ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στην Κύπρο και την Δέσποινα Θεοδοσίου το διεθνές βραβείο για την ισότητα των φύλων

Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην απόκτηση συμβουλευτικού καθεστώτος της WISTA στον ΔΝΟ

Του Ανδρέα Καραμήτα

Στην Κύπρια Δέσποινα Παναγιώτου Θεοδοσίου δόθηκε το βραβείο ισότητας φύλου του Διεθνή Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΔΝΟ). Η κ.α Θεοδοσίου, είχε διατελέσει και Πρόεδρος της WISTA International, της οργάνωσης η οποία ασχολείται με τα δικαιώματα και την συμπερίληψη των γυναικών σε ναυτικά και ναυτιλιακά επαγγέλματα. Το Συμβούλιο του IMO, στην 130η σύνοδό του (C 130, 21-24 Νοεμβρίου), ενέκρινε την απόφαση της Επιτροπής Αξιολόγησης, η οποία αποφάσισε να προτείνει την κα Δέσποινα Παναγιώτου Θεοδοσίου ως αποδέκτη του πρώτου Βραβείου Ισότητας των Φύλων του IMO, λόγω του καθοριστικού και ηγετικού ρόλου που διαδραμάτισε στην προώθηση της ισότητας των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας της ως Προέδρου της WISTA International. Οι ενέργειες της Κας Παναγιώτου Θεοδοσίου έκαναν τους σκοπούς της WISTA γνωστούς και επεσήμαναν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στη ναυτιλιακή βιομηχανία, ευαισθητοποιώντας τους ενδιαφερόμενους του κλάδου, καθώς και τους διεθνείς φορείς χάραξης πολιτικής και λήψης αποφάσεων, ενώ παράλληλα ενίσχυσε τις φωνές των γυναικών και τόνισε τις σημαντικές συνεισφορές τους στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Η κα Παναγιώτου Θεοδοσίου διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην απόκτηση συμβουλευτικού καθεστώτος για τη WISTA International στον ΔΝΟ. Η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο οργανισμών μεταφράστηκε σε πολλές επιτυχημένες πρωτοβουλίες, όπως η Έρευνα Γυναικών στη Ναυτιλία 2021, που αποσκοπούσε στην εξέταση της εκπροσώπησης και της κατανομής των γυναικών που εργάζονται στον ναυτιλιακό τομέα, και το Γραφείο Ομιλητών Ναυτιλίας, μια πλατφόρμα γυναικών εμπειρογνωμόνων σε διάφορους ναυτιλιακούς τομείς που επιδιώκει να ενισχύσει τις φωνές των γυναικών στη ναυτιλιακή βιομηχανία διασφαλίζοντας ότι τα συνέδρια και οι εκδηλώσεις διαθέτουν συμπεριληπτικά πάνελ με μια σειρά από οπτικές γωνίες.

Στο Λονδίνο η Χατζημανώλη για τη βράβευση

Στο Λονδίνο εκτάκτως και η Υφυπουργός Ναυτιλίας Μαρίνα Χατζημανώλη για την βράβευση αφού αυτή ήρθε από πρόταση της Κύπρου. Η Υφυπουργός θα προσφωνήσει το συνέδριο «Cyprus Forum London», το οποίο διοργανώνεται για πρώτη φορά, με στόχο την προώθηση της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο ως ανεπτυγμένο ναυτιλιακό κέντρο και της κυπριακής σημαίας ως σημαίας ποιότητας και αξιοπιστίας.

Η Υφυπουργός Ναυτιλίας θα πραγματοποιήσει επίσης επισκέψεις σε ναυτιλιακές εταιρείες που εδρεύουν στο Λονδίνο, με στόχο την προβολή και προώθηση της κυπριακής ναυτιλίας, επιδιώκοντας την προσέλκυση νέων εταιρειών στην Κύπρο και την εγγραφή πλοίων στο Κυπριακό Νηολόγιο.

Βραβείο Ισότητας των Φύλων του ΔΝΟ

Το Βραβείο Ισότητας των Φύλων του IMO έχει θεσπιστεί για να αναγνωρίσει άτομα, ανεξαρτήτως φύλου, τα οποία, είτε με την ατομική τους ιδιότητα είτε ως εκπρόσωποι των αντίστοιχων θεσμών τους, έχουν κάνει σημαντικές συνεισφορές στην προώθηση της ισότητας των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Οι υποψηφιότητες εξετάζονται από μια Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους της Διεθνούς Ένωσης Ναυτιλίας και Εμπορίου Γυναικών (WISTA International). η Διεθνής Ομοσπονδία Εργατών Μεταφορών (ITF). η Διεθνής Ναυτιλιακή Επιτροπή (ICS),δύο κράτη μέλη του IMO που είναι μέλη του Δικτύου IMOGender και ο Πρόεδρος της Νομικής Επιτροπής.

Υποψηφιότητες για το Βραβείο μπορούν να υποβάλουν κράτη μέλη και οργανισμοί παρατηρητές, εξειδικευμένες υπηρεσίες, προγράμματα και ταμεία του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών. Διακρατικοί οργανισμοί με τους οποίους ο IMO έχει συνάψει συμφωνίες ή διευθετήσεις συνεργασίας  και μη κυβερνητικές διεθνείς οργανισμοί με συμβουλευτικό καθεστώς στον ΔΝΟ.

Ποια είναι η Δέσποινα Θεοδοσίου

Η κα Δέσποινα Παναγιώτου Θεοδοσίου είναι διευθύνουσα σύμβουλος της Tototheo Maritime, ενός παγκόσμιου παρόχου υπηρεσιών που ειδικεύεται σε καινοτόμες, αποτελεσματικές και λειτουργικές λύσεις στους τομείς της ψηφιοποίησης, των ναυτιλιακών δορυφορικών επικοινωνιών, της αυτοματοποίησης και των συστημάτων πλοήγησης.Διετέλεσε Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ναυτιλίας και Εμπορίου Γυναικών (WISTA International) από το 2017 έως το 2022. Η WISTA International είναι ένας οργανισμός που αποτελείται από 59 Εθνικές Ενώσεις WISTA. Διετέλεσε Πρόεδρος της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου και Αντιπρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας Φυσικού Αερίου . Είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου σε διάφορους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου  και της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου. Είναι μέλος της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ανωνύμων και ΕΠΕ στην Ελλάδα και Επικεφαλής της Επιτροπής Ναυτιλιακού Τομέα. Η κ.α Θεοδοσίου, είναι απόφοιτος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του  Copenhagen Business School 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Καραμήτα

Ναυτιλία: Τελευταία Ενημέρωση