ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πώληση δανείων και στο βάθος Bad Bank

Οι σχεδιασμοί των τραπεζικών ιδρυμάτων μέσα στο 2021, η αναστολή δόσεων και οι ανησυχίες

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η πανδημία έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις για το πόσο θα διαρκούσε και παρόλον ότι έπαυσαν μερικώς αρκετές τραπεζικές εργασίες το 2020, το 2021 τράπεζες και πρώην τραπεζικά ιδρύματα έχουν επαναρχίσει «ζεστά» τις διαδικασίες που άφησαν στη μέση. Πρώτα ο λόγος για την ΚΕΔΙΠΕΣ, το μέρος των «κακών» στοιχείων που άφησε πίσω η διάσπαση του Συνεργατισμού, προχωρά το «project Ledra», την πώληση δηλαδή εξυπηρετούμενων δανείων της. Η πανδημία έχει αλλάξει τους σχεδιασμούς της, και εκεί που ως πλάνο είχε την ενδεχόμενη πώληση εξυπηρετούμενων και ενήμερων αναδιαρθρωμένων χορηγήσεων ονομαστικής αξίας μέχρι 1,2 δισ. ευρώ, πλέον εξετάζεται η πώληση 500 – 600 εκατ. ευρώ για το πρώτο στάδιο.

Όπως πληροφορείται η «Κ», το χαρτοφυλάκιο των εξυπηρετούμενων δανείων που είχε επιλεγεί χωρίστηκε σε αυτό που ζητήθηκε να μπει στο μορατόριουμ της 9μηνης αναστολής των δόσεων και στο χαρτοφυλάκιο που δεν μπήκε στο πρόγραμμα. Τα 500 – 600 εκατ. του χαρτοφυλακίου που έχει λάβει προτεραιότητα για πώληση είναι φυσικά αυτό που δεν ζητήθηκε από τους δανειολήπτες 9μηνη αναστολή δόσης. Στόχος, αυτό το χαρτοφυλάκιο να βγει σε διάθεση για πώληση μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο και η πράξη να κλείσει μέχρι τέλη Ιουνίου – Ιουλίου. Όσον αφορά δε, στο χαρτοφυλάκιο που ναι μεν είναι εξυπηρετούμενο, αλλά για το οποίο οι δανειολήπτες ζήτησαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα 9μηνης αναστολής δόσεων, το πλάνο έχει ως εξής: Να μείνει εκτός περιμέτρου πώλησης για να δει η ΚΕΔΙΠΕΣ πόσα από αυτά τα δάνεια θα μπορέσουν να συνεχίσουν να εξυπηρετούνται και να μην γίνει το «κακό σενάριο» για το οποίο όλοι οι τραπεζικοί παράγοντες συζητούν, δηλαδή να μην έχουν τη δυνατότητα οι δανειολήπτες να τα εξυπηρετήσουν μετά τη ζημιά που θα έχουν πάθει από την πανδημική κρίση. Το πλάνο της ΚΕΔΙΠΕΣ είναι ορθό, καθώς εάν συνέχιζε στη διάθεση όλου του εξυπηρετούμενου χαρτοφυλακίου 1,2 δισ. ευρώ για πώλησή του, τότε θα λάμβανε τη δεδομένη περίοδο πολύ χαμηλότερη από την αναμενόμενη τιμή.

Το «δεύτερο» χαρτοφυλάκιο, ή αλλιώς το χαρτοφυλάκιο με τον αστερίσκο, αναμένεται να διατεθεί αργότερα στο 2021, πιθανώς προς το τέλος της χρονιάς οπότε και θα έχει ξεκαθαρίσει ποιος δανειολήπτης είναι ικανός να συνεχίζει να αποπληρώνει τα δάνειά του και δεν «χτυπήθηκε» πολύ από την κρίση. Σημειώνεται πως, από τον Σεπτέμβριο του 2020, είχαν αρχίσει οι εργασίες που αφορούν το έργο προετοιμασίας (data cleansing) για πώληση εξυπηρετούμενων και αναδιαρθρωμένων χορηγήσεων της ΚΕΔΙΠΕΣ. Αγοραστής των δανείων που προχωρά η ΚΕΔΙΠΕΣ με το «Ledra», είτε για το βραχυπρόθεσμο χαρτοφυλάκιο, είτε για αυτό που θα ασχοληθεί λίγο αργότερα για να εξεταστεί η υγεία εκείνων των δανείων, θα είναι μία τράπεζα και όχι κάποιο επενδυτικό ταμείο. Σίγουρα στην εξίσωση μπορεί να μπει και ένα επενδυτικό ταμείο, αλλά το πιο εύκολο θα ήταν να το αγοράσει μία κυπριακή τράπεζα που θέλει να μεγαλώσει το λόγο των «καλών» της δανείων προς τα «κακά» και που φυσικά θα έχει την οικονομική δυνατότητα.

Στοχεύουν σε μικρά

Η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε τη Δευτέρα την πώληση και ενός συμπληρωματικού μικρότερου πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων προς την Pimco ύψους 545 εκατ. ευρώ, δηλαδή τον αγοραστή του Helix 2. Αντίστοιχη κίνηση για πώληση μικρού πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων αυτή τη φορά (υπογραμμίζεται πως η ΚΕΔΙΠΕΣ ετοιμάζεται να πωλήσει ενήμερα δάνεια και όχι ΜΕΔ) αναμένεται να κάνει και η Ελληνική Τράπεζα στους επόμενους μήνες. Η Ελληνική Τράπεζα αν και σταμάτησε τις διαδικασίες εντός του 2020 για πώληση προβληματικού χαρτοφυλακίου περιμέτρου 1,5 δισ. ευρώ, το 2021 οι πληροφορίες θέλουν να επαναλαμβάνει διαδικασίες πώλησης μικρών χαρτοφυλακίων όπως είχε κάνει το 2018 προς την B2Kapital. Η αλήθεια είναι πως η Ελληνική Τράπεζα έχει πλέον κάνει κινήσεις που της έχουν μειώσει αρκετά τα ποσοστά ΜΕΔ της σε σχέση με το παρελθόν.

Πλέον έχει 1,6 δισ. προβληματικών δανείων, από 2,4 που κυμαίνονταν το 2019. Τα νούμερα αυτά την καθιστούν ως τράπεζα που δεν χρειάζεται να βιαστεί για να πωλήσει δάνεια, όπως για παράδειγμα έπρεπε να κάνει η Τράπεζα Κύπρου. Η Ελληνική δε, προχώρησε και σε διαγραφές ΜΕΔ. Η μείωση των ΜΕΔ της οφείλεται σε περίπου 0,5 δισ. ευρώ και περίπου 0,1 δισ. ευρώ μη συμβατικών διαγραφών που πραγματοποιήθηκαν τη 2η τριμηνία του 2020 και 3η τριμηνία του 2020 αντίστοιχα, καθώς και στις αποπληρωμές και εξυγίανση που ανήλθαν σε περίπου 150 εκατ. ευρώ κατά την εννιαμηνία του 2020. Από εκεί και πέρα, η Ελληνική σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε μία έως τρεις πωλήσεις δανείων μικρών χαρτοφυλακίων, από 100 – 150 εκατ. ευρώ έκαστο. Εάν γίνει έστω μία πώληση, τα δάνεια θα φτάσουν κοντά στο 1 δισ. ευρώ, ποσό διαχειρίσιμο για τα μεγέθη της Ελληνικής. Το μόνο ερωτηματικό που προκύπτει, είναι πόσα από τα δάνεια για τα οποία έβαλε σε μορατόριουμ δόσεων θα επιστρέψουν ΜΕΔ. Σημειώνεται πως, το ποσό των μεικτών χορηγήσεων σε πελάτες της που υπόκεινται σε μορατόριουμ για την αποπληρωμή δανείων ανήλθε στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 σε 2,8 δισ. ευρώ. Η Ελληνική δε, έχει και το «χαρτί» του Asset Protection Scheme, για το οποίο όσα υγιή δάνεια απέκτησε από το Συνεργατισμό και γυρίσουν σε ΜΕΔ, μπορεί να ζητήσει να καλύψει τις ζημιές τους η ΚΕΔΙΠΕΣ. Η ΚΕΔΙΠΕΣ έχει προχωρήσει σε μερική πληρωμή ύψους 55,6 εκατ. ευρώ εξάλλου προς την Ελληνική Τράπεζα έναντι των πρώτων δύο απαιτήσεων που έχουν υποβληθεί στα πλαίσια του Σχεδίου Εγγύησης Δανείων (Asset Protection Scheme) συνολικού ύψους 72,9 εκατ. ευρώ.

Στο βάθος «Bad Bank»

Η Κύπρος, όπως όλα τα κράτη, έχουν να αντιμετωπίσουν θετικά ή αρνητικά (αναλόγως πως ταιριάζει η δημιουργία της στην κάθε χώρα) την εφαρμογή ενός μοντέλου κακής τράπεζας «Bad Bank». Όπως έγραψε και η «Κ» στην έκδοση της περασμένης Κυριακής, η Κεντρική έχει λάβει απόφαση σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου να δώσει την εκπόνηση του πλάνου «bad bank» στην Κύπρο σε εξωτερικούς συμβούλους, ώστε αν και εφόσον χρειαστεί να υπάρχει ως «πλάνο έκτακτης ανάγκης». Υποψήφιο όχημα για ένα τέτοιο πλάνο ενδεχομένως να είναι και η ΚΕΔΙΠΕΣ, ωστόσο αν και φαντάζει ο πιο πιθανός «παίχτης», υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις που προέχουν. Η ΚΕΔΙΠΕΣ έχει αποστολή να διαχειριστεί τα δικά της δάνεια και όχι άλλων. Το μορατόριουμ των δόσεων στο οποίο έλαβαν μέρος 12 δισ. ευρώ δάνεια παγκυπρίως θα παίξει μεγάλο ρόλο για τις επόμενες αποφάσεις και θα καθορίσει «προς τα πού θα γείρει η πλάστιγγα», δηλαδή αν θα δημιουργηθεί ή όχι, και ποιος θα είναι ο πρωταγωνιστής.

Έντυπη Έκδοση 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση