ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αψιμαχίες Βορρά - Νότου για τη διαδοχή του Μ. Σεντένο

H υποψηφιότητα της Νάντια Καλβίνιο για να διαδεχθεί στην προεδρία του Eurogroup εκτιμάται πως θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της Ευρωζώνης

Kathimerini.gr

Ακόμη μία μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στον Νότο και στον Βορρά της Ευρωζώνης κυοφορείται με αφορμή μια από τις πρώτες υποψηφιότητες που ακούγονται για τη διαδοχή του Μάριο Σεντένο στο τιμόνι του Eurogroup.

Πέτρα του σκανδάλου φαίνεται πως θα είναι αυτή τη φορά η υποψηφιότητα της Ισπανίδας υπουργού Εθνικής Οικονομίας Νάντια Καλβίνιο, την οποία ανακοίνωσε τη Δευτέρα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της παραίτησης Σεντένο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο καθιερωμένης ενημέρωσης του Τύπου, ο κ. Σάντσεθ εξέφρασε την υποστήριξη της Μαδρίτης στην υποψηφιότητα της κ. Καλβίνιο, τονίζοντας πως η κυβέρνησή του «ενδιαφέρεται πολύ» για ένα από τα κορυφαία αξιώματα της Ευρωζώνης. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως τυχόν διορισμός της κ. Καλβίνιο ως επικεφαλής του Eurogroup θα αποτελεί «αναγνώριση του έργου της, αλλά και της ίδιας της Ισπανίας, και μια πολύ καλή είδηση για τη χώρα».

Η ίδια η κ. Καλβίνιο, η οποία σημειωτέον έχει διατελέσει στέλεχος της Κομισιόν, δεν είχε έως εκείνη τη στιγμή ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά της. Όπως έχει τονίσει, η σχετική απόφαση εναπόκειται στην κρίση του Ισπανού πρωθυπουργού, που θα κρίνει με γνώμονα «το δημόσιο συμφέρον».

Πόλωση

Όπως, πάντως, επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, εκτιμάται πως η υποψηφιότητά της θα προκαλέσει βαθύτατη πόλωση στους κόλπους της Ευρωζώνης, σε μια στιγμή που είναι ακόμη σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ. Τόσο η ίδια η κ. Καλβίνιο όσο και γενικότερα η κυβέρνηση του κ. Σάντσεθ έχουν υποστηρίξει θερμά το Ταμείο Ανάκαμψης, ζητώντας τη χορήγηση κυρίως εγγυήσεων και όχι δανείων.

Και βέβαια η Ισπανία, όπως και οι υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, πρόκειται να επωφεληθούν τα μέγιστα από το επίμαχο Ταμείο. Διπλωματικές πηγές της Ε.Ε. που μίλησαν στη βρετανική εφημερίδα, διατηρώντας όμως την ανωνυμία τους, τόνισαν πως η κ. Καλβίνιο θα χρειαστεί να δώσει μάχες για να κερδίσει την υποστήριξη των χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά αλλά και των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.

Η δομή του Ταμείου Ανάκαμψης, που αναμένεται να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής μέσα στην εβδομάδα, έχει ήδη διχάσει την Ευρωζώνη περίπου στις γνωστές γραμμές Βορρά και Νότου, αλλά με μια ουσιώδη διαφοροποίηση.

Ειδοποιός διαφορά από τις συνήθεις συγκρούσεις είναι ότι, παραδόξως, αυτή τη φορά η Γερμανία τάσσεται υπέρ της χορήγησης εγγυήσεων και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς είναι σύμμαχος της κ. Καλβίνιο.

Μία από τις διπλωματικές πηγές που μίλησε στους FT προέβλεψε πως ορισμένες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά θα επιχειρήσουν να συσπειρωθούν γύρω από κάποια αντίπαλη υποψηφιότητα, προτείνοντας «οποιονδήποτε εκτός της Καλβίνιο».

Ως πιθανότερους υποψηφίους που θα έχουν την εύνοια των βόρειων χωρών ανέφεραν τους υπουργούς Οικονομικών του Λουξεμβούργου και της Ιρλανδίας, κ. Γκραμένια και Ντονόχοε, αντιστοίχως. Παράλληλα, όμως, άλλες πηγές της Ε.Ε. επισήμαναν ότι η Ισπανία έχει ήδη καταλάβει δύο από τα σημαντικότερα αξιώματα της Ε.Ε., γεγονός που περιορίζει σημαντικά τις πιθανότητες να επιβληθεί η υποψηφιότητα Καλβίνιο.

Πρόκειται για τον Ζοζέπ Μπορέλ, που είναι ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, και για τον Λουίς ντε Γκίντος, αντιπρόεδρο της ΕΚΤ και πρώην υπουργό Οικονομικών της προηγούμενης κυβέρνησης της Ισπανίας.

Παραίτηση

Ο κ. Σεντένο ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι παραιτείται από το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομικών της Πορτογαλίας. Ως εκ τούτου, εκπίπτει αυτομάτως και από τη θέση του επικεφαλής του Eurogroup.

Η θητεία του στο Eurogroup έληγε έτσι κι αλλιώς στις 13 Ιουλίου, αλλά ο κ. Σεντένο κατέστησε σαφές πως δεν σκόπευε να διεκδικήσει δεύτερη θητεία. Πολλά διεθνή ΜΜΕ έσπευσαν να σχολιάσουν ότι πρόκειται για το άδοξο τέλος της καριέρας ενός υπουργού Οικονομικών που επέτυχε τον πρώτο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό στην ιστορία της Πορτογαλίας μετά την πτώση της δικτατορίας.

Τον τελευταίο καιρό ήταν τεταμένες οι σχέσεις του με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα. Αιτία ήταν ένα κρατικό δάνειο ύψους 850 εκατ. ευρώ που εκταμίευσε ο κ. Σεντένο για τη διάσωση της προβληματικής τράπεζας Novo Banco, χωρίς να έχει ενημερώσει σχετικά τον πρωθυπουργό.

Ο πρωθυπουργός όχι μόνο διαφώνησε με τον υπουργό Οικονομικών, αλλά είχε δεσμευθεί στο παρελθόν πως δεν θα δοθούν άλλα κρατικά δάνεια προτού ελεγχθεί διεξοδικά η οικονομική κατάσταση της Novo Banco. Βρέθηκε, μάλιστα, εκτεθειμένος όταν κατέστη σαφές ότι δεν είχε γνώση περί του δανείου και υπέστη τις πιέσεις της αντιπολίτευσης, που ζητούσε επίμονα την παραίτηση του κ. Σεντένο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ευρώπη  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση