ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η συμμαχία Μόσχας – Ριάντ δεν ενισχύει την τιμή του πετρελαίου

Η συνεργασία Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας στο θέμα του πετρελαίου παραμένει ισχυρή στο πλαίσιο της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ που θα κάνει «ό,τι κριθεί αναγκαίο» για να στηρίξει την αγορά

ΑΧΜΑΝΤ ΤΣΑΝΤΑΡ, ΑΛΕΞ ΛΟΛΕΡ και ΣΑΝΤΙΑ ΝΑΣΡΑΛΑ / REUTERS

Η συνεργασία Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας στο θέμα του πετρελαίου παραμένει ισχυρή στο πλαίσιο της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ που θα κάνει «ό,τι κριθεί αναγκαίο» για να στηρίξει την αγορά. Αυτό δήλωσε ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν αναφερόμενος στη συμμαχία του ΟΠΕΚ με τη Ρωσία. Μια συμμαχία που αντλεί περίπου το 40% του παγκόσμιου πετρελαίου και η οποία μειώνει την παραγωγή της από τον Νοέμβριο ως αντίδραση στην πτώση των τιμών του. Σαουδική Αραβία και Ρωσία, οι δύο πρώτες στον κόσμο δυνάμεις σε εξαγωγές πετρελαίου, προχώρησαν σε ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις παραγωγής τη Δευτέρα, σε μια προσπάθεια να δώσουν ώθηση στις τιμές.

Η κίνησή τους προκάλεσε πολύ μικρή αντίδραση της αγοράς και μόνον για λίγο εξώθησε ανοδικά τις τιμές του πετρελαίου, που παραμένουν σαφώς κάτω από τα 80 έως 100 δολάρια το βαρέλι. Δηλαδή σαφώς κάτω από τα επίπεδα τιμών που χρειάζονται οι περισσότερες χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ για να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους. Επανειλημμένως ο ΟΠΕΚ έχει δηλώσει ότι δεν έχει θέσει ως στόχο κάποιο συγκεκριμένο ύψος τιμής και ότι επιδιώκει απλώς μια ισορροπία στην αγορά «μαύρου χρυσού» που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα τόσο των καταναλωτών όσο και των παραγωγών. Οι ΗΠΑ, η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου εκτός ΟΠΕΚ+, έχει απευθύνει έκκληση στο καρτέλ πετρελαίου να αυξήσει την παραγωγή του για να στηρίξει την παγκόσμια οικονομία. Εχει επίσης επικρίνει τη συνεργασία των Σαούδ με τη Ρωσία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το Ριάντ, όμως, επιμένει να κωφεύει στις εκκλήσεις της Ουάσιγκτον και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας απαντά απλώς πως η νέα μείωση της παραγωγής που συμφώνησαν Ρωσία και Σαουδική Αραβία «έχει διαψεύσει όσα κυνικά λέγονται για το τι συμβαίνει ανάμεσα στις δύο χώρες για το συγκεκριμένο θέμα».

Στο μεταξύ, ο ΟΠΕΚ απαγόρευσε την είσοδο στη συνάντησή του σε όσους δημοσιογράφους ήταν από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Reuters και Bloomberg και από την εφημερίδα Wall Street Journal. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας έχει προβλέψει πως θα υπάρξει στενότητα στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου μέσα στο δεύτερο ήμισυ του 2023, εν μέρει και εξαιτίας της μείωσης παραγωγής από πλευράς ΟΠΕΚ. Ο Αμίν Νάσερ, επικεφαλής του ενεργειακού κολοσσού Aramco, δηλώνει αισιόδοξος ότι επίκειται μεσοπρόθεσμα αύξηση της ζήτησης, καθώς ανακάμπτει ήδη η κινεζική οικονομία, όπως και η παγκόσμια κατανάλωση καυσίμων αεροσκαφών. Αναλυτές της Morgan Stanley, όμως, αναθεώρησαν χθες προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για τις τιμές του πετρελαίου, κι ενώ είχαν αρχικά εκτιμήσει ότι θα μειώνονταν τα αποθέματα μέσα στο 2023, τώρα προβλέπουν πως θα υπάρξει πλεόνασμα το πρώτο ήμισυ του 2024.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομική: Τελευταία Ενημέρωση