ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χρονιά μερισμάτων το 2023 στις τράπεζες

Τα πιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου έχουν να επιστρέψουν χρήματα στους μετόχους τους πάνω από μία 10ετία

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Το 2023 εκτός του ότι μπαίνει με πληθωριστικές τάσεις και διαδέχεται χρόνο με γεωπολιτική κρίση λόγω του Ουκρανικού, σε τοπικό τραπεζικό επίπεδο αναμένεται ότι θα είναι και χρονιά που θα επιστρέψει η απαγορευμένη για πολλά χρόνια έκφραση, «διανομή μερισμάτων». Οι δύο μεγάλες τράπεζες του νησιού είχαν προλειάνει το έδαφος με δειλές-δειλές δηλώσεις περί προθέσεως για διανομή μερίσματος από τα τέλη του 2021, ωστόσο έφτασε το 2023 και οι δηλώσεις αυτές θα γίνουν πράξη. Περισσότερο από μία 10ετία οι τράπεζες έχουν να δώσουν μέρισμα στους μετόχους τους.

Συγκεκριμένα, από το 2010 η Τράπεζα Κύπρου και από το 2012 η Ελληνική Τράπεζα. Επιστρέφοντας στο «σήμερα», θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πλέον πως οι δύο τράπεζες, Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική, θα πρέπει να δώσουν εντός του 2023 μερίσματα στους μετόχους τους, άρα και να αρθεί η απαγόρευση που υπάρχει από την Ευρωπαϊκή Αρχή. Πριν από τις επίσημες απαγορεύσεις οι τράπεζες αποφάσισαν να σταματήσουν να δίνουν μερίσματα. Οι αποφάσεις για απαγόρευση διανομής μερισμάτων έγινε βάση εποπτικών αποφάσεων μετά την διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (SREP) που διενεργήθηκε στις τράπεζες το 2013. Το ότι επιστρέφουν οι δύο τράπεζες στη διανομή μερισμάτων σηματοδοτεί την «κανονικότητα» για τα κυπριακά τραπεζικά δεδομένα, κάτι το οποίο είναι φυσικό εάν συνυπολογίσουμε στην όλη εξίσωση ότι τα αποτελέσματά τους «απέχουν χιλιόμετρα» από την εικόνα που παρουσίαζαν την εποχή που τους απαγορεύθηκε η διανομή. Η διανομή μερισμάτων είναι ένα κομβικό σημείο που σηματοδοτεί μία νέα εποχή, μία νέα εικόνα για τα τραπεζικά δρώμενα της Κύπρου. Την εικόνα αυτή την βλέπουν και οι θεσμοί και οι Οίκοι γι’ αυτό και βλέπουμε τα τελευταία χρόνια μόνο αναβαθμίσεις.

Η Τράπεζα Κύπρου όπως εξήγησε ο CEO της, Πανίκος Νικολάου στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων για το 2022, εντός του 2023 θα προχωρήσει σε διανομή μερίσματος. Όπως εξήγησε, η διανομή μερίσματος στους μετόχους της Τράπεζας θα γίνει είτε για τα αποτελέσματα του 2022, είτε για τα προσωρινά-ενδιάμεσα (interim) του 2023.

Η Τράπεζα Κύπρου, όπως εξήγησε ο CEO της Πανίκος Νικολάου, εντός του 2023 θα προχωρήσει σε διανομή μερίσματος είτε για τα αποτελέσματα του 2022, είτε για τα προκαταρκτικά του 2023.

Η Ελληνική Τράπεζα, μπορεί να μην έχει παρουσιάσει τα τελικά της αποτελέσματα για το 2022 ακόμα (1η Μαρτίου 2023 θα παρουσιαστούν). Ωστόσο στα τέλη Δεκέμβρη 2022 είχε εξηγήσει στο δελτίο έγκρισης του στρατηγικού της πλάνου για την τριετία 2023-2025 πως, η Τράπεζα θα αποταθεί στις εποπτικές αρχές για την έναρξη πληρωμής μερισμάτων από το 2023 και μετά, η οποία βέβαια θα δοθεί μετά τις εποπτικές εγκρίσεις. Σχετικές ανακοινώσεις για μέρισμα είχαν γίνει και εντός του προηγούμενου έτους, από τον CEO της, τον Όλιβερ Γκάτσκε.

Κάνοντας μια ανασκόπηση στα οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας Κύπρου για το 2011, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου δεν πρότεινε την καταβολή μερίσματος. Το τελικό μέρισμα για το έτος 2010 ύψους 0,03 ευρώ ανά μετοχή (συνολικό ποσό 26.848 χιλ.) είχε πληρωθεί τον Ιούνιο του 2011. Τον Νοέμβριο του 2010 είχε πληρωθεί προμέρισμα για το έτος 2010 ύψους 0,06 ευρώ ανά μετοχή σε μετρητά, συνολικού ποσού 46.612 χιλ. Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη το ύψος των αποθεματικών και τη νομοθεσία όσον αφορά τη διανομή μερίσματος, είχε προχωρήσει τον Νοέμβριο του 2010 με την ειδική διανομή προμερίσματος προς 0,50 ευρώ ανά μετοχή υπό μορφή μετοχών συνολικού ποσού 388.430 χιλ. με τιμή επανεπένδυσης 3,25 ανά μετοχή.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Τράπεζας δεν είχε προτείνει την καταβολή μερίσματος για το έτος 2013 στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων, ενώ όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα της Τράπεζας, για το 2012 είχε καταβάλει μέρισμα (dividend paid) 1,02 εκατ. ευρώ και για το 2011 στις 570 χιλιάδες ευρώ.

Αναμένουν από επόπτες

Ο ευρωπαϊκός επόπτης, ο SSM, θα δώσει το «πράσινο φως» για τη διανομή των μερισμάτων. Στην ουσία, βάσει των αποτελεσμάτων των τραπεζών που θα δει θα «εκτιμήσει» τη λειτουργική κερδοφορία των τραπεζών και το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν στους ισολογισμούς τους. Η αύξηση των επιτοκίων θα συμβάλει σίγουρα σε ένα «ναι», καθώς καταγράφουν αρκετά κέρδη, ενώ το «αντίβαρο» θα είναι η υποψία δημιουργίας νέων προβληματικών δανείων λόγω του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος. Οι δύο τράπεζες λόγω ρευστότητας κατατεθειμένης στις κεντρικές τράπεζες και λόγω επιτοκίων έχουν ένα μεγάλο «ατού» στο να λάβουν έγκριση για διανομή μερισμάτων, ενώ ειδικότερα για τις κυπριακές τράπεζες, το οικονομικό κλίμα είναι επίσης ευνοϊκό. Τουλάχιστον ευνοϊκότερο από όλα τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, καθώς η οικονομία της Κύπρου είναι ένα από τα 2-3 κράτη που θα πάει καλά το 2023. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως οι τράπεζες θα πρέπει να «χαλαρώσουν», αφού οι δυσκολίες στην καταβολή δανείων έχουν αρχίσει και «χτυπούν την πόρτα» και σε δανειολήπτες που μέχρι τώρα δεν αντιμετώπιζαν καμία δυσκολία αποπληρωμής.

Ελκυστικότερες οι τιμές της μετοχής

Με την εικόνα να βελτιώνεται, αλλά και με δηλώσεις για διανομή μερισμάτων, όπως έγραψε ξανά η «Κ» δίδεται ένας άλλος αέρας στην τιμή της μετοχής τους, άρα εκ του αποτελέσματος και στην χρηματιστηριακή τους αξία. Η χρηματιστηριακή αξία των δύο τραπεζών έχει υπερδιπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο, με την τιμή της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου να φτάνει το 2,49 ευρώ και την τιμή της Ελληνικής στο 1,77 ευρώ. Μέσα σε ένα χρόνο η χρηματιστηριακή αξία της Τράπεζας Κύπρου έχει αυξηθεί κατά 129,4% και αυτή της Ελληνικής κατά 118,5%. Η χαμηλότερη τιμή που έπιασε τις τελευταίες 52 εβδομάδες η τιμή της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου ήταν το 0,88 ευρώ ανά μετοχή και αυτή της Ελληνικής Τράπεζας τις τελευταίες 52 εβδομάδες ήταν 0,67 ευρώ ανά μετοχή. Η τιμή της Τράπεζας Κύπρου σήμερα (χθες κατά ακρίβεια) είναι αυξημένη κατά 1,61 ευρώ από το χαμηλότερό της σημείο και της Ελληνικής Τράπεζας αυξημένη κατά 1,1 ευρώ από το χαμηλότερο σημείο στις τελευταίες 52 εβδομάδες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση