ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οικονομική δύναμη πυρός έχει η Κύπρος

ΔΝΤ: Αν η οικονομική κατάσταση της Κύπρου επιδεινωθεί λόγω πολέμου, έχει «δύναμη πυρός» για μέτρα στήριξης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μια οικονομία που εξαρτάται υπερβολικά από έναν τύπο δραστηριότητας ή μια συγκεκριμένη αγορά θα είναι πιο επιρρεπής σε κραδασμούς, υπογραμμίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε συνέντευξή του στην «Κ» ο Wojciech Stanislaw Maliszewski, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για την Κύπρο, μετά την ολοκλήρωση του μεταμνημονιακού ελέγχου που διεξήγαγε από τις 11 έως τις 28 Μαρτίου, σημειώνει ότι έχει απομείνει στην Κύπρο «δύναμη πυρός», ώστε να υποστηρίξει συγκεκριμένες ομάδες που πλήττονται περισσότερο στην οικονομία ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Στο τέλος των επαφών με τις κυπριακές Αρχές, ο κ. Wojciech Maliszewski, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για την Κύπρο, τόνισε πως η βασική βραχυπρόθεσμη πρόκληση είναι να βαθμονομηθεί μια πολιτική απάντηση στις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σημείωσε δε, ότι με τους αυτόματους σταθεροποιητές να επιτρέπεται να λειτουργούν, ο προϋπολογισμός του 2022 παρέχει επαρκή δημοσιονομική στήριξη στη βασική γραμμή. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί πρόσθετη διακριτική υποστήριξη εάν η επίπτωση του σοκ είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Η στήριξη αυτή θα πρέπει να είναι προσωρινή, στοχευμένη και να μην εμποδίζει την ανακατανομή της εργασίας σε αναπτυσσόμενους τομείς. Μεσοπρόθεσμα, μια σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να στοχεύει στην ανοικοδόμηση των αποθεμάτων ασφαλείας, φέρνοντας τον προϋπολογισμό κοντά σε ισορροπία έως το 2024. Για να μειωθούν οι χρηματοοικονομικές ευπάθειες, η αποστολή συνιστά μια πιο δυναμική εφαρμογή της υπάρχουσας στρατηγικής απομόχλευσης: άρση των αβεβαιοτήτων στην εφαρμογή της στο πλαίσιο αποκλεισμού· βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος για τις εταιρείες που αποκτούν πιστώσεις· και χρήση εργαλείων εξέτασης και αναδιάρθρωσης για βιώσιμες επιχειρήσεις. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις —για να ενισχυθεί η διακυβέρνηση, να γίνει το δικαστικό σύστημα πιο αποτελεσματικό και να αντιμετωπιστούν τα κενά δεξιοτήτων και οι αναντιστοιχίες και τα κενά υποδομής— είναι καίριας σημασίας για τη βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης.

- Πώς κρίνει το ΔΝΤ τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στην Κύπρο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο;

- Αναμένουμε ότι ο συνολικός αντίκτυπος θα είναι σημαντικός, ειδικά στον τουρισμό — ο οποίος εν μέρει εξαρτάται από αφίξεις από τη Ρωσία — και σε επαγγελματικές υπηρεσίες, όπως δικηγόρους και λογιστές, που βασίζονται σε Ρώσους πελάτες. Αυτοί είναι σημαντικοί τομείς της κυπριακής οικονομίας και ο αντίκτυπος στη δραστηριότητα σε αυτούς τους τομείς θα έχει δευτερογενείς επιπτώσεις σε άλλους.

Διαβάστε τη συνέντευξη στον Παναγιώτη Ρουγκάλα στην έντυπη έκδοση της «Κ»

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση