ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Πανεπιστήμιο Frederick βασικός εταίρος έργου για δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας για νεαρούς κατοίκους νησιών

Το έργο κατέκτησε τη δεύτερη θέση στα Βραβεία Βιώσιμης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Δελτίο Τύπου

Το ερευνητικό έργο YENESIS (Δίκτυο Απασχόλησης Νέων για την Ενεργειακή Βιωσιμότητα στα Νησιά), στο οποίο το Πανεπιστήμιο Frederick είναι ένας από τους βασικούς εταίρους, πρόσφατα, κατέκτησε τη δεύτερη θέση στα Βραβεία Βιώσιμης Ενέργειας της ΕΕ στην κατηγορία «Νεολαία». Ο εν λόγω διαγωνισμός αναγνωρίζει τα κορυφαία έργα βιώσιμης ενέργειας της χρονιάς.

Το ερευνητικό έργο, το οποίο έχει τύχει συνολική χρηματοδότηση 2,3 εκατομμυρίων ευρώ, από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, μέσω του Σχεδίου Χορηγιών για τη Νεανική Απασχόληση, του Ταμείου ΕΟΧ και Νορβηγίας, αναμένεται να δημιουργήσει ευκαιρίες απασχόλησης για νέους στα νησιά της Ευρώπης. Τα νησιά υποφέρουν από υψηλή ανεργία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με εποχιακή περίοδο αιχμής σε μη τουριστικές περιόδους, ειδικά μεταξύ των νέων. Οι νέοι επαγγελματίες στα νησιά ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πολλές προκλήσεις, όπως περιορισμένες ευκαιρίες εργασίας, που συχνά απαιτούν χρόνια εμπειρίας. Αυτό οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο έλλειψης εργασίας και έλλειψης εμπειρίας.

Το έργο στοχεύει στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, με τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας στα νησιά. Στοχεύει πρωτίστως τους νέους, μεταξύ 25 και 29 ετών, που βρίσκονται Εκτός Απασχόλησης και εκτός Εκπαίδευσης ή Κατάρτισης (ΕΑΕΚ), και έχουν σταματήσει να αναζητούν εργασία με αποτέλεσμα τον κοινωνικό τους αποκλεισμό.

Η Δρ. Ζαχαρίου και ο Δρ. Φωκαΐδης, οι ερευνητές που συμμετείχαν εκ μέρους του Πανεπιστημίου Frederick στο έργο, εξήγησαν τον ρόλο του Πανεπιστημίου: «Το Πανεπιστήμιο Frederick έχει αναλάβει την έρευνα σε σχέση με τις συνθήκες που επικρατούν σε ευρωπαϊκά νησιά σε σχέση με την εργοδότηση σε πράσινα επαγγέλματα (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια, βιώσιμες μεταφορές, βιώσιμο τουρισμό). Παράλληλα έχουμε ετοιμάσει έναν οδηγό, ο οποίος έχει μεταφραστεί σε οκτώ γλώσσες, για την καθοδήγηση των νέων ηλικίας 15-19 σε σχέση με τις απαιτήσεις της απασχόλησής σε επαγγέλματα του πράσινου τομέα. Ο οδηγός αυτός διανέμεται σε σχολεία της Κύπρου και των χωρών που συμμετέχουν στο έργο. Επιπρόσθετα, ετοιμάζουμε έναν οδηγό διδασκαλίας μαθήματος σε πανεπιστημιακό επίπεδο για μαθήματα σχετικά με τα επαγγέλματα του πράσινου τομέα, με υλικό που παρέδωσαν εταίροι του έργου.»
Το έργο YENESIS αποτελεί αποτέλεσμα συνεργασίας νησιών από οκτώ χώρες της Ευρώπης (Κύπρος, Ελλάδα, Κροατία, Νορβηγία, Εσθονία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία), δημιουργώντας έτσι μια πανευρωπαϊκή συνεργασία νησιών. Ανεξάρτητα από τις διαφορές στο μέγεθος και τον πληθυσμό, τα νησιά εταίροι αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις που σχετίζονται με οικονομίες κλίμακας, περιορισμούς στους πόρους και ευπάθεια στις κλιματικές αλλαγές.

Το έργο είναι εμπνευσμένο από την προσωπική εμπειρία της Υπεύθυνης Έργου, Μυρτώς Σκουρουπάθη, η οποία αποφοίτησε από Πανεπιστήμιο του εξωτερικού το 2016 και επέστρεψε στην Κύπρο με την επιθυμία να βρει μια ικανοποιητική και βιώσιμη εργασία. Αφού έμεινε άνεργη για ένα χρόνο, βρήκε δουλειά στο Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου. Όπως ανέφερε: «Ήθελα να χρησιμοποιήσω τις εμπειρίες μου για να δημιουργήσω κάτι για νέους που ενδιαφέρονται να οικοδομήσουν ένα βιώσιμο μέλλον.»

Στο πλαίσιο του έργου, 12 νέοι συμμετέχοντες επιλέχθηκαν από νησιά της κάθε δικαιούχας χώρας, οι οποίοι παρακολούθησαν ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας μίας εβδομάδας στις χώρες τους. Το πρόγραμμα εστίαζε στην επιχειρηματική καινοτομία, καθώς και σε τέσσερις βασικούς τομείς: ενεργειακή απόδοση, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βιώσιμος τουρισμός και κινητικότητα. Επιπρόσθετα, θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τη Νορβηγία και να δουν από κοντά μερικές επιτυχημένες βιώσιμες επιχειρηματικές ιδέες και έχουν ήδη ξεκινήσει την επιχορηγημένη πρακτική τους εξάσκηση, διάρκειας ενός μήνα, σε ένα από τα άλλα νησιά που συμμετέχουν. Κάθε νέος θα συμμετέχει επίσης σε εξάμηνη τοποθέτηση εργασίας στη χώρα του, που σκοπό έχει να τους βοηθήσει να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις τους για να βοηθήσουν την τοπική τους κοινότητα. Οι συμμετέχοντες θα συνεχίσουν επίσης να εκπαιδεύονται στο πώς να ιδρύσουν μια νεοσύστατη επιχείρηση και να έρθουν σε επαφή με τις τοπικές βιώσιμες επιχειρήσεις.

Εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19, οι δραστηριότητες του προγράμματος έχουν προσαρμόσει με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να προσφέρονται εναλλακτικές επιλογές στους συμμετέχοντες που λόγω των συνθηκών δεν μπορούν να ταξιδέψουν.

Το έργο, εκτός από την πρόσφατη βράβευση στα βραβεία της ΕΕ, έχει ήδη λάβει διεθνή αναγνώριση, αφού η Επιτροπή Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών (ESD) έχει ήδη προσκαλέσει τον Συντονιστή του Προγράμματος να παρουσιάσει το YENESIS ως καλή πρακτική που θα υιοθετηθεί από τα κράτη μέλη. Ο Συντονιστής έχει επίσης προσκληθεί και από το World Sustainable Energy Days για παρουσίαση του έργου, ενώ, η κοινοπραξία κλήθηκε επίσης να προσφέρει την εμπειρογνωμοσύνη της στη δημιουργία της στρατηγικής του ΟΗΕ για την αειφόρο ανάπτυξη 2030.

Οι εταίροι, εκτός από το Πανεπιστήμιο Frederick, είναι: το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου (Συντονιστής), το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων της Ελλάδας (ΔΑΦΝΗ), το Περιβαλλοντικό Ινστιτούτο Στοκχόλμης στο Τάλλιν (SEIT), ο Περιφερειακός Οργανισμός Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Αυτόνομης Περιφέρειας της Μαδέρα (AREAM- Πορτογαλία), το Διεθνές Κέντρο Βιώσιμης Ανάπτυξης Συστημάτων Ενέργειας, Νερού και Περιβάλλοντος της Κροατίας (SDEWES), το Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης, η εταιρεία Chrysalis LEAP Limited Κύπρου, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας των Καναρίων Νήσων (ITC) της Ισπανίας και η Περιφερειακή Αρχή Møre and Romsdal της Νορβηγίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X