ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Η επανεγγραφή του εμπορικού σήματος του χαλουμιού διορθώνει ένα σοβαρό λάθος»

«Θα διασφαλίσει τη συνέχιση της ανοδικής πορείας των εξαγωγών μας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανεξαρτήτως των εξελίξεων με το Brexit», ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης

ΚΥΠΕ

Η επανεγγραφή του εμπορικού σήματος «Halloumi» στο Ηνωμένο Βασιλειο διορθώνει ένα σοβαρό λάθος που έγινε από το Υπουργείο και διασφαλίζει τη συνέχιση της ανοδικής πορείας των εξαγωγών της Κύπρου, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Λακκοτρύπης, σε διάσκεψη Τύπου τη Δευτέρα.

Ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι στις 31 Ιανουαρίου 2020 δημοσιεύτηκε, στην ιστοσελίδα του Γραφείου Πνευματικής Ιδιοκτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου η επανεγγραφή του εμπορικού σήματος «Halloumi» για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως είπε, η ισχύς τους συγκεκριμένου εμπορικού σήματος είναι από τον Μάιο του 2018, όταν το Υπουργείο, μετά την τότε απώλεια του εμπορικού σήματος, είχε καταθέσει αίτηση με τη βοήθεια της Νομικής Υπηρεσίας για επανεγγραφή.

«Θεωρούμε ότι η επανεγγραφή αυτή, είναι μια σημαντική εξέλιξη, όχι μόνο γιατί διορθώνεται ένα σοβαρό λάθος που έγινε από το Υπουργείο, αλλά γιατί επίσης θα διασφαλίσει τη συνέχιση της ανοδικής πορείας των εξαγωγών μας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανεξαρτήτως των εξελίξεων με το Brexit», ανέφερε.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε παράλληλα και στη μάχη που δόθηκε για την προστασία του κοινοτικού εμπορικού σήματος για το χαλλούμι, το οποίο θα διασφάλιζε τις εξαγωγές της Κύπρου ακόμα και μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Όπως εξήγησε, στη συνθήκη αποχώρησης προβλέπεται ότι τα κοινοτικά σήματα θα μετατραπούν σε βρετανικά μετά το Brexit. Πρόσθεσε ότι για τον λόγο αυτό, για το Υπουργείο ήταν σημαντικό να προστατεύσει και το κοινοτικό σήμα, κάτι που έγινε μετά από μεγάλες προσπάθειες, αφού κάποιοι είχαν κινηθεί εναντίον της ακύρωσης, και του κοινοτικού σήματος. Το κοινοτικό σήμα, όπως είπε, προστατεύθηκε και με τη βοήθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας, παράλληλα με τη σημαντική εξέλιξη της ανάκτησης του εμπορικού σήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Παράλληλα ο κ. Λακκτρύπης αναφέρθηκε σε στοιχεία που καταδεικνύουν την άνοδο των εξαγωγών του παραδοσιακού προϊόντος της Κύπρου στο εξωτερικό. Συνολικά η αξία των εξαγωγών χαλλουμιού το 2018 άγγιξαν τα 195 εκατομμύρια ευρώ. Όπως είπε, για το 2019 ως τον Οκτώβριο παρουσιάζεται μια αύξηση των εξαγωγών σε ποσοστό 12%, κάτι που δείχνει ότι θα ξεπεράσουν τα 200 εκατομμύρια, ενώ για το Ηνωμένο Βασίλειο οι εξαγωγές χαλλουμιού αυξήθηκαν κατά 14% για την ίδια περίοδο.

Στόχος η κατοχύρωση στην ΕΕ

Ο Υπουργός σημείωσε πως ενώ είναι πολύ σημαντικό να προχωρεί το Υπουργείο στην κατοχύρωση του εμπορικού σήματος «χαλλούμι» σε όλες τις σημαντικές χώρες στόχους, είναι επίσης πολύ σημαντικό να προχωρήσει και η κατοχύρωση του χαλλουμιού σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως εξήγησε, τα προϊόντα τα οποία προστατεύονται από την ΕΕ εντάσσονται στις εμπορικές συμφωνίες της Ένωσης με τρίτα κράτη-μέλη.

Ανέφερε επίσης ότι θα υπάρξει σύσκεψη για το χαλλούμι στο Προεδρικό στις 5 Φεβρουαρίου, της οποία θα προεδρεύσει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο τη σημαντικότητα του θέματος.

Πρόσθεσε ότι ο Υπουργός Γεωργίας, ο οποίος χειρίζεται το θέμα τον ενημέρωσε ότι είχε ήδη επαφές με τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάτι που όπως είπε ο κ. Λακκοτρύπης είναι «πολύ σημαντικό για να μπορέσει να προχωρήσει το θέμα».

Ερωτηθείς κατά πόσο τα χαλλούμια που εξάγονται είναι σύμφωνα με το πρότυπο που θέλουμε να κατοχυρώσουμε στην ΕΕ και κατά πόσο γίνονται οι ανάλογοι έλεγχοι, είπε ότι οι εξαγωγές είναι σύμφωνες με τα όσα προβλέπονται στη μεταβατική περίοδο που περιλαμβάνεται στον φάκελο για κατοχύρωση του χαλλουμιού ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.). Είπε επίσης ότι οι έλεγχοι έχουν εντατικοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό την περασμένη χρονιά και είναι μέσα στα πλαίσια της ποσόστωσης που δίνεται από το Κρατικό Χημείο.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο έγινε συνεννόηση με την εταιρεία που είχε κινηθεί νομικά εναντίον του εμπορικού σήματος της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο ώστε να μην κινηθεί εκ νέου, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι όταν η Κυπριακή Δημοκρατία απώλεσε το εμπορικό σήμα, αυτό δεν αποκτήθηκε από κανέναν, αλλά αυτό που έγινε ήταν πως κάποιοι είχαν κάνει αίτηση για ακύρωση του υφιστάμενου. «Από εκεί και πέρα δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς ποια θα είναι η πορεία, ο καθένας έχει το δικαίωμα να κινηθεί νομικά αν πιστεύει ότι είναι όρθρο», είπε.

Όσον αφορά την πειθαρχική έρευνα για την απώλεια του εμπορικού σήματος του χαλλουμιού πέρυσι τον Μάιο, πληροφορίες του Υπουργείου αναφέρουν ότι είχε διαταχτεί πειθαρχική έρευνα αρχικά εναντίον δύο ατόμων, τα οποία στη συνέχεια έγιναν τρία κατόπιν εισήγησης του Γενικού Εισαγγελέα. Τα πορίσματα της πειθαρχικής έρευνας βρίσκονται ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα ο οποίος αναμένεται πλέον να δώσει οδηγίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X