ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πολιτογραφήσεις σε μισή τιμή

Στα 2,5 εκατ. πέφτει το όριο – καταργείται το κριτήριο των καταθέσεων

Ακόμα πιο ελκυστικά προτίθεται να κάνει τα κίνητρα για πολιτογράφηση επενδυτών η κυβέρνηση, τροποποιώντας τα για δεύτερη φορά μετά το 2014. Βασική διαφοροποίηση είναι η μείωση του ορίου στα 2,5 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 5 εκατ. ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Το μέτρο που εφαρμόστηκε το 2013, ενίσχυσε σε μεγάλο βαθμό τόσο την οικονομία γενικότερα όσο και τα κρατικά Ταμεία, τόσο μέσω φορολογιών όσο και μέσω αγοράς κρατικών ομολόγων.
Με τα δημόσια οικονομικά να βρίσκονται εκτός κινδύνου και τις καταθέσεις στις τράπεζες να έχουν σταθεροποιηθεί, πληροφορίες αναφέρουν πως επίκειται διαμόρφωση των κινήτρων ώστε να επικεντρωθούν περισσότερο σε επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Η πρόταση που θα υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο σύντομα, προβλέπει τη διαφοροποίηση του ορίου για επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα ενώ καταργεί το κριτήριο της κατάθεσης σε κυπριακή τράπεζα. Παράλληλα, καταργείται το κριτήριο για Συλλογικές Μεγάλες Επενδύσεις, το οποίο προέβλεπε συνολική επένδυση της τάξης των 12,5 εκατ. ευρώ με μίνιμουμ ποσό 2,5 εκατ. ευρώ ανά επενδυτή. Σε περίπτωση συλλογικών επενδύσεων, μπορούσαν να μειωθούν τα κριτήρια εάν η επένδυση αφορούσε σε κρατικά ομόλογα, σε χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία κυπριακών επιχειρήσεων ή κυπριακών οργανισμών, επένδυση σε ακίνητα, αναπτύξεις και έργα υποδομής και σε περιπτώσεις αγοράς ή σύστασης ή συμμετοχής σε κυπριακές επιχειρήσεις και εταιρείες.

Το κριτήριο των συλλογικών επενδύσεων, φαίνεται πως προκάλεσε αντιδράσεις και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού μείωνε σημαντικά το όριο για τα υπόλοιπα κριτήρια και ουσιαστικά δεν αφορούσε συλλογικές επενδύσεις αλλά επενδύσεις που πακετοποιούνταν για σκοπούς εξασφάλισης των απαιτούμενων ορίων για κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση. Πλέον, το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ υιοθετείται για όλες τις ατομικές επενδύσεις που εμπίπτουν στα κριτήρια των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων.

Γεμάτα ταμεία

Όσον αφορά το κριτήριο επένδυσης σε κρατικά ομόλογα, πλέον δεν θα είναι αρκετό από μόνο για να πάρει κάποιος κυπριακή υπηκοότητα. Οι πληροφορίες λένε πως το όριο των 5 εκατ. ευρώ θα μειωθεί πλέον σε 500 χιλ. ευρώ και θα πρέπει να συνδυαστεί με κάτι άλλο ώστε να πληροί τα απαραίτητα οικονομικά κριτήρια, δηλαδή το νέο όριο των 2,5 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό πως περίπου μία στις τέσσερις αιτήσεις που γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια για κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση, αφορούσαν άτομα που επένδυσαν σε κρατικά ομόλογα. Με τη χώρα να ανακτά την αξιοπιστία της στις διεθνείς αγορές και τα κρατικά Ταμεία να διαθέτουν την απαιτούμενη ρευστότητα για να καλύψουν τις ανάγκες των επόμενων μηνών, η ανάγκη από αυτού του είδους επενδυτές έχει πλέον εκλείψει.

Καταθέσεις γιοκ

Κάτι αντίστοιχο φαίνεται να ισχύει και για το κριτήριο των καταθέσεων, το οποίο καταργείται πλήρως. Σε μία περίοδο που εφαρμόστηκε το κούρεμα καταθέσεων, που επιβλήθηκαν περιορισμοί στις συναλλαγές και που η εμπιστοσύνη στον τομέα ήταν στο ναδίρ, το μέτρο λειτούργησε ιδιαίτερα θετικά. Σήμερα πλέον, και από τη στιγμή που καταγράφεται μία σημαντική μείωση στα επιτόκια των καταθέσεων φαίνεται να έχει κριθεί πως το συγκεκριμένο κριτήριο δεν έχει ουσιαστικό λόγο ύπαρξης. Η τελευταία τροποποίηση των κανονισμών προέβλεπε πως ο ενδιαφερόμενος για πολιτογράφηση, θα έπρεπε να έχει προσωπικές καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες ή καταθέσεις ιδιωτικών του εταιρειών ή καταπιστευμάτων (που είναι τελικός δικαιούχος ο ίδιος) στην Κυπριακή Δημοκρατία ύψους τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ τακτής προθεσμίας τριών ετών.

Όσον αφορά επένδυση σε ιδιωτικές εταιρείες, θα τεθούν συγκεκριμένα κριτήρια. Για παράδειγμα σε περίπτωση έκδοσης ομολόγων από ιδιωτικό οργανισμό, αυτά θα πρέπει να είναι εγκριμένα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Επίσης, σε σχέση με το κριτήριο επένδυσης σε κυπριακές επιχειρήσεις ή εταιρείες τα δεδομένα διαφοροποιούνται. Μπορεί το όριο των 5 εκατ. ευρώ να μειώνεται στα 2,5 εκατ. ευρώ, ωστόσο, θα τεθούν κριτήρια σε σχέση με τον κύκλο εργασιών της εταιρείας στην οποία γίνεται η επένδυση και τον αριθμό προσωπικού της. Με τα σημερινά δεδομένα, η επένδυση μπορεί να γίνει σε επιχειρήσεις ή εταιρείες που αποδεδειγμένα έχουν φυσική παρουσία στην Κύπρο και εργοδοτούν τουλάχιστον πέντε υπηκόους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πολλά τα οφέλη

Αν και τα πωλητήρια έγγραφα δείχνουν μία αύξηση στις αγορές ακινήτων από αλλοδαπούς, εντούτοις, δεν καταγράφουν όλη την εικόνα αφού τα κατά καιρούς στοιχεία που αναφέρονται δείχνουν ότι τα οφέλη είναι πολύ περισσότερα. Σύμφωνα με στοιχεία από την αγορά, από την εφαρμογή των μέτρων κατ’ εξαίρεση πολιτογράφησης και των αδειών μετανάστευσης μπήκαν στην οικονομία ποσά που υπερβαίνουν τα 2,5 δισ. ευρώ. Φαίνεται πως αγορές ακινήτων από αλλοδαπούς που γίνονται μέσω εταιρειών εγγεγραμμένων στην Κύπρο, δεν υπολογίζονται ως αγορές από αλλοδαπούς αλλά ως αγορές από Κύπριους.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στο παρελθόν η «Κ», στην επαρχία Λεμεσού αυξήθηκαν σημαντικά οι πράξεις για ακίνητα πέραν του 1,5 εκατ. ευρώ την τελευταία τριετία. Σημαντική αύξηση σημείωσαν επίσης στις επαρχίες Λάρνακας και Πάφου οι πράξεις πέραν των 300 χιλ. ευρώ, οι οποίες συσχετίζονται με τα κριτήρια για τις άδειες μετανάστευσης. Υπενθυμίζεται πως οι αιτήσεις πρέπει να συνοδεύονται από πιστοποιητικό λευκού ποινικού μητρώου και απόδειξη διαμονής στην Κύπρο είτε μέσω αγοραπωλητηρίου συμβολαίου είτε μέσω άλλου τρόπου απόδειξης της καταβολής του συμφωνημένου τέλους αγοράς.

Τα τελευταία χρόνια, επικρατεί μία άτυπη μάχη μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών που προσφέρουν κίνητρα για πολιτογραφήσεις επενδυτών. Κύπρος, Μάλτα, Πορτογαλία αλλά και Ηνωμένο Βασίλειο κρατούντα σκήπτρα στα προσφερόμενα κίνητρα ενώ έντονες αντιδράσεις υπάρχουν από άλλες χώρες-μέλη. Οι αλλαγές που σχεδιάζονται, μπορεί να κάνουν την Κύπρο πολύ πιο ελκυστική ως προορισμό αλλά την ίδια ώρα, επικρατεί αισιοδοξία πως το σχέδιο θα είναι πιο λειτουργικό και πιο συμβατό με τα δεδομένα της ΕΕ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση