ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δεν θα επιβληθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα λέει ο ΥΠΟΙΚ

Υπολογίζεται ότι θα υπάρξει το 2017 ένα οριακό και μόνο έλλειμμα, 0,6% του ΑΕΠ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης,μιλώντας σήμερα στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος τους ΡΙΚ, προέβη σε δηλώσεις σχετικά με την έκθεση της Κομισιόν που αναφέρει ότι η Κύπρος δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει τους δημοσιονομικούς της στόχους το 2017.

Συγκεκριμένα είπε: «Εμείς υπολογίζουμε ότι θα έχουμε το 2017 ένα οριακό και μόνο έλλειμμα, 0,6% του ΑΕΠ, ανεπαίσθητο σε σχέση με τα ελλείμματα που είχαμε προηγουμένως της τάξης του 6%. Αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι θα πάμε καλύτερα από ό,τι εμείς ήδη υπολογίζουμε, αφού υπολογίζει έλλειμμα γύρω στο 0,4%, ασκεί κριτική σε εμάς και όχι για παράδειγμα στη Σλοβακία που προϋπολογίζει έλλειμμα 1,3%.

Υπάρχει μια περίεργη μεθοδολογία η οποία δεν στηρίζεται στην πραγματική επίδοση, αλλά στον λεγόμενο δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος αποτελεί μια τεχνική διαδικασία που οδηγεί σε στρεβλά συμπεράσματα, γι’ αυτό και στο ίδιο το ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει ζήτημα αναθεώρησής της. Σχετικά με τη μεθοδολογία, αναφέρω ότι την ίδια άσκηση κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που δημοσιοποιείται και καταλήγει σε διαφορετικό συμπέρασμα. Σε κάθε περίπτωση, κάνοντας διάκριση μεταξύ των πραγματικών εκτιμήσεων, των πραγματικών επιδόσεων και την κρίση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αυτής της τεχνικής διαδικασίας,οδηγούμαστε σε αυτά τα στρεβλά αποτελέσματα., όπως ένα κράτος με έλλειμμα 1,5% ναθεωρείται συμμορφούμενο και ένα κράτος με 0,6% να θεωρείται πώς έχει πρόβλημα».

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε, όμως, ότι είμαστε πανέτοιμοι γιατί δεν είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που αποφασίζει και δεν καλούμαστε να πράξουμε κάτι αυτή τη στιγμή.«Στο Eurogroup και στο ECOFIN είμαστε πανέτοιμοι και ήδη έχω συζητήσει με τρεις συναδέλφους μου Υπουργούς, να παρουσιάσουμε τα δεδομένα και να εξηγήσουμε τις επιδόσεις μας», είπε.

Κληθείς να απαντήσει μήπως θα ζητηθεί από την Κύπρο να πάρει κάποια οικονομικά μέτρα, όπως για παράδειγμα να βρεθούν κάποια αντισταθμιστικά μετρά μετά την κατάργηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Θα ήταν εύκολο για εμένα να επιρρίψω ευθύνη στη Βουλή, επειδή η πρόταση της Κυβέρνησης δεν προνοούσε την πλήρη κατάργηση αλλά τη δραστική μείωση από τα 120 στα 30 και η Βουλή αποφάσισε να καταργήσει και τα τελευταία 30. Δεν επιρρίπτω ευθύνες στην Βουλή, έστω κι αν δεν συμφωνώ. Με αυτή την πλήρη κατάργηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει ότι θα έχουμε έλλειμμα το 2017 γύρω στο 0,4% και πρέπει να πω ότι ελάχιστα κράτη έχουν τέτοια καλή επίδοση. Ποτέ η Κύπρος δεν είχε τόσο καλές επιδόσεις από το 2014 και μετά. Άρα αποκλείω τη λήψη οποιονδήποτε μέτρων είτε φορολογίας είτε περικοπών, όχι μόνο επειδή είναι αχρείαστα αλλά και αντιπαραγωγικά».

Ο Υπουργός Οικονομικών είπε, εξάλλου, τα εξής: «Αυτό είναι το ξεκάθαρο μήνυμα το οποίο θα επαναλάβω και θα μεταδώσω και προς το εσωτερικό και στο εξωτερικό: δεν μπορούμε και δεν θα επιτρέψουμε την όποια χαλάρωση, την επιστροφή στα παλιά, τη διεξαγωγή της οικονομικής πολιτικής με ελλείμματα και με δανεικά νομίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο στηρίζουμε και δίνουμε ώθηση στην ανάκαμψη. Στέλνω μήνυμα, λοιπόν, προς το εξωτερικό κυρίως αλλά και στο εσωτερικό σε ελάχιστους που μονίμως μεμψιμοιρούν,όπως οικονομικούς αναλυτές, δυο-τρεις καθηγητές, που αν τους ακούγαμε ούτε περιοριστικά μέτρα θα τερματίζαμε στις καταθέσεις, ούτε στις διεθνείς αγορές θα βγαίναμε, ούτε το μνημόνιο θα ολοκληρώναμε. Απευθύνομαι προς όλους λέγοντας ότι με κανέναν τρόπο δεν πρόκειται να επιβληθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα επειδή ακριβώς έχουμε από το 2014και μετά μια πολύ σταθερή και βιώσιμη δημοσιονομική διαχείριση που έχει στηρίξει την ανάκαμψη της οικονομίας. Έχουμε μια δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας που αγγίζει το 3% και ούτε πρόκειται να ταράξουμε αυτή την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας μας χωρίς λόγο κιόλας, με κίνδυνο να οδηγηθούμε ξανά σε περίοδο οικονομική αστάθειας και αβεβαιότητας».

Τόνισε, επίσης, ότι στο Eurogroup δεν υπάρχει τρόπος να ζητήσει κανείς λήψη μέτρων σ’ ένα κράτος μέλος που επιτυγχάνει συστηματικά τέτοιες εξαίρετες δημοσιονομικές επιδόσεις

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Υπουργός είπε, ακόμη, ότι το Δημοσιονομικό Συμβούλιο έχει συμφωνήσει με τις εκτιμήσεις της Κυβέρνησης και έχει επικυρώσει τους σχεδιασμούς της. «Όσον αφορά τα γενικότερα προειδοποιητικά σχόλια που μεταδίδει, τα προσυπογράφω και είναι ακριβώς προς την ίδια κατεύθυνση που και εγώ κατ’ επανάληψη έχω τοποθετηθεί. Προτιμώ να δεχόμαστε όλοι εμείς οι πολιτικοί πιέσεις, παραινέσεις, προειδοποιήσεις προς την κατεύθυνση της μη χαλάρωσης και τη διατήρηση μιας συνετής διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών, παρά πιέσεις και προσεγγίσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση που μας οδήγησαν στον εκτροχιασμό. Λέγοντας αυτό και συμφωνώντας με την ανάγκη να παραμείνουμε σταθεροί και συνετοί σε αυτή την οικονομική πολιτική, γενικότερα, διευκρινίζω με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν χρειάζονται και δεν πρόκειται να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα».

Ερωτηθείς τι απαντάει στην εργοδοτική πλευρά που εδώ και εβδομάδες ζητά να παραμείνουν παγωμένες οι προσαυξήσεις στο δημόσιο, ο κ. Υπουργός τόνισε ότι δεν απαντά με λόγια αλλά με πράξεις. «Καταθέσαμε από τον Αύγουστο του 2015 στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση και για τις αυξήσεις και για τις προσαυξήσεις. Εξάλλου, δεν εναπόκειται στην Κυβέρνηση και στον Υπουργό Οικονομικών να αποφασίσει αν θα δοθούν προσαυξήσεις ή όχι. Ο νόμος το επιβάλλει αυτομάτως, είτε το θέλουμε είτε όχι, είτε συμφωνούμε είτε όχι και αυτό είναι ακριβώς το ζήτημα. Εμείς έχουμε πάει στη Βουλή με μια πρόταση η οποία φέρει την επιβεβαιωτική σφραγίδα και του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς ώθηση στο εσωτερικό,η οποία ναέχει χαρακτήρα μόνιμο. Η πρόταση θέτει το δημόσιο μισθολόγιο και τις μεταβολές του σε μια λογική, βιώσιμη βάση. Αυτή είναι η απάντηση της Κυβέρνησης σε όσους ζητούν αλόγιστες αυξήσεις σε σχέση με τους μισθούς και σε όσους ξεκινώντας από το άλλο άκρο επιμένουν στην πλήρη παγοποίηση».

Σε ερώτηση αν η οικονομία μας βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε καλύτερα επίπεδα, ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Είμαστε σε καλή κατάσταση. Και δεν είναι οι λογιστικές προσεγγίσεις που πρέπει να μετρούν πρώτιστα, αλλά οι επιδόσεις της πραγματικής οικονομίας. Αν κινείται η αγορά, αν γίνονται επενδύσεις και είναι αυτό που αποτυπώνει πλέον ο ρυθμός ανάπτυξης του 3%, ο οποίος προέρχεται και από τον τουρισμό και από τις επενδύσεις που έχουν ξεκινήσει να γίνονται σε διάφορους τομείς της οικονομίας καθώς και από τον τομέα των υπηρεσιών που έδειξε ανθεκτικότητα. Αυτή είναι η κυπριακή οικονομία που ανακάμπτει. Αυτό αξιολογούν θετικά και οι οίκοι αξιολόγησης και οι διεθνείς αγορές».

Καταλήγοντας είπε ο κ. Γεωργιάδης: «Αναφορικά με τα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια που είναι σε εκκρεμότητα και βρίσκονται ενώπιον της Βουλής, αυτά είναι επτά και μεταρρυθμίζουν τη λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας. Συνεχώς προσθέτουμε κι άλλα στον μακρύ κατάλογο των μεταρρυθμιστικών μέτρων που βρίσκονται ενώπιον της Βουλής, όπως αυτά του τουρισμού και της ναυτιλίας. Είναι ενώπιον της Βουλής ξανά μετά από έναν νέο γύρο διαβούλευσης, το νομοσχέδιο που αποδίδει κίνητρα για τον τομέα της καινοτομίας. Εκ μέρους της Κυβέρνησης μπορώ να πω ότι συνεχώς θα στέλνουμεστη Βουλή μεταρρυθμιστικά μέτρακαι αυτό είναι γιατί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια δεν πρέπει να έχει ημερομηνία λήξης».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση