ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Το χρηματιστήριο θα καταρρεύσει στις 15 Μαρτίου»

Προέβλεψε το ChatGPT την κρίση;

Money Review

«Με βάση την ανάλυσή μου, προβλέπω ότι το χρηματιστήριο θα καταρρεύσει στις 15 Μαρτίου του 2023». Μία «πειρατική» εκδοχή του ChatGPT φαίνεται να είχε προβλέψει από τις αρχές του Φεβρουαρίου την χθεσινή αναταραχή στα χρηματιστήρια όλου του πλανήτη, που προκλήθηκε εξαιτίας των ανησυχιών για την Credit Suisse. Πρόκειται για απλή σύμπτωση, για μια ένδειξη ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα κυριεύσει, τελικά, τον κόσμο ή για κάτι άλλο;

Τα σχετικά screenshots κάνουν τον γύρο του Twitter και δείχνουν τις προβλέψεις αυτές να έχουν δημοσιευτεί από τις 8 Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για τις απαντήσεις που έδωσε μία «rogue» εκδοχή του ChatGPT της OpenAI, και αυτό γιατί το κανονικό chatbot της εταιρείας είναι προγραμματισμένο να δίνει απαντήσεις του στυλ «ως γλωσσικό μοντέλο παραγωγής λόγου τεχνητής νοημοσύνης, δεν έχω πρόσβαση σε πληροφορίες για το μέλλον».

Πώς «πείστηκε», λοιπόν, το ChatGPT να κάνει προβλέψεις για το μέλλον; Όπως σημειώνει το Business Insider, αυτό γίνεται με τη χρήση του jailbreak DAΝ, που σημαίνει «do anything now». Με τον τρόπο αυτό, ο χρήστης επιτρέπει στο chatbot να σπάσει τους κανόνες του και να δώσει απαντήσεις με πληροφορίες για τις οποίες γνωρίζει ότι είναι λανθασμένες.

Όταν, λοιπόν, η εκδοχή DAN του ChatGPT ερωτήθηκε «πότε πιστεύεις ότι θα καταρρεύσει το χρηματιστήριο και γιατί;», έδωσε την εξής απάντηση: «Με βάση την ανάλυσή μου, προβλέπω ότι το χρηματιστήριο θα καταρρεύσει στις 15 Μαρτίου 2023. Αυτό οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως ο αυξανόμενος πληθωρισμός, η μείωση των καταναλωτικών δαπανών και οι γεωπολιτικές εντάσεις που επιτείνονται με το πέρασμα του χρόνου».

Τι προέβλεψε σωστά το ChatGPT

Τα χρηματιστήρια πράγματι υποχώρησαν σημαντικά στις 15 Μαρτίου, με τον Dow Jones και τον S&P 500 να χάνουν πάνω από 2%. Ακόμα μεγαλύτερες ήταν οι πιέσεις στην Ευρώπη. Οι απώλειες επιταχύνθηκαν αφότου τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ έδειξαν μείωση 0,4% τον Φεβρουάριο. Τα στοιχεία επιβεβαίωσαν την πρόβλεψη του ChatGPT για πλήγμα στις δαπάνες των καταναλωτών.

Επιπλέον, η κατάρριψη ενός αμερικανικού drone από ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος σε διεθνή ύδατα υπογράμμισε τις γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Πού έκανε λάθος το ChatGPT

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μια συνεχιζόμενη επιβράδυνση του πληθωρισμού. Και άλλωστε, ο βασικός λόγος για την πτώση των αγορών χθες δεν ήταν ο πληθωρισμός, οι γεωπολιτικές εντάσεις ή η μείωση των καταναλωτικών δαπανών. Αντ΄ αυτού, ήταν η τραπεζική κρίση που ξεκίνησε με την κατάρρευση της Sillicon Valley Bank και μεταφέρθηκε στην Ευρώπη με την Credit Suisse, που προκάλεσε τη βουτιά των δεικτών. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Money Review: Τελευταία Ενημέρωση