ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αργή και επώδυνη η ανάκαμψη στη Λατινική Αμερική

Στο τέλος του έτους το ΑΕΠ των χωρών της περιοχής θα είναι κατά 4,8% μειωμένο σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα

Kathimerini.gr

Η ήπειρος του πλανήτη που επλήγη στον μέγιστο βαθμό από την πανδημία είναι η Λατινική Αμερική και η ανάκαμψη των οικονομιών της θα είναι αργή και επώδυνη. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, στο τέλος του έτους το ΑΕΠ των χωρών της περιοχής θα είναι κατά 4,8% μειωμένο σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα, καταγράφοντας τη χειρότερη εικόνα από όλες τις οικονομικές ζώνες στον κόσμο. Οπως, άλλωστε, επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν πως ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας στην περιοχή ενδέχεται να διευρύνει το χάσμα της ανισότητας και να επιδεινώσει τη φτώχεια, προκαλώντας νέες πολιτικές ταραχές.

Σύμφωνα με τον Κάρλος Φελίπε Τζαραμίγιο, στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, η επιστροφή του ΑΕΠ της ηπείρου στα προ της πανδημίας επίπεδα δεν πρόκειται να σημειωθεί πριν τουλάχιστον από το 2023.

Η περιοχή και πριν από την πανδημία είχε τους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στον κόσμο. Οι οικονομολόγοι εντοπίζουν τώρα τρεις βασικές προκλήσεις για τις οικονομίες της: τη συνεχή μετάδοση του κορωνοϊού, τις περιορισμένες δυνατότητες των κυβερνήσεων για στήριξη των οικονομιών τους και την έλλειψη πολιτικής στήριξης στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη.

Ο Μάρκος Κασαρίν, κορυφαίος οικονομολόγος της Oxford Economics, υποστηρίζει πως ορισμένες κυβερνήσεις έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια να ανακόψουν τη μετάδοση του κορωνοϊού. Οπως τονίζει ο ίδιος, έχει ήδη δρομολογηθεί η οικονομική ανάκαμψη και «επικρατεί η πεποίθηση πως η κοινωνική κινητικότητα θα επιστρέψει σε κανονικά επίπεδα τον Σεπτέμβριο». Την ίδια στιγμή, όμως, η Λ. Αμερική παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό χρέους ανάμεσα στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Στη Βραζιλία, που είναι και η μεγαλύτερη χώρα, η κυβέρνηση Μπολσονάρο δαπάνησε δυσθεώρητα ποσά για τη στήριξη των φτωχών στρωμάτων. Κατόρθωσε, έτσι, να αναβαθμίσει τη δημοτικότητά του, αλλά οδήγησε στα ύψη το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, εμπνέοντας ανησυχία στους επενδυτές για τη βιωσιμότητα των οικονομικών. Το χρέος της Βραζιλίας υπερβαίνει το 90% και είναι το υψηλότερο μεταξύ όλων των αναδυόμενων αγορών πλην της Κίνας. Στη δεύτερη οικονομία της περιοχής, το Μεξικό, το πρόβλημα είναι το αντίστροφο: οι επενδυτές ανησυχούν ότι η κυβέρνηση είναι υπερβολικά φειδωλή. Ο πρόεδρος, Μανουέλ Ομπραδόρ, δεν έχει επιτρέψει αύξηση των δαπανών και δεν έχει στηρίξει ιδιαιτέρως την οικονομία. Το αποτέλεσμα ήταν μια οξύτατη ύφεση πέρυσι με το ΑΕΠ να έχει συρρικνωθεί περίπου 9%, αλλά βέβαια η χώρα έχει ένα πολύ μικρότερο δημοσιονομικό έλλειμμα. Και βέβαια η Αργεντινή και ο Ισημερινός προχώρησαν σε αναδιάρθρωση του εξωτερικού χρέους τους, αλλά αντιμετωπίζουν πολιτικές αναταραχές στο εσωτερικό τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση