ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έχουν σταματήσεις οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις υπογραμμίζει το ΔΝΤ

Πρόσθετα, τονίζει για άλλη μια φορά το ύψος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Παρόλη τη δυναμική που έχει αποκτήσει η Κύπρος και τη βελτίωση της ρευστότητας των τραπεζών, το ΔΝΤ υπογραμμίζει στη πρώτο μεταμνημονιακό του έλεγχο που εκπόνησε στην τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν σταματήσει.

Πρόσθετα, τονίζει για άλλη μια φορά το ύψος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων τα οποία επηρεάζουν ταυτόχρονα και τα κέρδη των τραπεζών, ενώ προτείνει ότι πρέπει να επιταχυνθεί η μείωση του δημοσίου χρέους.

Τι αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ

Από την έξοδο από το πρόγραμμα του ΔΝΤ πριν από ένα χρόνο, Η Κύπρος έχει αποκτήσει μια οικονομική ανάκαμψη και μια δυναμική, μετά την έξοδο από το πρόγραμμα του ΔΝΤ πριν ένα χρόνο. Οι θέσεις ρευστότητας των τραπεζών έχουν βελτιωθεί, η αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) έχει επιταχυνθεί και το πρωτογενές πλεόνασμα έχει αυξηθεί. Οι εξελίξεις αυτές χρησίμευσαν στην ικανότητα αποπληρωμής των χρεωστούμενων. Παρ 'όλα αυτά, συνεχίζει να κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα το χρέος του ιδιωτικού τομέα, των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το χρέος της γενικής κυβέρνησης παραμένει υψηλό, καθιστώντας όλα τα παραπάνω ως τρωτά σημεία. Πρέπει να διατηρηθεί η δημοσιονομική σύνεση και να ολοκληρωθούν οι εκκρεμείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που είναι απαραίτητες.

Μεσοπρόθεσμα, η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει έντονη, αν και μετριάστηκε σταδιακά από τον ταχύ ρυθμό του περασμένου έτους. Για το 2017, η αύξηση του ΑΕΠ προβλέπεται γύρω στο 2.5%. Στη συνέχεια, η ανάπτυξη αναμένεται να διευκολύνει οριακά την αποπληρωμή του χρέους του ιδιωτικού τομέα. Υπό αυτές τις συνθήκες, η ικανότητα της Κύπρου να αποπληρώσει το Ταμείο αναμένεται να είναι ικανοποιητική, υποστηρίζεται από δημοσιονομικά πρωτογενή πλεονάσματα. Σημειώνεται δε στην έκθεση, ότι, η ικανότητα αποπληρωμής θα πρέπει να αποδυναμωθεί, σε περίπτωση που η δημοσιονομική πειθαρχία διαβρωθεί ή αν υπάρξουν κίνδυνοι στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Παράλληλα, συνιστά τη μείωση του δημοσίου και του ιδιωτικού χρέους, όπου απαιτεί προσπάθεια σε τρεις βασικούς τομείς όπως λέει το ΔΝΤ:

  • Επιτάχυνση για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων
  • Επιτάχυνση της μείωσης του δημοσίου χρέους
  • Νέα ώθηση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που παρατηρεί ότι έχουν καθυστερήσει

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X