ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα τρία συν ένα ανοιχτά ζητήματα για την Ελληνική

Κινήσεις που σχετίζονται με την ανώτατη διεύθυνση, προσωπικό, μετοχική σύνθεση, εργασιακά και μετέπειτα πορεία

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Το 2022 για την Ελληνική Τράπεζα ήταν ένα έτος αρκετών αλλαγών, καθώς έκλεισε εκκρεμότητες αλλά άνοιξε και νέα κεφάλαια. Στο τέταρτο τρίμηνο του 2022 η Ελληνική Τράπεζα προχώρησε σε κινήσεις που σχετίζονται με την ανώτατη διεύθυνσή της, με το προσωπικό της, με τη μετοχική της σύνθεση, με τα εργασιακά, αλλά έλαβε και αποφάσεις που θα επηρεάσουν τη μετέπειτα πορεία του Οργανισμού. Πέρα από τα γεγονότα που ανήκουν πλέον στο παρελθόν, έχει τώρα τρία ανοιχτά ζητήματα που πρέπει να διαχειριστεί. Την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τον CEO της, τον Γερμανό κ. Όλιβερ Γκάτσκε, την συνομολόγηση της νέας συλλογικής σύμβασης με τις συντεχνίες, αλλά και τις ισορροπίες με τη νέα εισδοχή ως μεγαλομετόχου στην τράπεζα, της Eurobank.

Περνώντας στην πιο πρόσφατη εξέλιξη εκ των τριών, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου αποφάσισε πως δεν υπάρχει κάτι μεμπτό που πρέπει να εξετάσει περαιτέρω σχετικά με την υπόθεση του κ. Γκάτσκε και το ενδεχόμενο πιθανής προσπάθειας χειραγώγησης της μετοχής της Ελληνικής. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ενημερώσει την Ελληνική Τράπεζα πως δεν υπάρχει κάτι να διερευνήσει περαιτέρω με την εξέταση των καταγγελιών που ήθελαν τον κ. Γκάτσκε να προτρέπει προσωπικό της Ελληνικής να επενδύσει στην τράπεζα αγοράζοντας μετοχές. Πλέον, είναι στο «παιχνίδι» της Ελληνικής για το πώς θα διαχειριστεί το εν λόγω ζήτημα και αν θα συνεχίσει την συνεργασία της με το Γερμανό τραπεζίτη. Η θέση του Γερμανού τραπεζίτη έχει καλυφθεί «με το παραπάνω» τόσο καιρό, καθώς κατά τη σύντομη θητεία του κ. Πέτρου Αρσαλίδη, του εκτελούντος χρέη CEO στην τράπεζα, έγινε με επιτυχία ένα Σχέδιο Εθελούσιας Εξόδου, συνέχισαν οι συζητήσεις με τις συντεχνίες για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης και λήφθηκαν επιτέλους αποφάσεις που σχετίζονται με τους τόκους των ομολόγων μετατρέψιμου κεφαλαίου, γνωστά και ως ΜΑΚ. Το αν η τράπεζα θελήσει να συνεχίσει την συνεργασία με τον Γερμανό τραπεζίτη ή θα θελήσει να την διακόψει και να εξεύρει άλλον CEO, θα το δούμε στο επόμενο διάστημα. Πάντως, από πλευράς κατηγοριών – καταγγελιών για χειραγώγηση της μετοχής, ο κ. Όλιβερ Γκάτσκε είναι «καθαρός» με τη βούλα της Επιτροπής της Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου.

Η σύμβαση να κλείσει

Δεύτερο ανοιχτό ζήτημα που θα δούμε να αντιμετωπίζεται στο επόμενο διάστημα είναι αυτό της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης. Η Ελληνική επί διακυβέρνησης του άλλου εκτελούντος χρέη CEO, πριν από τον Γερμανό, του κ. Φοίβου Στασόπουλου, είχε φτάσει μία ανάσα πριν από την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης με τις συντεχνίες. Κάποια στιγμή όμως κατέρρευσε η γέφυρα που είχε δημιουργηθεί και έτσι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών χρειάστηκε να χτιστούν πάλι από την αρχή. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης της Ελληνικής με τις συντεχνίες δεν απέχει πολύ. Δεν μπορεί να διευκρινιστεί αν βρίσκεται ξανά μία ανάσα πριν από την υπογραφή, αλλά είναι σε πολύ καλό δρόμο. Έχει καλυφθεί μεγάλο έδαφος, από το καλοκαίρι και στο τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Εξάλλου, το Σχέδιο Εθελούσιας Εξόδου ήταν μία πτυχή που σχετίζεται με την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης. Εάν δεν ήταν σε καλό δρόμο δεν θα προχωρούσε η μείωση των υπαλλήλων.

Φωνή για Eurobank

Ένα ζήτημα που άνοιξε με την περαιτέρω διείσδυση της Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα και θα πρέπει να τύχει χειρισμού, είναι η Eurobank να «αποκτήσει φωνή» στο Συμβούλιο. Όταν είχε το 12,6% της Ελληνικής Τράπεζας για ένα και πλέον χρόνο δεν είχε καμία εκπροσώπηση στο ΔΣ του Οργανισμού. Τώρα που απέχει μόλις 4% από το να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της Τράπεζας η Eurobank όπως έγραψε ξανά η «Κ», θα πρέπει να αρχίσουν οι ζυμώσεις για να μπει τουλάχιστον μία εκπροσώπηση στο ΔΣ. Το 26% που έχει μετά την αγορά του 13,4% των μετοχών από την Wargaming την έχει μετατρέψει ως τον μεγαλομέτοχο της Ελληνικής και είναι βέβαιο πως θα «εκθρονίσει» αργά ή γρήγορα μετόχους που έχουν περισσότερη από μία εκπροσώπηση. Τέτοιες αλλαγές θα δούμε στο επόμενο διάστημα.

Επαναφορά μισθών

Σε επαναφορά των μισθών των υπαλλήλων του πρώην Συνεργατισμού οι οποίοι είχαν μειωθεί κατά την 1.1.2014 προχώρησε στα τέλη Οκτώβρη η Ελληνική Τράπεζα, ζήτημα για το οποίο η ΕΤΥΚ ασκούσε στην Ελληνική Τράπεζα συνεχώς σκληρή κριτική. Ο αναπροσαρμοσμένος μισθός καταβλήθηκε στο Επηρεαζόμενο Προσωπικό στο τέλος Οκτώβρη και οποιαδήποτε αναδρομικά ποσά θα προέκυπταν από 01/01/2019 μέχρι 30/09/2022, αναμένεται να πληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους 2022.

Το Σχέδιο Εθελούσιας

Μετά την επαναφορά των μισθών των υπαλλήλων του πρώην Συνεργατισμού, ακολούθησε η ολοκλήρωση ενός Προγράμματος Εθελούσιας Εξόδου. Στόχος, ήταν η μείωση του υψηλού δείκτη εξόδων προς έσοδα της Τράπεζας (74%), ενώ περίπου 450 υπάλληλοι (περίπου το 17% των υπαλλήλων του Ομίλου) εγκρίθηκαν για αποχώρηση. Το κόστος της κίνησης αυτής ανέρχεται περίπου στα 70 εκατ. ευρώ.

Πληρωμή των ΜΑΚ

Η Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσε συνάμα στις 29 Νοεμβρίου 2022 την απόφασή της για έναρξη πληρωμής τόκου για τα Μετατρέψιμα Αξιόγραφα Κεφαλαίου ΜΑΚ 1 και ΜΑΚ 2 από την περίοδο πληρωμής τόκου 1 Οκτωβρίου 2022 – 31 Δεκεμβρίου 2022, με την πρώτη πληρωμή τόκου να γίνεται στις 31 Δεκεμβρίου 2022. Είναι απόφαση «σταθμός» για την τράπεζα και το επενδυτικό κοινό, καθώς είναι απόφαση που ανέμεναν οι επενδυτές που κρατούν τα εν λόγω ομόλογα από το 2013. Ενδεχομένως να έπρεπε έτσι κι αλλιώς να προχωρήσει η Τράπεζα με μια τέτοια απόφαση, καθώς στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Στρατηγικού Σχεδίου, η Τράπεζα έχει πει πως θα αξιολογήσει την απόφαση της σχετικά με την καταβολή μερίσματος για τις συνήθεις μετοχές της, με την επιφύλαξη βέβαια σχετικής ρυθμιστικής έγκρισης.

Νέο τριετές πλάνο

Ενδεχομένως το παρόν να έπρεπε να βρίσκεται πιο πάνω και να έχει μεσότιτλο, «τρία συν ένα κεφάλαια» που πρέπει να διαχειριστεί η Ελληνική και όχι να είναι κάτω από μεσότιτλους με «παρελθοντικό μανδύα». Ο λόγος για τη διαδικασία που βρίσκεται στη μέση και η Ελληνική θα θέσει μεσοπρόθεσμους χρηματοοικονομικούς στόχους με την έκδοση του Στρατηγικού της Σχεδίου έως το τέλος του έτους 2022. Είναι μια διαδικασία που γίνεται κυρίως στη βάση του πληθωρισμού, των επιτοκίων και των νέων δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί και δεν συνάδουν ακριβώς με το τελευταίο πλάνο τριετίας που είχε ετοιμαστεί από τον Όμιλο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση