ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ακίνητα 2,5 δισ. θα διοχετευτούν στην αγορά

Συστήνεται με φειδώ η διάθεσή τους ώστε να μην μειωθούν οι τιμές των κατοικιών – Ποικίλουν οι απόψεις

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Ακίνητα αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ θα διοχετευτούν στην κυπριακή αγορά για πώληση από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών εντός των επόμενων χρόνων. Την ίδια ώρα, άλλο ένα όπλο μπαίνει στην «φαρέτρα» τους, αυτό των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (e-auctions). Οι τράπεζες έχουν συγκεντρώσει ένα εξαιρετικά μεγάλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων, το οποίο αποκτήθηκε με την μέθοδο της ανταλλαγής χρέους προς ακίνητα, μέτρο που βοήθησε να μειωθούν κατά πολύ τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια στην Κύπρο από το υψηλό των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ που έφτασαν το 2015, στα 10 δισεκατομμύρια που βρίσκονται σήμερα. Οι βασικοί παίχτες που έχουν ακίνητα στην κατοχή τους, και όχι μορφή ακινήτων που χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις πίσω από δάνεια, είναι η Gordian, η Remu, η Ελληνική Τράπεζα και η Altamira. Astrobank και AlphaBank έχουν και αυτές ακίνητα, ωστόσο το άθροισμά τους ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ. Διάχυτος ο φόβος πλέον ότι, μετά την εισαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, πιθανόν να σημειωθεί μείωση των τιμών των ακινήτων όταν διατεθούν μαζικά, με τους ειδικούς να συστήνουν παγκοσμίως τη στρατηγική διάθεσή τους. Σε αντίθετη περίπτωση, γενικά ομιλώντας και όχι μόνο στην περίπτωση της Κύπρου, η μαζική διάθεση στην αγορά θα πιέσει τις τιμές προς τα κάτω, άρα και τα αποκτηθέντα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών δεν θα αξίζουν όσο αρχικά εκτιμούσαν πως αξίζουν. Είναι βέβαιο ότι σε τέτοια περίπτωση θα ακολουθήσουν αρνητικά αποτελέσματα για την αγορά, αλλά και για την οικονομία γενικότερα. Ειδικοί του τομέα του Real Estate ανέφεραν στην «Κ» πως αν και ο κίνδυνος που ελλοχεύει από τη μαζική διάθεση ακινήτων και όχι από μία στρατηγική και με ρυθμό διάθεση, είναι κατά γενική ομολογία υπαρκτός.

Ωστόσο, στην περίπτωση της Κύπρου ενδεχομένως να μην μειώσει τις τιμές των ακινήτων, αλλά να λειτουργήσει αναχαιτιστικά στις αυξήσεις που ήδη παρατηρούνται. Είπαν πως αυτή η δευτερογενής αγορά ακινήτων που θα μπουν προς πώληση από τράπεζες και επενδυτικά ταμεία, πρώτιστα θα ανακόψει την αυξητική τάση των τιμών των ακινήτων που παρατηρείται σε μερικές περιοχές της Κύπρου, όπως η Λεμεσός και μετά θα λειτουργήσει αρνητικά στις τιμές ακινήτων άλλων περιοχών. Χαρακτηριστικά δήλωσαν πως θα μειωθούν οι τιμές των ακινήτων που αφορούν γεωργικά τεμάχια σε μη εμπορικές περιοχές, αλλά και σε αποθήκες του 1970 - 1980. Για τα άλλα ακίνητα, σε πρώτη φάση, δεν διαβλέπουν αισθητή μείωση των τιμών τους. Παρόλη την αισιοδοξία όμως για τον επηρεασμό των ακινήτων, σύστησαν να κρατηθεί μία ψύχραιμη θέση, καθώς ακόμα: πρώτον δεν εφαρμόστηκαν οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, αλλά και ούτε έχει έρθει από την Κεντρική Τράπεζα ο μηχανισμός ελέγχου παραπόνων για τις εκποιήσεις που είχε πει ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ότι θα φέρει ενώπιον της Βουλής. Υπενθυμίζεται πως το μηχανισμό αυτό θα τον δημιουργούσε η Κεντρική Τράπεζα ως αντίβαρο στις νομοθεσίες που ψηφίστηκαν στη Βουλή το καλοκαίρι και στην ουσία αλλάζουν το ισχύον πλαίσιο των εκποιήσεων. Οι εκποιήσεις, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και η μαζική διάθεση ακινήτων φτιάχνουν μία εξίσωση για την οποία πρέπει να υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας, έστω και για ένα από τα παραπάνω.

Δικλίδες ασφαλείας

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου όμως έχει –θεωρητικά πάντα- δικλίδες ασφαλείας ώστε να μην μειωθούν απότομα οι τιμές των ακινήτων. Η ΚΤΚ, όπως και η Ευρωπαϊκή Κεντρική, παρακολουθούν την πώληση κάθε ακινήτου που πραγματοποιεί η τράπεζα, ως προς την τιμή του, την τοποθεσία του και τον τύπο του, σε σχέση με τις εκτιμημένες αξίες. Και κάθε τρίμηνο εξάγονται αποτελέσματα. Έτσι, ΚΤΚ και ΕΚΤ παρακολουθεί το απόθεμα των ακινήτων που έχει κάθε τράπεζα, το ρυθμό και την τιμή που το διαθέτουν, μέτρο που ξεκίνησε περίπου από το 2016. Πρόσθετα, η ΚΤΚ έχει το δικαίωμα και για τράπεζες, αλλά και για επενδυτικά ταμεία που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα και είναι αδειοδοτημένα από την ίδια, εάν κρίνει ότι οι πράξεις δύναται να δημιουργήσουν πρόβλημα στην αγορά ευρύτερα, μπορεί να σταματήσει τη στρατηγική την οποία ακολουθεί η τράπεζα ή το Ταμείο. Για παράδειγμα δηλαδή, εάν η Remu της Τράπεζας Κύπρου επιλέξει σε ένα «χ» διάστημα να πωλήσει όλα της τα ακίνητα σε μισή τιμή από αυτή που πωλούνται, τότε θα παρέμβουν ΕΚΤ και ΚΤΚ να τη σταματήσουν. Γι’ αυτό εξάλλου, οι τράπεζες είναι προσεκτικές στη διάθεση των ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους ως προς τις τιμές.

Οι τιμές των κατοικιών

Σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το δελτίο τιμών της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, οι τιμές κατοικιών κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 2,7% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019. Τόσο οι τιμές οικιών όσο και διαμερισμάτων κατέγραψαν ετήσια αύξηση κατά το υπό εξέταση τρίμηνο της τάξης του 2,1% και 3,9%, αντίστοιχα. Όπως αναφέρει στη σχετική έρευνα, η αυξημένη ζήτηση για κατοικίες, τόσο για ιδιοκατοίκηση όσο και για επένδυση, οι ξένες επενδύσεις και ο νέος εγχώριος δανεισμός συμβάλλουν στην ανάκαμψη των τιμών των κατοικιών. Οι τιμές διαμερισμάτων φαίνεται να ανακάμπτουν ταχύτερα σε σχέση με τις τιμές οικιών, κάτι που πιθανόν να οφείλεται στο γεγονός ότι τα διαμερίσματα γενικότερα προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις ως επένδυση σε σχέση με τις οικίες (σύμφωνα με στοιχεία του RICS). Επίσης, σημειώνει πως τα διαμερίσματα φαίνεται να είναι η προτιμητέα επιλογή για αγοραστές που θέλουν να μείνουν κοντά στα κέντρα των πόλεων, όπως νέα νοικοκυριά. Είναι γεγονός ότι οι διακυμάνσεις των τιμών κατοικιών παρουσιάζουν αρκετή ανομοιογένεια τόσο μεταξύ επαρχιών, όσο και μεταξύ περιοχών εντός της ίδιας επαρχίας, ενώ σημαντικό ρόλο σε αυτές τις διακυμάνσεις διαδραματίζουν οι ξένες επενδύσεις, οι οποίες φαίνεται να συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένες περιοχές και στηρίζουν την ανάκαμψη των τιμών. Όσον αφορά τις τιμές οικιών, καταγράφηκαν τριμηνιαίες αυξήσεις στη Λεμεσό (1,6%), στη Λευκωσία (0,5%), στη Λάρνακα (0,4%) και Πάφο (0,1%). Στην επαρχία Αμμοχώστου καταγράφηκε μείωση 0,3%. Σε ετήσια βάση, οι τιμές οικιών σημείωσαν αύξηση σε όλες τις επαρχίες. Στη Λεμεσό οι τιμές οικιών αυξήθηκαν κατά 4,5%, στη Λευκωσία κατά 1,7%, στην Αμμόχωστο κατά 1,5%, στη Λάρνακα 1,4% και στην Πάφο κατά 0,7%. Οι τιμές διαμερισμάτων σε τριμηνιαία βάση κατέγραψαν αύξηση 3,8% στη Λάρνακα, στην Πάφο 1,7% και στη Λεμεσό 1,1%. Τριμηνιαία μείωση καταγράφηκε στην Αμμόχωστο κατά 1,1%, ενώ στη Λευκωσία κατέγραψαν σχετική σταθεροποίηση (-0,1%). Σε ετήσια βάση, οι τιμές των διαμερισμάτων σημείωσαν για ακόμη ένα τρίμηνο αύξηση σε όλες τις επαρχίες, με τις μεγαλύτερες να σημειώνονται στις επαρχίες Λάρνακας (9,5%) και Λεμεσού (7,3%). Οι τιμές διαμερισμάτων σημείωσαν ετήσια αύξηση 6,7%, στην Αμμόχωστο, 1,8% στην Πάφο και 1,3% στη Λευκωσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση