ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αναδιοργανώνεται και εκσυγχρονίζεται η Κεντρική

Την Παρασκευή έγινε η πρώτη φάση προαγωγών σε 21 ανώτερους λειτουργούς και 7 βοηθούς διευθυντές

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Την Παρασκευή έγινε το πρώτο βήμα αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (οργανικής δομής), αφού προχώρησε σε προσλήψεις και προαγωγές ώστε να συμπληρώσει καίριες και διευθυντικές θέσεις που παρέμεναν κενές. Και όλα τα παραπάνω με τη σύμφωνη γνώμη του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM). Πολύ σημαντικό βήμα αυτό που έγινε την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020, αφού προαγωγές στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου είχαν να γίνουν από το 2009, ενώ από το 2015 υπάρχει η έκθεση του συμβουλευτικού οίκου Roland Berger. Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου λειτουργούσε επί χρόνια με αριθμό Τμημάτων και Υπηρεσιών που ήταν «ακέφαλα». Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παρουσιάζονται προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

Ταυτόχρονα, έγινε αναδιοργάνωση του οργανογράμματος της ΚΤΚ και δόθηκε ειδική έμφαση στο κομμάτι της Εποπτείας (Τμήμα Εποπτείας). Πρώτο μέλημα ήταν ο εκσυγχρονισμός, για να συνάδει η δομή της Διεύθυνσης Εποπτείας με τα πραγματικά δεδομένα του τραπεζικού τομέα της Κύπρου και συγχρόνως για να θωρακιστεί από τις προκλήσεις που θα έρθουν λόγω της πανδημικής κρίσης το 2021. Σημειώνεται πως οι αλλαγές που έγιναν στον τομέα της εποπτείας, υποστηρικτικά λειτούργησε (όχι όμως με εγκρίσεις, δεν χρειάζονται εξάλλου) ο SSM. Την Παρασκευή, με το «πρώτο βήμα» προαγωγών στην ΚΤΚ, θα μπορούμε να μιλάμε και για αναδιοργάνωση της Κεντρικής, πρότζεκτ το οποίο χρειαζόταν αρκετά χρόνια. Άρα, ο Νοέμβριος θα προϋπαντήσει την εφαρμογή της αναδιοργάνωσης της ΚΤΚ και από εδώ και πέρα θα ακολουθήσουν και άλλες προαγωγές. Οι επόμενες φάσεις της αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού της Κεντρικής (πέραν των προαγωγών σε 21 ανώτερους λειτουργούς και 7 βοηθούς διευθυντές που έγιναν την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου) θα γίνουν βάσει σχεδιασμών για θέσεις που αφορούν υποστηρικτικό προσωπικό, όπως γραφειακό και διοικητικό και η συμπλήρωση θα γίνει και εντός του τρέχοντος έτους, αλλά και εντός του 2021 όπου αναμένονται και μερικές αφυπηρετήσεις. Μέχρι το τέλος του χρόνου, θα αφορά ανέλιξη στις βαθμίδες διοικητικών βοηθών και στις βαθμίδες της πυραμίδας λειτουργού Γ΄ τάξης.

Μιλώντας στην «Κ» ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου ανέφερε πως από τη μέρα που διορίστηκε μία από τις προτεραιότητες που έθεσε ήταν ο εκσυγχρονισμός της Κεντρικής, η βέλτιστη λειτουργία της και η συμπλήρωση των κενών που διαχρονικά είχε για να δουλεύει ορθώς στις σύγχρονες προκλήσεις, πόσω μάλλον για να αντιμετωπίσει όποιες προκλήσεις προκύψουν από την πανδημία». Κατέληξε δε, πως «η χρονική συγκυρία που γίνεται αυτή η αναδιοργάνωση και ο εκσυγχρονισμός δεν είναι τυχαία. Γίνεται για να είμαστε έτοιμοι όσο το δυνατό γίνεται για το 2021».

Οι κυριότερες αλλαγές

Οι κυριότερες αλλαγές που αφορούν στη Διεύθυνση Εποπτείας είναι οι εξής βάσει εσωτερικής ενημέρωσης στο προσωπικό της ΚΤΚ από τον Διοικητή: Πρώτον, δημιουργείται μονάδα διασφάλισης ποιότητας, όπου θα προχωρά σε αξιολόγηση των εργασιών, διαδικασιών, ελλείψεων και νέων αναγκών της Διεύθυνσης Εποπτείας. Δεύτερον, δημιουργείται μονάδας επιβολής κυρώσεων, η οποία θα υποβάλλει συστάσεις για ενδεχόμενα επιβαλλόμενα μέτρα για ευρήματα παραβάσεων της νομοθεσίας που διέπουν τα εποπτευόμενα ιδρύματα και που εντοπίζονται από υπηρεσίες της διεύθυνσης εποπτείας και του τμήματος πρόληψης νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Τρίτον, οι λειτουργείες που αφορούν το AML μεταφέρονται εκτός της Διεύθυνσης Εποπτείας (έτσι δίδεται μεγαλύτερη ανεξαρτησία – ενίσχυσή του). Τέταρτον, έχουν αλλάξει ονομασίες τμημάτων και υπηρεσιών.

Υπενθυμίζεται πως η επιτροπή προσωπικού της ΚΤΚ αποτελείται από τον κ. Ηροδότου, τον κ. Σταύρο Αγρότη, την κ. Μαρία Ηρακλέους, τον κ. Σταύρο Ευαγόρου και τον κ. Γιάννο Χαριλάου. Εντός του 2019 η ΚΤΚ είχε προχωρήσει και στην πρόσληψη 43 μόνιμων λειτουργών.

Το Διοικητκό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) κατά τη συνεδρία του στις 10 Σεπτεμβρίου 2015 είχε εξετάσει την τελική έκθεση που είχε υποβάλει ο συμβουλευτικός οίκος Roland Berger Gmbh στα πλαίσια της μελέτης που εκπόνησε για την αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό της ΚΤΚ. Η μελέτη αποτέλεσε για την ΚΤΚ το υπόβαθρο για να προβεί στις αναγκαίες αλλαγές στην οργανική της δομή και για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων της προκειμένου να εκπληρώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον θεσμικό της ρόλο και τις αρμοδιότητές της. Η μελέτη κάλυψε τέσσερεις πρωταρχικής σημασίας άξονες, όπως την οργανική δομή, τις εσωτερικές διαδικασίες και τυποποιημένες πρακτικές, τα θέματα ανθρώπινου δυναμικού, και τα ζητήματα διακυβέρνησης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση