ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επιπτώσεις στον τουρισμό άμεσα στα κατεχόμενα σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο

Άμεσες είναι οι επιπτώσεις για τον τουρισμό στα κατεχόμενα από την απόπειρα πραξικοπήματος

ΚΥΠΕ

Άμεσες είναι οι επιπτώσεις για τον τουρισμό στα κατεχόμενα από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία καθώς σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της Κίπρις οι ακυρώσεις για κρατήσεις στα ξενοδοχεία έφτασαν το 80% ενώ ακυρώσεις κατά το ήμισυ και οι κρατήσεις σε πτήσεις προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το μεγαλύτερο μέρος του τουρισμού στα κατεχόμενα, κατά 70%, βασίζεται στους Τούρκους τουρίστες, οι οποίοι έχουν ακυρώσει σε ποσοστό 80% τις κρατήσεις τους στα ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα. Οι τουρίστες από ευρωπαϊκές χώρες έχουν ακυρώσει κατά 10% παρόμοιες κρατήσεις, σημειώνεται. Κατά 50% ακυρώθηκαν και οι κρατήσεις στις πτήσεις προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου μετά τις 15 Ιουλίου. Ξενοδόχοι, πράκτορες και αεροπορικές εταιρείες δεν είναι αισιόδοξοι, προστίθεται και στο “υπουργείο” τουρισμού και περιβάλλοντος έχει δημιουργηθεί γραφείο διαχείρισης κρίσεως για να διαχειριστεί τις αρνητικές επιπτώσεις. Ο δε “υπουργός”, Φικρί Ατάογλου μετέβη άμεσα στην Τουρκία για επαφές και ήταν ήδη στην Κωνσταντινούπολη όταν η τ/κ αντιπροσωπεία υπό τον “πρωθυπουργό” Χουσείν Οζγκιουργκιούν μετέβη στην Άγκυρα για επαφές, στην οποία ενσωματώθηκε στη συνέχεια.

Οι ακυρώσεις, σύμφωνα με τον “πρόεδρο” του “συνδέσμου” τουριστικών πρακτόρων, Ορχάν Τολούν, φτάνουν το 20% στις προπληρωμένες κρατήσεις και 80% στις νέες κρατήσεις ενώ η πλειοψηφία αφορά Τούρκους δημοσίους υπαλλήλους που δεν μπορούν, λόγω των μέτρων έκτακτης ανάγκης που επικρατούν στην Τουρκία, να φύγουν από τη χώρα. Η επιβολή κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τρεις μήνες στην Τουρκία, πρόσθεσε, επιτείνει την ανησυχία και τις επιπτώσεις στα κατεχόμενα που αρχικά πιστεύονταν ότι θα ήταν πιο σύντομες. Οι ναυλωμένες πτήσεις, σημείωσε, συνεχίζονται κανονικά.

Εκπρόσωποι των αεροπορικών εταιρειών Πήγασος και Άτλας που δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα μίλησαν για ζημιές ήδη και εξέφρασαν φόβο ακόμη και για κατάργηση κάποιων πτήσεων παρατηρώντας ότι οι ακυρώσεις αφορούν κυρίως τα εμπόδια στους δημοσίους υπαλλήλους της Τουρκίας να βγουν εκτός χώρας.

Ο “υφυπουργός” τουρισμού, Ισμέτ Εσενιέλ δήλωσε στην Κίπρις ότι το γραφείο διαχείρισης κρίσεως στο “υπουργείο” δημιουργήθηκε την περασμένη Παρασκευή και έγιναν ήδη προσπάθειες προς την κατεύθυνση της Τουρκίας με έκτακτες συναντήσεις με το τουρκικό Υπουργείο Τουρισμού και αρμόδιους φορείς ενώ προς τον αρμόδιο για την Κύπρο Τούρκο Αναπληρωτή Πρωθυπουργό αιτήθηκε επιπλέον κονδύλι ώστε να στηριχθεί ο τουρισμός στα κατεχόμενα, να γίνουν επενδύσεις για τον εναλλακτικό τουρισμό, να δοθούν κίνητρα για κάθοδο τουριστών μέσω της θάλασσας και άλλων τρόπων, καθώς και βοήθεια για την δημιουργία λυκείου τουρισμού στα κατεχόμενα.

Η Χαβαντίς γράφει ότι η “κυβέρνηση” δεν έχει σχέδιο διεξόδου από την κρίση ενώ οι εκπρόσωποι των επηρεαζόμενων τομέων ετοιμάζουν κατάλογο με τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Μεταξύ αυτών η “ένωση” τουριστικών πρακτόρων και τουρισμού θεωρεί ότι το αεροδρόμιο της Λάρνακας θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτικό αεροδρόμιο. Θεωρείται δε ότι πρέπει να ενθαρρυνθεί ο εσωτερικός τουρισμός και να δοθούν οικονομικά κίνητρα. Η “ένωση” θεωρεί επίσης ότι πρέπει να γίνει διαφημιστική εκστρατεία προτάσσοντας ότι η “βόρεια” Κύπρος γεωγραφικά δεν ανήκει στην Τουρκία αλλά είναι μέρος της ΕΕ. Η “ένωση” τ/κ ξενοδόχων με ανακοίνωσή της σημειώνει ότι εάν οι τουριστικές υπηρεσίες δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους δεν θα μπορούν να έρθουν τουρίστες και ζητεί διευκολύνσεις στις πληρωμές των χρεών των ξενοδόχων.

Αρνητικές επιπτώσεις εκτός από τον τουρισμό βλέπει στην ανώτατη εκπαίδευση και τον κατασκευαστικό τομέα ο πρόεδρος του τ/κ επιμελητηρίου, Φικρί Τορός. Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, ο “πρόεδρος” του τ/κ “βιομηχανικού επιμελητηρίου”, ο “πρόεδρος” της “ένωσης” καταστηματαρχών και εμπόρων, ο “πρόεδρος” της “ένωσης” εργολάβων και ο “πρόεδρος” της “ένωσης” ξενοδόχων έδωσαν χθες κοινή συνέντευξη Τύπου για τις επιπτώσεις από την απόπειρα πραξικοπήματος και της κήρυξης της Τουρκίας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τρεις μήνες. Ο κ. Τορός είπε ότι τέτοιου είδους εξελίξεις δεν επηρεάζουν μόνο την Τουρκία αλλά ολόκληρη την περιοχή και πως η αστάθεια στην Τουρκία επηρεάζει αρνητικά το μέλλον και την ευημερία των Τ/κ. Ιδιαίτερα, όπως τόνισε, εάν σκεφτεί κανείς ότι το επίπεδο στο οποίο έχουν έρθει οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, δηλώνοντας την ετοιμότητα όλων τους να συνδράμουν για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα μπορεί να υποβληθεί στον κόσμο μέχρι το τέλος του 2016.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση