ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κρις Μπάρτον στην «Κ»: Αύξηση εμπορικών επενδύσεων Κύπρου – Η.Β.

Τεχνολογία και πράσινη μετάβαση δημιουργούν παράθυρα περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Τη θέση πως οι εμπορικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι θεμελιώδους σημασίας για το Ηνωμένο Βασίλειο, γιατί προωθούν την οικονομική ανάπτυξη, τις επενδύσεις, βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο και αυξάνουν την ασφάλεια έναντι των γεωπολιτικών κινδύνων, σημείωσε από το βήμα του Economist στη Λευκωσία ο Κρις Μπάρτον, αρμόδιος επίτροπος εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου για την Ε.Ε.

Σε σύντομη συνέντευξη στην «Κ» ο κ. Μπάρτον έκανε αναφορά στις σχέσεις Κύπρου - Ηνωμένου Βασιλείου στον εμπορικό τομέα, την μετά-Brexit εποχή και στα παράθυρα περαιτέρω συνεργασίας.

- Πώς οι πόλεμοι έχουν επηρεάσει το Εμπόριο στην Ευρώπη;

- Οι πόλεμοι είναι τραγικά γεγονότα και για τον τομέα του εμπορίου, δουλεύουν μη υποστηρικτικά. Έτσι, υπάρχουν πολλές προκλήσεις-επιπτώσεις στον τομέα του εμπορίου λόγω του ρωσο-ουκρανικού, με τις μεγαλύτερες να εστιάζονται στην Ενέργεια. Έχουμε αντιληφθεί πως χρειάζεται συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ηνωμένου Βασιλείου και της ευρύτερης Ευρώπης για να κρατηθούν οι εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις, για να προωθηθεί η πράσινη μετάβαση και η κλιματική αλλαγή, αλλά και για να αντιμετωπιστούν ορισμένες γεωπολιτικές προκλήσεις.

- Πώς βλέπετε τις σχέσεις μεταξύ Η.Β. και Κύπρου στην μετά-Brexit εποχή;

- Θα έλεγα δυνατές, καλές και βαθιές. Έχουμε μακροχρόνια σχέση με την Κύπρο όσον αφορά το κυβερνητικό επίπεδο, τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους. Μην ξεχνάμε πως οι άνθρωποι σπουδάζουν στις χώρες του άλλου και συνάμα ζουν στις χώρες του άλλου. Είναι μια πολύ ισχυρή σχέση που απολαμβάνουμε και αυτό είναι πολύ σημαντικό για το Ηνωμένο Βασίλειο. Θέλω να ελπίζω πως, είναι εξίσου σημαντικό και για την Κύπρο. Το Brexit έχει αλλάξει ορισμένες πτυχές της φύσης των οικονομικών σχέσεων όπως είναι φυσικό και επόμενο, αλλά τα θεμελιώδη στοιχεία παραμένουν ίδια. Πρέπει να δηλώσω πως βλέπουμε μια ραγδαία αύξηση στις εμπορικές επενδύσεις τον τελευταίο χρόνο μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Κύπρου που είναι της τάξης του 25%. Αυτό είναι ένα σημάδι του πόσο μεγάλη είναι η εμπιστοσύνη στο να κάνουμε εμπόριο μαζί τα δύο κράτη, οπότε ναι, παραμένουν πολύ ισχυρές οι σχέσεις μας. Έχουμε μια πολύ θετική σχέση σε κυβερνητικό επίπεδο και έχουμε εργαστεί σε μια σειρά ζητημάτων για να διασφαλίσουμε ότι το εμπόριο και οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να λειτουργούν ομαλά. Είχαμε συμφωνίες αμοιβαίας αναγνώρισης που έγιναν από τα λογιστικά μας όργανα για παράδειγμα και στις δύο πλευρές. Αυτές οι συμφωνίες διασφαλίζουν ότι οι λογιστές μπορούν να ασκούν ο ένας στη δικαιοδοσία του άλλου, κάτι που είναι πραγματικά σημαντικό για αυτόν τον τομέα. Εργαστήκαμε με την Κύπρο και με όλη την Ε.Ε. για να διασφαλίσουμε ότι οι τελωνειακές ρυθμίσεις που θεσπίσαμε είναι ομαλές και λειτουργικές.

- Βλέπετε συγκεκριμένες εμπορικές ευκαιρίες για το Η.Β. στην Κύπρο, και πώς σκοπεύετε να τις αξιοποιήσετε;

- Οι ευκαιρίες αφορούν τόσο σε τομείς στους οποίους έχουμε ήδη ισχυρή εμπορική σχέση, όσο και σε τομείς που είναι κάπως «νεότεροι». Σε τομείς που έχουμε ήδη μια ισχυρή σχέση, συμπεριλαμβάνονται τα ταξίδια και οι μεταφορές καθώς και οι οικονομικές και επαγγελματικές επιχειρηματικές υπηρεσίες. Είναι δύο παραδείγματα τα παραπάνω πως, έχουμε ισχυρή εμπορική-επενδυτική σχέση. Θα θέλαμε να δούμε να αυξάνεται εξίσου η σχέση όμως και σε νέους τομείς, όπως για παράδειγμα στη βιωσιμότητα (sustainability). Όπως είναι γνωστό, η Κύπρος κάνει βήματα προς την πράσινη μετάβαση με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, κάτι που κάνει βεβαίως και το Ηνωμένο Βασίλειο. Έχουμε από τη βρετανική πλευρά τεράστια τεχνογνωσία στην ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα, αλλά και έχουμε στη φαρέτρα μας και γενικότερες λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα που έχουν για παράδειγμα εφαρμογή στις μεταφορές. Πιστεύω ότι αυτή είναι μια πραγματική ευκαιρία μεταξύ των δύο χωρών για το εμπόριο, για επενδύσεις και για ανταλλαγή προοπτικών. Ο δεύτερος τομέας που θέλω να υποδείξω είναι ο τεχνολογικός τομέας. Η τεχνολογία είναι ένας τομέας στον οποίο έχουμε ιδιαίτερη δύναμη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είμαστε μία από τις τρεις χώρες στον κόσμο με τεχνολογικό οικοσύστημα που αξίζει πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Έχουμε ένα πολύ ζωντανό τεχνολογικό περιβάλλον και αυτό παρέχει εξαιρετικές ευκαιρίες τόσο για επενδύσεις όσο και για εμπόριο.

- Μιας και είπαμε για τεχνολογία, πως επηρεάζει η τεχνητή νοημοσύνη (AI) το εμπόριο;

- Αυτό είναι ένα ερώτημα που σίγουρα «σηκώνει» συζήτηση. Τα ακριβή αποτελέσματα σε αυτό το στάδιο είναι ασαφή καθώς εξελίσσεται, αλλά νομίζω ότι πρέπει να εξερευνήσουμε τις ευκαιρίες μέσω της τεράστιας δύναμης που παρέχει αυτή η τεχνολογία (ΑΙ). Το ΑΙ εξάλλου μπορεί να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο στον τρόπο με τον οποίο κάνουμε πράγματα και να οδηγήσει την οικονομική ανάπτυξη. Αντίστοιχα όμως, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι έχουμε αποτελεσματικούς κανόνες σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Έτσι, η επίτευξη αυτής της ισορροπίας είναι κάτι που εργαζόμαστε όλοι συλλογικά και πρέπει να συνεργαστούμε με άλλες χώρες για να βεβαιωθούμε ότι το συνολικό πλαίσιο εντός ΑΙ λειτουργεί με τρόπο που αποφέρει οφέλη και αποσοβούνται οποιοιδήποτε κίνδυνοι.

- Υπάρχουν πρωτοβουλίες μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κύπρου που προωθούν υπεύθυνες και περιβαλλοντικά συνειδητές επιχειρηματικές πρακτικές;

- Οι δεσμεύσεις σε αυτό το πλαίσιο αφορούν και τις δύο πλευρές. Όσον αφορά τις προσεγγίσεις που υιοθετούν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κύπρος και η Ε.Ε. σε αυτά τα ζητήματα, διασφαλίζουν πως, σε μεγάλο βαθμό το εμπόριο και οι επενδύσεις συμβάλλουν στους βιώσιμους στόχους (sustainability) και στην προώθησή του. Το εμπόριο και οι επενδύσεις είναι βασικό εργαλείο που μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε τη μετάβαση χαμηλών υδατανθράκων(πράσινη μετάβαση). Εάν η Κύπρος πρόκειται για παράδειγμα να εξελίξει τον ενεργειακό της τομέα σε ένα πράσινο μέλλον, θα χρειαστεί διεθνείς επενδύσεις και διεθνές εμπόριο για να επιτύχει. Γενικότερα, πρέπει να συνεργαστούμε για την υποστήριξη των στόχων βιωσιμότητας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση