ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χώρος Κρατικής Έκθεσης: Κόστος, στόχοι και χρονοδιαγράμματα

Φθινόπωρο του 2023 αναμένεται να προκηρυχθούν οι προσφορές για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Φθινόπωρο του 2023 αναμένεται να προκηρυχθούν οι προσφορές για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή σε σχέση με τη δημιουργία innovation district (περιφέρεια καινοτομίας) στον χώρο της Κρατικής Έκθεσης, ενώ στόχος είναι πριν το τέλος του 2024 να ξεκινήσουν οι εργασίες του έργου σύμφωνα με την Οικονομική Διευθύντρια Στρατηγικής Συντονισμού και Επικοινωνίας του Υπουργείου Οικονομικών Ειρήνη Πική. Το έργο αφορά τη δημιουργία μιας τεχνολογικής περιφέρειας (Innovation District), όπως περιγράφει ο Υφυπουργός Καινοτομίας Κυριάκος Κόκκινος. «Υπάρχουν τέτοια μοντέλα στα οποία έχουμε βασίσει τους σχεδιασμούς μας πάνω σε παρόμοια κέντρα/περιφέρειες καινοτομίας, μέσα στα οποία θα συνυπάρχει ο ιδιωτικός ερευνητικός και δημόσιος τομέας για θέματα παραγωγής γνώσης και καινοτόμου επιχειρηματικότητας». Η σκέψη για αξιοποίηση του χώρου ως κέντρο έρευνας και καινοτομίας είχε συζητηθεί από τον νυν Υφυπουργό Καινοτομίας, μαζί με τον τέως Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και η σχετική απόφαση λήφθηκε κατά την τελευταία συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, στις 14 Σεπτεμβρίου. Εκεί, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα μελετών που έχουν γίνει από εξωτερικούς συμβούλους όσον αφορά το κόστος του έργου και το μοντέλο λειτουργίας του- πιθανότατα θα πρόκειται για σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, με το κόστος να επιβαρύνει τον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον, έχει γίνει χωροταξική μελέτη του έργου, η οποία αναμένεται ότι θα διαφοροποιηθεί στη συνέχεια ανάλογα με τα πλάνα του επενδυτή. Ως εκ τούτου προκύπτει ως προκαταρτικό κόστος του έργου ποσό ύψους 103 εκατ. ευρώ, το οποίο ωστόσο δεν είναι και το τελικό, εφόσον θα εξαρτηθεί από τα πλάνα του επενδυτή για τον χώρο.

Στοιχεία του έργου

Συνολικά ο χώρος της κρατικής έκθεσης ανέρχεται στις 250 χιλιάδες τμ, ενώ το προτεινόμενο έργο αφορά συνολικά 88,5 χιλιάδες τμ. Η χωροταξική μελέτη κατέληξε στο ότι αυτό είναι βιώσιμο και αποδοτικό για τον στρατηγικό επενδυτή. Σύμφωνα με την υφιστάμενη χωροταξική μελέτη, ο επιχειρηματικός κόμβος θα ανέρχεται στα 49.762 τμ, ενώ η οικιστική περιοχή στα 22,176 τμ. Γύρω στο 25% του χώρου θα είναι πάρκο και δρόμοι και επιπλέον 25% του χώρου θα είναι πάρκο δημοσίων υπηρεσιών και δραστηριοτήτων. Περίπου το 50% του χώρου θα είναι χώρος πρασίνου και κοινόχρηστοι χώροι. Ο χώρος θα περιλαμβάνει γραφειακούς, εκθεσιακούς και συνεδριακούς χώρους, ξενοδοχείο και εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, καφετέριες και γυμναστήριο. Ενδεικτικά βάσει της προκαταρτικής μελέτης, οι γραφειακοί χώροι θα έχουν εμβαδόν 63 χιλιάδων τμ, 10 χιλιάδες οι εκθεσιακοί συνεδριακοί χώροι, 5 χιλιάδες τα οικιστικά κτήρια, 2 χιλιάδες τα εμπορικά καταστήματα, 1500 τα εστιατόρια 1500 οι καφετέριες και 500 τμ γυμναστήριο. Υπάρχει επίσης η σκέψη το έργο να υλοποιηθεί ανά φάσεις.

Start ups και εταιρείες αιχμής

Το ζητούμενο είναι ο χώρος της Κρατικής Έκθεσης να αποτελέσει ένα κόμβο επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, φιλοξενώντας στον ίδιο χώρο ερευνητικά κέντρα, startups εταιρείες και εταιρείες αιχμής τεχνολογικής υφής. Στον χώρο θα συνυπάρχουν επίσης κρατικές υπηρεσίες που σχετίζονται με την τεχνολογία όπως για παράδειγμα το Υφυπουργείο Καινοτομίας και το Ιδεκ. Σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός δεν αναμένεται να επηρεάσει το Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη που βρίσκεται στην Κρατικής Έκθεσης, το οποίο θα συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία του στον χώρο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση