ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τρεις συν δύο μνηστήρες για τα 700 εκατ. της Ελληνικής

Συνεχίζεται πρακτικά η διαδικασία πώλησης που πάγωσε το 2020

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Τρεις συν δύο οι μνηστήρες για το πακέτο μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ελληνικής Τράπεζας, γνωστό πλέον και ως «project starlight», ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ. Οι τρεις επικρατέστεροι αγοραστές του χαρτοφυλακίου- που στην παρούσα φάση έχει και μια σημαντική διαφορά : περιλαμβάνει «πακέτο» τον Servicer της Ελληνικής, την APSCyprus- είναι τα επενδυτικά ταμεία Cerberus Capital Management, Bain Capital και Pimco, όπως πληροφορείται η «Κ» από κύκλους των μετόχων της Ελληνικής. Επί της ουσίας, η διαδικασία «επανήρχισε» από εκεί που «πάγωσε», αφού το 2020 διεκόπη η προσπάθεια για πώληση πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τότε, μάλιστα, ο επικρατέστερος για την αγορά του τότε χαρτοφυλακίου, ύψους 1,5 δισ. ευρώ ήταν η Bain Capital. Πλέον, δεν είναι σίγουρο για το ποιος είναι «μπροστά», διότι είδαμε και στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου που πριν αρχίσει η πανδημία για την αγορά του Helix 2 ήταν η Cerberus, ενώ περίπου ένα εξάμηνο μετά «μπήκε σφήνα» η Pimco. Σχετικό ρεπορτάζ είχε γίνει με αυτό τον τίτλο από την «Κ». Η μόνη εκ των τριών εταιρεία – επενδυτικό ταμείο που δεν έχει αγοράσει κάτι από Κύπρο και ενδεχομένως να είναι περισσότερο «διψασμένο» από άλλα, είναι η Cerberus. Με την ευκαιρία όμως που της δίνεται να αγοράσει μαζί με το πακέτο και μία έτοιμη «στημένη» εταιρεία διαχείρισης δανείων φαντάζει καλή επενδυτική ευκαιρία από το να έρθει στην Κύπρο και να «στήσει» νέα. Η Pimco αγόρασε πρόσφατα τα δάνεια της Τράπεζας Κύπρου από το Helix 2 και Helix 2 tail ύψους 1,4 δισ. ευρώ, ενώ η Bain αγόρασε τα δάνεια της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (Κύπρου) ύψους 600 εκατ. ευρώ μικτής λογιστικής αξίας. Η Pimco δε, είναι και μεγαλομέτοχος της ίδιας της Ελληνικής, κατέχοντας το 17,3%, ενώ το 2019 είχε προσπαθήσει να αγοράσει χαρτοφυλάκιο 1 – 1,5 δισ. ευρώ ΜΕΔ με απευθείας ανάθεση και όχι με διαγωνισμό. Αυτή η προσπάθεια τερματίστηκε.

Ίσως και με εκπλήξεις

Εκτός του ότι οι παραπάνω «μνηστήρες» συνεχίζουν πρακτικά τη διαδικασία απόκτησης ΜΕΔ από εκεί που σταμάτησε, είναι και οι «συνήθεις ύποπτοι» που ασχολούνται με την περιοχή της Μεσογείου. Την ίδια ώρα, όμως, δεν θα πρέπει να αποκλειστούν και άλλα δύο ονόματα που ακούγονται ότι ενδιαφέρθηκαν για το χαρτοφυλάκιο του «project starlight» και είναι άγνωστο μέχρι στιγμής αν είναι «κοντά ή μακρυά» όπως πληροφορείται η «Κ» από το περιβάλλον των μετόχων. Ο λόγος για τον όμιλο doValue, την θυγατρική της Altamira, που έχει ήδη δύο οντότητες στο νησί, την Altamira Asset Management Cyprus Limited και την doValue Cyprus Limited. Η doValue έχει συμφωνήσει με AlphaBank και Bain για τη διαχείριση των κυπριακών μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν στη διάθεσή τους. Ο πέμπτος ενδιαφερόμενος, αν και είναι «μακρύτερα» από όλους τους άλλους, είναι η Apollo Global Management. Η Apollo ήταν ένας εκ των δύο ενδιαφερομένων αγοραστών του υγιούς κομματιού της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, άρα και ανταγωνιστής της Ελληνικής Τράπεζας σε εκείνη τη χρονική στιγμή. Η Συνεργατική πέρασε στα χέρια της Ελληνικής και όλα τα άλλα είναι ιστορία. Εντούτοις, η Apollo προσέγγισε την Τράπεζα Κύπρου και ήταν ο αγοραστής του πρώτου μεγάλου πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων που πωλήθηκε, με την ονομασία Helix 1. Δημιούργησε έπειτα την Gordian και από εκεί και πέρα έχει δυνατή παρουσία στο νησί μέσω αυτής της επένδυσης.

Οι λεπτομέρειες της συνδιαλλαγής

Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις, στο πλαίσιο παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων της Τράπεζας για το πρώτο εξάμηνο του 2021, η συναλλαγή προχωρά σύμφωνα με ένα προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα όπου η υπογραφή της αναμένεται έως το τέλος του 2021. Αναμένεται δε, να ολοκληρωθεί το 2022. Η περίμετρος περιλαμβάνει παλαιά ΜΕΔ συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας 0,7 δισ. ευρώ και μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Τράπεζα αναμένεται να επιτύχει τον μεσοπρόθεσμο στόχο της σε μεσο-μονοψήφιο δείκτη των ΜΕΔ. Τα ΜΕΔ ανήλθαν στα 1,47 δισ. στο πρώτο εξάμηνο του 2021 σε σύγκριση με 1,50 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2020, σημειώνοντας μείωση ύψους 2%. Ο δείκτης των MEΔ στο σύνολο των μεικτών χορηγήσεων της Ελληνικής στο τέλος Ιουνίου 2021 ήταν 22% σε σύγκριση με 22,1% στα τέλη Δεκεμβρίου 2020. Η Ελληνική ωστόσο μετρά τα ΜΕΔ της βάσει του δείκτη των MEΔ που καλύπτονται από το Asset Protection Scheme, δηλαδή του Σχεδίου που εγγυάται το κράτος την υγεία μέρους των δανείων που αποκτήθηκαν τότε που έγινε η πράξη με τον Συνεργατισμό. Έτσι, το σύνολο των ΜΕΔ που έχει η Ελληνική επί του συνόλου των μεικτών χορηγήσεων, φτάνει το 15,1%. Έκπληξη δε η ανακοίνωση πως η Ελληνική αξιολογεί στρατηγικές επιλογές σχετικά με το μέλλον της θυγατρικής της, APS Cyprus, σε μια προσπάθεια περαιτέρω βελτίωσης της ικανότητας ανάκτησης και των ποσοστών ανάκτησης της Τράπεζας. «Τέτοιες επιλογές περιλαμβάνουν τη δυνατότητα εισαγωγής έμπειρου στρατηγικού εταίρου για περαιτέρω βελτίωση των εργασιών ανάκτησης», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ τέτοιο μοντέλο πώλησης ΜΕΔ, μαζί με την εταιρεία διαχείρισής τους, είναι μοντέλο που δεν έχουμε δει στο νησί ξανά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση