναδά ως ύποπτη ότι εξαπάτησε τράπεζες, ώστε χωρίς τη θέλησή τους να κάνουν εκκαθάριση συναλλαγών με το Ιράν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X