ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τι είναι το «No Spend January» και πώς να το κάνετε

7 συμβουλές

Money Review

Όταν η 44χρονη Kate Kaden χώρισε πριν από μερικά χρόνια με τον σύζυγό της, έχοντας ένα παιδί, δυσκολεύτηκε να «ξαναπατήσει στα πόδια της οικονομικά», ειδικά μετά τις αγορές των Χριστουγέννων.

Άρχισε να φτιάχνει βίντεο στο YouTube σχετικά με τη συμμετοχή σε ένα αναδυόμενο κίνημα που ονομάζεται No Spend January, όπου οι άνθρωποι αντιστέκονται στον πειρασμό να αγοράσουν οτιδήποτε δεν τους είναι απαραίτητο για έναν ολόκληρο μήνα. Αυτό σημαίνει ότι δεν παίρνουν καινούργια ρούχα, δεν πηγαίνουν σε εστιατόρια και δεν αγοράζουν καφέ «στο χέρι».

«Ήθελα να σταματήσω το πρόβλημα», είπε στο CNN η Kaden, η οποία αυτή τη στιγμή κάνει γα πέμπτη χρονιά την πρόκληση «No Spend January». «Χρειαζόμουν φαγητό στο τραπέζι και χρήματα για να πληρώσω το στεγαστικό μου δάνειο, αλλά δεν χρειαζόμουν όλα τα πράγματα που αγόραζα».

Η Kaden ανήκει στην αυξανόμενη ομάδα influencers σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το YouTube, το TikTok και το Instagram που μοιράζονται συμβουλές με τους χιλιάδες ακολούθους τους σχετικά με το πώς να καταφέρουν να μην ξοδέψουν χρήματα σε πράγματα που δεν χρειάζονται.

Είναι επίσης μια πρόκληση που αναλαμβάνουν περισσότεροι άνθρωποι για μικρότερες χρονικές περιόδους – όπως μια εβδομάδα, ένα Σαββατοκύριακο ή μία Κυριακή- ή και κατά τη διάρκεια άλλων μηνών του έτους.

Η Kaden, η οποία είπε ότι εξοικονομεί περίπου 2.000 δολάρια κατά τη διάρκεια ενός μήνα χωρίς δαπάνες, κατάφερε να «βάλει χρήματα στην άκρη» και να εξοφλήσει το χρέος της. «Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να κόψω τη συνήθεια να ξοδεύω, αλλά με κάνει να είμαι πιο προσεκτική με τα χρήματά μου για τον υπόλοιπο χρόνο».

7 συμβουλές για το «No Spend January»

1. Αποφασίστε γιατί το θέλετε αυτό

Το πρώτο βήμα είναι να προσδιορίσετε τον λόγο για τον οποίο δεν ξοδεύετε χρήματα για ένα μήνα. Μπορεί να θέλετε να βάλετε χρήματα στην άκρη, να εξοφλήσετε το χρέος ή να εξοικονομήσετε χρήματα για διακοπές.

Οι άνθρωποι που εντοπίζουν γιατί αποφασίζουν να μειώσουν τις δαπάνες τους τον Ιανουάριο μπορούν να πλησιάσουν πιο γρήγορα στους επιθυμητούς στόχους τους, σύμφωνα με την Kaden.

2. Περιορίστε τους πειρασμούς

Ένας από τους πιο σίγουρους τρόπους για να μην κάνετε παρορμητικές αγορές μέσω εφαρμογών είναι να τις διαγράψετε από το τηλέφωνό σας. Το ίδιο ισχύει και για τα mail που λαμβάνετε από εταιρείες, στα οποία μπορείτε να κάνετε απεγγραφή.

3. Προσδιορίστε τι θα κάνετε και τι δεν θα κάνετε

Φτιάξτε τους δικούς σου κανόνες. Τα ψώνια και το φαγητό έξω είναι συνήθως τα πρώτα έξοδα που μπορεί να αποφύγει κανείς, αλλά μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε να προγραμματίσετε εκ των προτέρων τα χρήματα για να αγοράσετε ένα δώρο ή για να πάτε για φαγητό με ένα φίλο που έρχεται στην πόλη για μερικές μέρες.

4. Κάντε λίστες

Εάν μπείτε στον πειρασμό να αγοράσετε κάτι κατά τη διάρκεια του μήνα, γράψτε το αντικείμενο και κοιτάξτε ξανά τη λίστα σε μερικές εβδομάδες για να δείτε αν αξίζει ακόμα να το αγοράσετε.

Επιπλέον μπορείτε να κάνετε λίστες με δωρεάν δραστηριότητες, όπως μία επίσκεψη στη βιβλιοθήκη, εθελοντισμός, βόλτες στο πάρκο ή να δείτε σειρές σε μία πλατφόρμα που ήδη έχετε πληρώσει.

5. Πηγαίνετε για ψώνια στην ντουλάπα σας

Ο μήνας χωρίς ψώνια είναι η τέλεια ευκαιρία για να καθαρίσετε τη ντουλάπα σας, βλέποντας αν μπορείτε να φορέσετε με διαφορετικό τρόπο κάτι που δεν φοράτε γενικά, ή αν έχει έρθει η στιγμή να το αποχωριστείτε.

6. Μιλήστε με τον σύντροφό σας

Είναι πολύ δύσκολο να κρατήσει κανείς την πρόκληση αν στο ίδιο σπίτι ο σύντροφός του ξοδεύει πολλά χρήματα σε πράγματα που δεν είναι απαραίτητα. Για αυτό τον λόγο καλό θα ήταν να μιλήσετε στον σύντροφό σας για το «No Spend January», πριν το ξεκινήσετε.

Η Kaden επιστρατεύει την υποστήριξη φίλων για να τη βοηθήσουν όλο τον μήνα. Αντί να συναντηθεί με κάποιον για καφέ ή δείπνο, προτείνει να πάνε για μια βόλτα ή να προγραμματίσουν μια βραδιά επιτραπέζιων παιχνιδιών στο σπίτι της.

7. Μην τα παρατάτε

Οι αναποδιές είναι αναπόφευκτες, ειδικά τις πρώτες μέρες, αλλά είναι σημαντικό να τηρείτε το σχέδιο.

«Είναι εύκολο να ξοδεύεις αυτόματα χωρίς να σκέφτεσαι γιατί είναι τόσο δύσκολο να αλλάξεις μια συμπεριφορά που έχεις συνηθίσει να έχεις», είπε η Kaden. «Για όσους δεν το έχουν ξανακάνει, είναι ένας εντελώς νέος κόσμος, αλλά ακόμη και αν υπάρχουν μία ή δύο αναποδιές, είναι προτιμότερες από τις 25 αναποδιές που θα είχατε κατά τη διάρκεια ολόκληρου του μήνα», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Money Review: Τελευταία Ενημέρωση