ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αεροπορικά: Μονόδρομος η απογείωση των τιμών

Το μπαλάκι στην Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού σε σχέση με τις αναφορές για καρτέλ στις τιμές των εισιτηρίων.

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Το γιατί οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων για ένα ταξίδι από Λάρνακα προς Αθήνα μπορεί να συγκριθεί με ένα αντίστοιχο του Λονδίνου προς Νέα Υόρκη, είναι ένα ερώτημα που πολλοί κλήθηκαν να απαντήσουν τις προηγούμενες μέρες. Έγινε λόγος για υπερκέρδη εταιρειών, ψηλά τέλη αεροδρομίων, και αυξημένη ζήτηση για αεροπορικές θέσεις, δυσανάλογη της προσφοράς.

Το μπαλάκι για απαντήσεις είναι πλέον στα χέρια της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού που θα πρέπει να δει αν θα ακολουθήσει την παραίνεση των κομμάτων, και θα προχωρήσει σε αυτεπάγγελτη έρευνα για τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, ή αν θεωρεί ότι το θέμα της διαμόρφωσης των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων δεν επιδέχεται έρευνας. Πάντως Υπουργός Μεταφορών και άλλοι φορείς του τομέα των αερομεταφορών ξεκαθαρίζουν ότι ακόμα και να εισέλθουν στο παιχνίδι νέες εταιρείες, οι τιμές δεν θα επιστρέψουν στα επίπεδα της προηγούμενης διετίας, περίοδος κατά την οποία δραστηριοποείτο η Cobalt. 

Αλλαγές στα σχέδια κινήτρων

Το κενό των αεροπορικών θέσεων μετά το κλείσιμο των δύο αεροπορικών Germania και Cobalt, είναι αυτή την στιγμή περίπου 50 χιλιάδες θέσεις. «Καταφέραμε μέσα από τα σχέδια κινήτρων, σε λιγότερο να αναπληρώσουμε το ένα εκατομμύριο θέσεων που χάθηκε και αυτή την στιγμή υπάρχει έλλειμμα μόνο 50 χιλιάδες θέσεις για όλους τους προορισμούς», δηλώνει στην «Κ» η ανώτερη Διευθύντρια Επικοινωνίας & Αεροπορικής Ανάπτυξης της Hermes Airports Μαρία Κουρούπη. 

Η προσπάθεια για αύξηση των πτήσεων προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη συνεχίζεται και σε επίπεδο Υπουργείου Μεταφορών.  Η κα Αναστασιάδου θέτει στο τραπέζι και το ενδεχόμενο επανεξέτασης των σχεδίων κινήτρων που προσφέρει η διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων. Επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχει κίνδυνος, οι όποιες αλλαγές να αγγίξουν τα όρια της κρατικής ενίσχυσης και ως εκ τούτου στο θέμα θα πρέπει να εμπλακεί και ο Έφορος Κρατικών Ενισχύσεων. Σημειώνεται ότι ήδη έχει καταγραφεί ενδιαφέρον από εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Κύπρο ωστόσο το τμήμα πολιτική αεροπορίας κρατά τα χαρτιά του κλειστά μέχρι να υπάρξουν επίσημες αποφάσεις.

Τα τέλη αεροδρομίου

Παράγοντες από την αγορά αερομεταφορών έκαναν λόγο και για το κόστος των τελών αεροδρομίων, και τον ρόλο τους στην τελική διαμόρφωση της τιμής του αεροπορικού εισιτηρίου. Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο επιχειρηματικός σύνδεσμος Κύπρου- Ελλάδας ο οποίος ζήτησε να μειωθούν οι φόροι στα αεροδρόμιο για τα δρομολόγια Κύπρου- Ελλάδας, ως τρόπος μείωσης της τελικής τιμής του εισιτηρίου. «Δεν θεωρούμαστε ακριβό αεροδρόμιο» σχολίασε η Υπουργός Μεταφορών και σημειώνει ότι το τέλος αεροδρομίου Λάρνακας και Πάφου αφορά ένα πολύ μικρό ποσοστό της τάξης του 5% στο τελικό κόστος του εισιτηρίου και άρα δεν είναι καθοριστικός παράγοντας στην διαμόρφωση της τιμής.

Ακριβός Ιούνιος

Επίσημα στοιχεία από το Υπουργείο Οικονομικών για τις μεταβολές του δείκτη αεροπορικών μεταφορών επιβατών δείχνουν ότι το κόστος των εισιτηρίων προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πέραν της αναμενόμενης εποχικότητας παρουσιάζει τον Ιούνιο σημαντική αύξηση. Σύμφωνα με τους πίνακες, το εισιτήριο για Αθήνα πλησιάζει τα 400 ευρώ τον Ιούνιο, σε σχέση με 230 ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ το κόστος είναι σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τον Γενάρη του 2018. Σε επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο.

Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης τα αεροπορικά εισιτήρια κοστίζουν κάπως λιγότερο και φθάνουν μέχρι τα 350 ευρώ τον Ιούνιο του 2019. Το ποσό αυτό είναι εκατό ευρώ περισσότερα σε σχέση με τον Μάιο ενώ είναι ακριβότερα και σε σχέση με την περίοδο αιχμής του περασμένου καλοκαιριού Ιουλίου και Αυγούστου. Και σε αυτήν την περίπτωση τα εισιτήρια είχαν χαμηλότερο κόστος τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2019.

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση