ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η πανδημία αφάνισε τον τζίρο καταστημάτων

«Βουλιάζει» η επισκεψιμότητα στα Mall - Μείωση έως και 60% στον τζίρο σε καταστήματα ένδυσης-υπόδησης και στα τουριστικά

Της Άντρης Θρασυβούλου

Σε απόγνωση βρίσκονται καταστηματάρχες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον τομέα του λιανεμπορίου παγκυπρίως. Επιπλέον, η επισκεψιμότητα στα εμπορικά κέντρα καταγράφει συνεχή μείωση το τελευταίο χρονικό διάστημα. Όπως ανέφερε στην «Κ» ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου, Μάριος Αντωνίου, η κατάσταση που επικρατεί χαρακτηρίζεται τραγική ενώ το 2021 προμηνύεται πολύ δύσκολη χρονιά.

«Δικαιωθήκαμε δυστυχώς στις προβλέψεις και στην αποτύπωση της πραγματικής αγοράς», ανέφερε. «Αντιμετωπίζουμε σοβαρότατα προβλήματα και στο λιανεμπόριο. Στην Αμμόχωστο και την Πάφο καταγράφονται σοβαρά προβλήματα, ενώ οι τζίροι έπεσαν στο ελάχιστο. Αν ανακτήθηκε σε κάποιες περιπτώσεις το 20% θα ήταν ευχής έργον. Στο σύνολο της η Πάφος είναι μια επαρχία που επηρεάζεται τα μέγιστα από τον τουρισμό. Ιδιαίτερα επηρεάστηκε κυρίως η ένδυση, η υπόδηση και τα καταστήματα με σουβενίρ που είχαν το πιο ισχυρό πλήγμα», πρόσθεσε ο κ. Αντωνίου. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου, οι προσδοκίες και οι προβλέψεις των αρμοδίων για επανάκαμψη απέχουν κατά πολύ από την πραγματικότητα.

«Ήδη η σεζόν χάθηκε εδώ και αρκετό καιρό. Η κατανάλωση στηρίχθηκε στον ντόπιο καταναλωτή, ωστόσο παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Το πλήγμα είναι ισχυρότατο. Οι μειώσεις είναι πολύ μεγάλες. Ιδιαίτερα χτυπήθηκαν η ένδυση, υπόδηση και τα καταστήματα που πωλούν σουβενίρ. Το πλήγμα είναι και στα εμπορικά κέντρα. Η Πάφος σε σχέση με τη Λάρνακα και τη Λεμεσό ως επαρχία είναι η πιο λαβωμένη. Για την Αμμόχωστο είναι καθολικό το πρόβλημα. Εάν εξαιρέσω την Πάφο και την ελεύθερη Αμμόχωστο, η καλύτερη των περιπτώσεων σε ό,τι αφορά τους τζίρους που ανακτήθηκαν από τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου σε σχέση με την περασμένη χρονιά είναι στο 30-40%, δηλαδή η μείωση αγγίζει το 60%», σημείωσε ο κ. Αντωνίου. Σε σχέση με τα σχέδια της κυβέρνησης, ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι έχουν βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση με αποτέλεσμα να συγκρατήσουν τα επίπεδα της ανεργίας σε αρκετά χαμηλά επίπεδα.

«Κατρακύλα» στη Λεμεσό

Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού που προέκυψαν στα μέσα με τέλη Ιουλίου στη Λεμεσό, προκάλεσε μεγάλο πρόβλημα εκτός από μειωμένη επισκεψιμότητα σε χώρους εστίασης αλλά και ακυρώσεις σε ξενοδοχεία της πόλης, σε καταστήματα του λιανεμπορίου αλλά και στο εμπορικό κέντρο της Λεμεσού. Αυτή η εικόνα εισπράττεται μέχρι σήμερα. Σε ό,τι αφορά στο εμπορικό κέντρο της Λεμεσού ενώ η επισκεψιμότητα τον Ιούνιο βρισκόταν κοντά στα στοιχεία του περσινού αντίστοιχου μήνα και κυμάνθηκε γύρω στο 12%, εντούτοις τον Αύγουστο κατρακύλησε και ξεπέρασε σε μείωση σε σχέση με τον αντίστοιχο Αύγουστο του 2019, το 35% και φθάνοντας μέχρι και 38%. «Ενώ η μείωση διαφαινόταν να είναι σε χαμηλά επίπεδα ξαφνικά από τη μια μέρα στην άλλη η επισκεψιμότητα κατρακύλησε στο 35% και συνεχίζει να μειώνεται. Η ίδια τάση διαφαίνεται και για τις πρώτες τρεις ημέρες του Σεπτεμβρίου. Άρα αντιλαμβάνεστε πόσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε όταν παρουσιάζουμε κάποια δεδομένα και στιγματίζουμε μια ολόκληρη πόλη», τόνισε ο κ. Αντωνίου.

Η εικόνα στο Nicosia Mall

Σε ό,τι αφορά στην επισκεψιμότητα όσο και στις πωλήσεις των καταστημάτων που φιλοξενούνται στο Nicosia Mall, ο Γενικός Διευθυντής του Nicosia Mall, Γιώργος Γεωργίου, ανέφερε στην «Κ» ότι κατά την διάρκεια του Ιουνίου και Ιουλίου τόσο η επισκεψιμότητα όσο και οι πωλήσεις ήταν αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Γεωργίου, μετά την απόφαση για την υποχρεωτική χρήση μάσκας η επισκεψιμότητα επηρεάστηκε αρνητικά με αποτέλεσμα να καταγραφούν μειώσεις της τάξεως του 20%. Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά την πάροδο όμως των πρώτων δυο – τριών εβδομάδων η επισκεψιμότητα άρχισε πάλι να αυξάνεται όπως και οι πωλήσεις.

«Η επισκεψιμότητα έχει επηρεαστεί λόγω της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας αλλά υπό τις περιστάσεις είμαστε ικανοποιημένοι από την προσέλευση του κοινού», σημειώνει ο κ. Γεωργίου. Σε ό,τι αφορά στο υγειονομικό πρωτόκολλο, το Nicosia Mall ακολουθεί όλες τις κατά καιρούς οδηγίες και συστάσεις των αρμοδίων αρχών. «Το ίδιο πράττει και σήμερα. Η μόνη διαφοροποίηση στο υγειονομικό πρωτόκολλο έχει να κάνει με την υποχρεωτική χρήση μάσκας για άτομα άνω των 12 χρόνων. Επιχειρησιακά δεν έχει παρουσιαστεί κανένα απολύτως πρόβλημα. Οι επισκέπτες ακολουθούν πιστά τις οδηγίες τόσο των αρμοδίων αρχών όσο και αυτές του Nicosia Mall. Την ίδια στιγμή υπάρχει και συνεχής έλεγχος από μέρους μας για σκοπούς διασφάλισης ότι όλα τα μέτρα τηρούνται». Όπως τονίζει ο κ. Γεωργίου, τα Μalls στην Κύπρο, αν και χώροι συγκέντρωσης πολλών ατόμων, δεν είναι χώροι στους οποίους έχει μεταδοθεί ο ιός covid-19. «Αντίθετα λόγω των συνεχών και σχολαστικών ελέγχων που γίνονται στο προσωπικό, στους επισκέπτες, στις εγκαταστάσεις κτλ τα Malls έχουν αποδειχθεί ότι είναι από τους πλέον ασφαλείς προορισμούς για τον καταναλωτή», τονίζει ο ίδιος.

Τήρηση των πρωτοκόλλων

Σχετικά με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, στο λιανεμπόριο δεν έχουν καταγραφεί ιδιαίτερα προβλήματα. Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, η τήρηση ακολουθείται σχεδόν ευλαβικά από καταναλωτές αλλά και εργαζόμενους. «Δεν είχαμε ιδιαίτερες παραβάσεις και μας ενδιαφέρει πρωτίστως η ασφάλεια και η υγεία του προσωπικού που εργάζεται αλλά και των καταναλωτών που εξυπηρετούμε καθημερινά. Αυτό που οφείλω να πω είναι ότι με την υποχρεωτική χρήση μάσκας και από τους πελάτες από την πρώτη ημέρα πειθάρχησε ο κόσμος», σημείωσε ο κ. Αντωνίου.

Ανοδική τάση στα DIY

Μέσα στο θολό τοπίο των πωλήσεων στο λιανεμπόριο, οι ηλεκτρικές οικιακές συσκευές, μικροέπιπλα και DIY καταγράφουν πολύ θετικά πρόσημα. «Ο κόσμος περιόρισε τις εξόδους, έμεινε στο σπίτι και ασχολήθηκε με αυτό με αποτέλεσμα να δώσει ώθηση στις πωλήσεις. Υπάρχει ανοδική τάση σε σχέση με πέρυσι», σημείωσε ο κ. Αντωνίου. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η κατακόρυφη αύξηση του πλαστικού χρήματος σε όλους τους τομείς η οποία ωστόσο δεν αποτυπώνεται σε αύξηση του τζίρου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Άντρης Θρασυβούλου

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση