ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΔΝΤ: Μειωμένες στο 4,4% για το 2022 οι προβλέψεις για παγκόσμια ανάκαμψη

Πανδημία, πληθωρισμός και κλιματική κρίση θα καθορίσουν την παγκόσμια ανάπτυξη, σύμφωνα με την ανακοίνωση

ΚΥΠΕ

«Η παγκόσμια οικονομία μπαίνει στο 2022 πιο αδύναμη από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως», αναφέρεται σε δημοσίευμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σε σχέση με τις οικονομικές προβλέψεις για τη νέα χρονιά. Πανδημία, πληθωρισμός και κλιματική κρίση θα καθορίσουν την παγκόσμια ανάπτυξη, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι περιορισμοί, που έχουν τεθεί από τα κράτη, εξαιτίας της εξάπλωσης της νέας παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού, οδηγούν σε αυξανόμενες τιμές στην ενέργεια και διακοπές στην εφοδιαστική αλυσίδα. Αυτά με τη σειρά τους οδηγούν σε αυξημένο και διευρυμένο πληθωρισμό, μεγαλύτερο του αναμενόμενου, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και σε αναπτυσσόμενες οικονομίες. Η συνεχιζόμενη μείωση στον τομέα ακινήτων στην Κίνα και η πιο αργή από ό,τι αναμενόταν ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης έχουν περιορίσει περαιτέρω τις προοπτικές ανάπτυξης.

Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να μετριαστεί από 5,9% το 2021 σε 4,4% για το 2022. Η πρόβλεψη είναι μειωμένη κατά μισό τοις εκατό σε σχέση με τις προβλέψεις του ΔΝΤ Οκτωβρίου, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό τους δείκτες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών, σε ΗΠΑ και Κίνα, 1,2% και 0,8% αντίστοιχα.

Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 3,8% το 2023. Η πρόβλεψη εξαρτάται από τα αποτελέσματα στον τομέα της υγείας, με την υπόθεση ότι θα βελτιωθούν τα ποσοστά εμβολιασμού και θα ληφθούν πιο αποτελεσματικά μέτρα από τις περισσότερες χώρες, μέχρι το τέλος του 2022.

Ο αυξημένος πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει για μεγαλύτερο διάστημα από όσο αναφερόταν στις Προβλέψεις Οκτωβρίου του ΔΝΤ, καθώς τα εμπόδια στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι ψηλές τιμές στην ενέργεια συνεχίζονται για το 2022. Δεδομένου ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμείνουν σταθερές, αυτός προβλέπεται να αρχίσει να μειώνεται σταδιακά, καθώς οι ισορροπίες προσφοράς-ζήτησης επανέρχονται το 2022 και η νομισματική πολιτική στις μεγαλύτερες οικονομίες αρχίσει να ανταποκρίνεται, αναφέρεται.

Η εμφάνιση νέων παραλλαγών του κορωνοϊού θα μπορούσαν να παρατείνουν την πανδημία και να προκαλέσουν εκ νέου οικονομικές διαταραχές, προβλέπεται. Επιπλέον, οι διαταραχές στην αλυσίδα τροφοδοσίας, η αστάθεια των τιμών της ενέργειας και οι τοπικές πιέσεις στους μισθούς σημαίνουν αυξημένη αβεβαιότητα γύρω από τον πληθωρισμό και τις πολιτικές των κρατών.

Καθώς οι προηγμένες οικονομίες αίρουν τις πολιτικές επιτοκίων, μπορεί να προκύψουν κίνδυνοι για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και τις ροές κεφαλαίων και συναλλάγματος των αναδυόμενων οικονομιών, ειδικά με τα επίπεδα δανεισμού να έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια.

Άλλοι παγκόσμιοι κίνδυνοι μπορεί να προκύψουν, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις παραμένουν σε ψηλά επίπεδα, ενώ η συνεχιζόμενη κλιματική κρίση σημαίνει ότι η πιθανότητα για μεγάλες φυσικές καταστροφές παραμένει αυξημένη.

Καθώς η πανδημία συνεχίζεται, η έμφαση σε μία αποτελεσματική παγκόσμια στρατηγική υγείας είναι πιο αναγκαία από ποτέ, σύμφωνα με τις προβλέψεις. Η πρόσβαση σε παγκόσμιο επίπεδο σε εμβόλια, τεστ και θεραπείες είναι ουσιαστική στη μείωση του κινδύνου από περαιτέρω επικίνδυνες παραλλαγές κορωνοϊού. Αυτό απαιτεί αυξημένη παραγωγή προμηθειών, καθώς και δικαιότερη διεθνή διανομή.

Η νομισματική πολιτική σε πολλές χώρες χρειάζεται να συνεχίσει είναι αυστηρή για να περιοριστούν οι πληθωριστικές πιέσεις, ενώ η δημοσιονομική πολιτική -που έχει πιο περιορισμένα περιθώρια λειτουργίας παρά πριν την πανδημία- θα χρειαστεί να βάλει σε προτεραιότητα τις δαπάνες σε υγεία και τις κοινωνικές δαπάνες, και να επικεντρωθεί σε αυτούς που βιώνουν τις συνέπειες με τον χειρότερο τρόπο. Σε αυτό το πλαίσιο, η διεθνής συνεργασία είναι κρίσιμη για να διατηρηθεί η πρόσβαση στη ρευστότητα και να επιταχυνθούν οι αναδιαρθρώσεις χρεών, όπου χρειάζεται. Η επένδυση σε κλιματικές πολιτικές παραμένει επιτακτική ανάγκη για να μειωθεί ο κίνδυνος καταστροφικής κλιματικής αλλαγής, καταλήγει το ΔΝΤ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X