ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Pimco μπαίνει σφήνα για το «Helix 2»

Η Τράπεζα Κύπρου βρισκόταν ένα βήμα πριν από τη συμφωνία με τη Cerberus, η οποία όμως μείωσε την προσφορά

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η Pimco μπαίνει δυναμικά και διεκδικεί τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Τράπεζας Κύπρου κάνοντας την «κούρσα» πώλησης δανείων από παιχνίδι με ένα παίχτη, σε δύο.

Μετά το «πάγωμα» της διαδικασίας πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας Κύπρου με την ονομασία «Helix 2», όπου ο προτιμητέος αγοραστής ήταν το επενδυτικό ταμείο «Cerberus» μέχρι και μία εβδομάδα πριν από την έλευση του «covid-19» στην Κύπρο, τα δεδομένα άλλαξαν. Σύμφωνα με νέα πληροφόρηση της «Κ», η πανδημία άλλαξε άρδην την συμφωνία και η Cerberus άλλαξε την τιμή για την οποία συζητούσε να αγοράσει το προβληματικό χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας Κύπρου. Ο λόγος; Απλός. Τα επενδυτικά ταμεία αγοράζουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τα οποία έχουν ένα πλάνο να βγάλουν κέρδος. Όταν έβαζαν στη μεθοδολογία τους τα δεδομένα το 2019 και τους πρώτους δύο μήνες του 2020 δεν υπήρχε η παράμετρος πανδημία, άρα και η παράμετρος ύφεση. Όταν λοιπόν διαβάζουν για παγκόσμια ύφεση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που θα φτάσει μέχρι το 13%, όταν διαβάζουν για ύφεση στην Κύπρο το 2020 στα «υψηλά 7άρια» από το Υπουργείο Οικονομικών, τότε η τιμή για την οποία διαπραγματεύονταν το προβληματικό χαρτοφυλάκιο της κάθε τράπεζας και όχι μόνο της Τράπεζας Κύπρου, αλλάζει. Βάσει των εκτιμήσεων δηλαδή, τα δάνεια που θα αγοράσουν θα εξυπηρετηθούν ή έστω θα τους επιφέρουν κέρδος σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Και έτσι γίνεται και στη διαδικασία της Τράπεζας Κύπρου για την πώληση του χαρτοφυλακίου τους «Helix 2». Όπως είναι εις θέση να γνωρίζει η «Κ», η προσφορά της Cerberus μειώθηκε κατά πολύ σε σχέση με αυτή του Φεβρουαρίου του 2020. Και εκεί έρχεται η Pimco, ο μεγαλομέτοχος της Ελληνικής Τράπεζας που έχει το 17,3% του μετοχικού της κεφαλαίου, για να αγοράσει αυτή τα δάνεια της Τράπεζας Κύπρου. Υπενθυμίζεται πως, όπως είχε αποκαλύψει από πέρυσι πρώτη η «Κ», για τα δάνεια της Τράπεζας Κύπρου τα τρία ταμεία που τα διεκδικούσαν ήταν η Pimco, η Bain και η Cerberus. Που σημαίνει ότι τα δάνεια που διαθέτει προς πώληση η Τράπεζα Κύπρου έχουν «εξεταστεί» και έχουν γίνει οι απαραίτητες «ασκήσεις» και από την Pimco κατά το παρελθόν. Δηλαδή, δεν είναι απλώς ένας «καινούργιος» παίχτης που θα πρέπει να καλύψει χαμένο έδαφος και χρόνο σε σχέση με την Cerberus που εκ των πραγμάτων βρέθηκε «μία ανάσα» πριν τα αγοράσει. Είναι έτοιμη να εκμεταλλευτεί τυχόν αποχώρηση της Cerberus από τη διαδικασία και της παγκόσμιας οικονομικής κατάστασης για να διαπραγματευτεί καλύτερο «deal» με την Τράπεζα Κύπρου. Η προσφορά της Pimco «ακούγεται» πως είναι ολίγον τι καλύτερη από την αντίστοιχη της Cerberus, ωστόσο είναι γύρω στο 25% κάτω από την προσφορά της Cerberus του Φλεβάρη του 2020. Προχωρήστε σε υπολογισμούς για το πόσο μπορεί να μείωσε την προσφορά της η Cerberus τον Ιούλιο του 2020 σε σχέση με την προσφορά που είχε δώσει τον Φεβρουάριο του 2020.

Η Pimco τυγχάνει εκτός από το να είναι ένας εκ των μεγαλομετόχων της βασικής ανταγωνίστριας τράπεζας, της Ελληνικής Τράπεζας, που έχει το 17,3% των μετοχών, συμμετείχε και στην ολοκλήρωση του «Helix 1» της Τράπεζας Κύπρου. Υπενθυμίζεται πως δάνεισε 400 εκατ. ευρώ στο επενδυτικό ταμείο Apollo (που απέκτησε το 2018 το «Helix 1») για να κλείσει η πράξη έναντι 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Τράπεζα Κύπρου αρνείται να σχολιάσει το οτιδήποτε σχετικά με τη διαδικασία της πώλησης δανείων.

Καθοριστικός μήνας

Η πληροφόρηση της εφημερίδας θέλει μέχρι το τέλος του μήνα να πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει η διαδικασία με την Cerberus. Όπως διαμορφώνονται έτσι τα δεδομένα, η πράξη μεταξύ τράπεζας και όποιου επενδυτικού ταμείου προχωρά για το πρώτο τρίμηνο του 2021. Συζητήσαμε σε προηγούμενη έκδοση για το «κακό τάιμινγκ» που βρέθηκαν οι κυπριακές τράπεζες σε σχέση με την πώληση των δανείων. Εκεί που είχαν «δαμάσει» τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους, οι τράπεζες θα πρέπει από εδώ και πέρα να πωλήσουν τα προβληματικά τους δάνεια σε μία βάση παγκόσμιας κακής οικονομικής κατάστασης, αλλά και με φόβους για περαιτέρω αύξηση των ΜΕΔ από τον Ιανουάριο του 2021 που θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αναστολής δόσεων δανείων. Υπάρχει όμως και το συνεπακόλουθο μίας πώλησης δανείων. Η Τράπεζα Κύπρου, όπως άλλωστε και όποια άλλη τράπεζα θα προχωρήσει σε πωλήσεις δανείων, να συνυπολογίσει την τιμή που θα τα δώσει, ώστε να μην βρεθεί σε μία θέση που να θελήσει κεφάλαια για να ολοκληρώσει την πράξη. Τη δεδομένη στιγμή η Τράπεζα Κύπρου έχει κεφάλαια για να «κάψει» ώστε να ολοκληρωθεί η πράξη, εντούτοις δεν θα μπορέσει να πωλήσει και πολύ φθηνά το εν λόγω προβληματικό χαρτοφυλάκιο με την ονομασία «Helix 2». Ένα μεγάλο θετικό θα είναι πως εάν καταφέρει να πωλήσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά της συμβατικών υπολοίπων 2,8 δισ. ευρώ, ή πραγματικών υπολοίπων ύψους 1,4 δισ. ευρώ, τότε τα συνολικά ΜΕΔ της Τράπεζας θα παραμείνουν σε πολύ χαμηλό επίπεδο.

Προετοιμασμένη η Τράπεζα

Μπορεί η Τράπεζα Κύπρου να παρουσίασε ζημιές 26 εκατ. ευρώ, ωστόσο βάσει των αποτελεσμάτων της για το πρώτο τρίμηνο του 2020 προκύπτει ότι προχώρησε σε επιπρόσθετη χρέωση πιστωτικών ζημιών δανείων (cost of risk) ύψους 88 μονάδων βάσης, που αντιστοιχεί σε 28 εκατ. ευρώ, αντικατοπτρίζοντας την επιδείνωση των μακροοικονομικών προοπτικών. Για τέτοιες κινήσεις εξάλλου είχε προειδοποιήσει και κατά την ανακοίνωση των συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων του 2019 κατά τις αρχές του Μάη. Ότι δηλαδή αναμένεται να προχωρήσει σε προβλέψεις η τράπεζα για να θωρακιστεί από τις ενδεχόμενες επιπτώσεις από τον κορωνοϊό. Στα αποτελέσματα της τονιζόταν πως, στο πλαίσιο του λογιστικού προτύπου IFRS9, η Τρ. Κύπρου αναγνώρισε επιπρόσθετες πιστωτικές ζημιές δανείων ύψους 75 εκατ. κατά το δ΄ τρίμηνο 2019, με αρνητική επίδραση στους δείκτες κεφαλαίου ύψους 46 μονάδες βάσης, ως αποτέλεσμα της αναμενόμενης μείωσης του κινδύνου στον ισολογισμό, μέσω περαιτέρω πωλήσεων ΜΕΔ σε «μελλοντικό επίπεδο». «Με την ολοκλήρωση πώλησης ΜΕΔ, τονίζεται πως οι κεφαλαιακοί δείκτες του Συγκροτήματος θα επωφεληθούν από οποιαδήποτε σχετιζόμενη μείωση σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων, μετά από έγκριση από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές», κατέληγε.

Έντυπη Έκδοση

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση