ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δεν αποφεύγει την ύφεση η γερμανική οικονομία

Προβλέψεις για συρρίκνωση φέτος και ισχνή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια

Kathimerini.gr

Επειτα από αλλεπάλληλες αλληλοσυγκρουόμενες εκτιμήσεις γύρω από το πού οδεύει η γερμανική οικονομία, αν πρόκειται να διολισθήσει σε ύφεση και να συρρικνωθεί ή πόσο θα συρρικνωθεί, αν θα γονατίσει από την ενεργειακή κρίση και αν θα ξαναγίνει ο «μεγάλος ασθενής» της Ευρώπης, φαίνεται πως η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία δεν θα γλιτώσει τελικά την ύφεση. Αυτό προκύπτει από σχετική έρευνα των οικονομολόγων του Bloomberg που εκτιμούν πως το γ΄ τρίμηνο η άλλοτε ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας συρρικνώθηκε κατά 0,2% και ενδεχομένως θα συρρικνωθεί περαιτέρω κατά 0,1% πριν από το τέλος του έτους για να ανακάμψει οριακά στη συνέχεια μέσα στο επόμενο έτος.

«Η οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει αναιμική για αρκετά χρόνια εξαιτίας πολλών προβλημάτων διαρθρωτικής φύσης», υπογραμμίζει ο Ντένις Χουτσζερμάιερ, οικονομολόγος της ερευνητικού ινστιτούτου Handelsblatt στο Ντίσελντορφ, που καταλήγει, έτσι, στο συμπέρασμα πως «η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος» και θα έχει «ισχνή ανάπτυξη» τα επόμενα χρόνια.

Μικρή ανάκαμψη

Η γενικότερη εκτίμηση των οικονομολόγων είναι πως η γερμανική οικονομία θα περάσει πέντε συναπτά τρίμηνα χωρίς να σημειώσει καμία ανάπτυξη. Η προβληματική εικόνα της γερμανικής οικονομίας αντανακλά τη μειωμένη ζήτηση από την Κίνα καθώς και την ενεργειακή κρίση που έπληξε τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης περισσότερο από τις άλλες. Πολλοί έχουν σπεύσει να παραλληλίσουν τη σημερινή κατάσταση της Γερμανίας με εκείνη της δεκαετίας του 1990 και των πρώτων ετών μετά την επανένωση όταν είχε χαρακτηριστεί ο «μεγάλος ασθενής» της Γηραιάς ηπείρου.

Οι εκτιμήσεις για το γ΄ και το δ΄ τρίμηνο του έτους κατατείνουν σε συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 0,4% για το σύνολο του έτους. Σε ό,τι αφορά το επόμενο έτος, οι οικονομολόγοι του Bloomberg συγκλίνουν στην πρόβλεψη πως η άλλοτε ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας θα ανακάμψει ελαφρώς σημειώνοντας ανάπτυξη 0,5%. Η εικόνα που αναδύεται από αυτές τις εκτιμήσεις είναι σαφώς χειρότερη από την αντίστοιχη που σκιαγράφησε την περασμένη εβδομάδα το ΔΝΤ όταν εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Γερμανία θα γνωρίσει φέτος την ύφεση με την οικονομία της να συρρικνώνεται κατά 0,9%, αλλά θα ανακάμψει το επόμενο έτος σημειώνοντας ανάπτυξης 1,3%.

 

Οπως κι αν διαμορφωθούν τελικά τα πράγματα, είναι γεγονός ότι οι οικονομικές προοπτικές της Γερμανίας εξακολουθούν να προβληματίζουν οικονομολόγους και οικονομικούς αναλυτές. Οπως τονίζει η Ογια Σελάσουν, αναπληρώτρια διευθύντρια του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, «υπάρχουν μακροπρόθεσμες δυσκολίες που εμποδίζουν την ανάπτυξη και είναι πολύ λίγα αυτά που μπορεί να κάνει η Γερμανία».

 

Μεταρρυθμίσεις

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Φρανσίν Λάκουα, δημοσιογράφο στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Κρίστιαν Σούινγκ, διευθύνων σύμβουλος του τραπεζικού κολοσσού της Deutsche Bank, τόνισε πως η Γερμανία χρειάζεται μεταρρυθμίσεις διαρθρωτικής φύσης που θα αφορούν «τις τιμές της ενέργειας, τις υποδομές, τη μεταναστευτική πολιτική, τα πάντα». Εξέφρασε μάλιστα την αισιόδοξη εκτίμηση πως «αν το κάνουμε αυτό, η Γερμανία θα επιστρέψει και πάλι σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης». Προσέθεσε πάντως πως ίσως δεν θα πρόκειται για την ανάπτυξη «εκείνη που ευχόμαστε όλοι για το 2024, αλλά ίσως αρχίσει από το 2025 και μετά». Οι τελευταίες προβλέψεις και τοποθετήσεις οικονομολόγων προστίθενται σε μια σειρά άλλων καθώς στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών είδαν το φως της δημοσιότητας αλλεπάλληλες εκτιμήσεις για το πού βαδίζει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Διατυπώθηκαν επανειλημμένως εκτιμήσεις ότι η άλλοτε ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας και πάλαι ποτέ οικονομικό μεταπολεμικό θαύμα, η πανίσχυρη γερμανική οικονομία, οδεύει προς την ύφεση σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας του υψηλού κόστους της ενέργειας που γονάτισε τις βιομηχανίες της και οδήγησε σε μείωση της παραγωγής της αλλά και εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης από τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της, την Κίνα.

Και επανειλημμένως ήρθαν άλλες έρευνες που κατέδειξαν ότι η γερμανική οικονομία ανθίσταται και θα τελειώσει τη χρονιά με οριακή ανάπτυξη.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε αισιόδοξος για μια ακόμη φορά όταν από το βήμα της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ στο Μαρακές τόνισε πως οι προοπτικές της γερμανικής οικονομίας είναι εξαιρετικές. «Ολες αυτές οι προφητείες περί συντέλειας είναι απολύτως ανάρμοστες», τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους και προσέθεσε κατηγορηματικά ότι «η Γερμανία διαθέτει τεράστιο δυναμικό για να αλλάξει την κατάσταση και συμπαγή οικονομικά θεμέλια και εμείς είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε αυτά τα θεμέλια».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση