ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γιατί ένα ολόκληρο κράτος ψάχνει 50 εκατ. δολάρια που χάθηκαν προ 20ετίας

Το παραδεισένιο νησιωτικό κράτος στον Ινδικό Ωκεανό

Money Review

Γίνεται ένα ολόκληρο κράτος, το οποίο αποτελείται από 115 διαφορετικά νησιά, να ψάχνει όλη μέρα και όλη νύχτα 50 εκατ. δολάρια;

Η απάντηση είναι «ναι», εφόσον μιλάμε για την περίπτωση των Σεϋχελλών, όπου έξι πρόσωπα της υψηλής κοινωνίας κατηγορούνται για την υπεξαίρεση 50 εκατ. δολαρίων, τα οποία αφορούσαν ξένη χρηματική βοήθεια προς τους ντόπιους.

Ο Derrick Labrosse, ένας 25χρονος ψαράς, αναρωτιέται πόσο καλύτερη θα ήταν η καθημερινότητά του, αν αυτά τα χρήματα δεν είχαν εξαφανιστεί και είχαν φθάσει στους σωστούς ανθρώπους. Δηλαδή, όλους όσους τα είχαν πραγματική ανάγκη.

«Τα 50 εκατομμύρια ήταν ένα δώρο προς εμάς και δεν το πήραμε» αναφέρει, γεμάτος παράπονο και πικρία. Το ίδιο νιώθουν και οι υπόλοιποι 100.000 κάτοικοι αυτών των παραδεισένιων νησιών στον Ινδικό Ωκεανό.

Τα εν λόγω χρήματα αποτελούσαν ένα προ 20ετίας δώρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων προς το νησιωτικό κράτος, προκειμένου να ξεπεράσει την έλλειψη ξένου συναλλάγματος και οι ντόπιοι να αγοράσουν ρύζι, αλεύρι, λάδι και άλλα βασικά αγαθά.

Όμως, η δωρεά δεν έφθασε ποτέ στις Σεϋχέλλες, όπως αναφέρεται στο σχετικό κατηγορητήριο. Αντίθετα, υπεξαιρέθηκε από έναν στενό σύμμαχο του πρώην προέδρου Albert René, «ξεπλύθηκε» με τη βοήθεια διάφορων αξιωματούχων και στη συνέχεια διαμοιράστηκε σε τραπεζικούς λογαριασμούς ανά τον κόσμο.

Στο εδώλιο βρίσκονται έξι άτομα:

  • Mukesh Valabhji, επιχειρηματίες και πρώην οικονομικός σύμβουλος του προέδρου René
  • Laura Valabhji, δικηγόρος και σύζυγος του Valabhji
  • Leslie Benoiton, στρατιωτικός και γιος του προέδρου Rene
  • Lekha Nair, πρώην αξιωματούχος στο υπουργείο Οικονομικών
  • Maurice Loustau-Lalanne, πρώην υπουργός Οικονομικών και Τουρισμός
  • Sarah René, η πρώην Πρώτη Κυρία και χήρα του προέδρου Rene

Η νέα κυβέρνηση του προέδρου Wavel Ramkalawan, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές πριν από 14 μήνες, έχει δεσμευτεί να ανακτήσει τα 50 εκατ. ευρώ και να βάλει ένα οριστικό τέλος στη διαφθορά, μια λέξη που είχε καταστεί συνώνυμο με την επί 43 συναπτά έτη αυταρχική διακυβέρνηση του κόμματος του Rene.

Το έργο της εύρεσης των αγνοουμένων εκατομμυρίων έχει ανατεθεί στην May de Silva, την Επίτροπο κατά της Διαφθοράς, η οποία επέστρεψε στην πατρίδα της μετά από μια επιτυχημένη καριέρα στο εξωτερικό.

Στο γραφείο της βρίσκονται 55 υποθέσεις διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένων και των 50 εκατ. δολαρίων. Όμως, με τη βοήθεια Βρετανών και Ευρωπαίων ερευνητών, δηλώνει αποφασισμένη να φέρει πίσω τα μετρητά.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Money Review: Τελευταία Ενημέρωση