ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δράσεις 440 εκατ. για το Υπ. Γεωργίας το 2024

Απώτερος στόχος του Υπουργείου Γεωργίας, είναι η αύξηση του ποσοστού του πρωτογενούς τομέα στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας

ΚΥΠΕ

Απώτερος στόχος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (ΥΓΑΑΠ) είναι η αύξηση του ποσοστού του πρωτογενούς τομέα στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας, η επέκταση και αναβάθμιση του τομέα με όρους αειφορίας για ικανοποίηση των εγχώριων αναγκών και η προώθηση των ντόπιων προϊόντων της κυπριακής γης σε νέες αγορές, τόνισε η αρμόδια Υπουργός Μαρία Παναγιώτου στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για παρουσίαση του απολογισμού του Υπουργείου Γεωργίας για το πρώτο έτος διακυβέρνησης.

«Στο επίκεντρο του Υπουργείου είναι ο άνθρωπος και το περιβάλλον, με κύριους άξονες τη μετάβαση σε μια βιώσιμη, καινοτόμα, και πράσινη οικονομία, την αναζωογόνηση της υπαίθρου και την υλοποίηση μιας συνολικής και οριζόντιας στρατηγικής για την προστασία του περιβάλλοντος», υπογράμμισε.

Ταυτόχρονα, η Υπουργός Γεωργίας τόνισε πως «απώτερος στόχος είναι η παραγωγή προϊόντων του πρωτογενούς τομέα με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα», ενώ ανέφερε ότι μελέτη του Τμήματος Γεωργίας εντόπισε τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα και τυγχάνουν επεξεργασίας τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν.

Επιπλέον, η κ. Παναγιώτου είπε ότι τις επόμενες βδομάδες θα ανακοινωθούν οι νέες δράσεις που θα δρομολογηθούν και τόνισε πως στόχος της «είναι οι νέες αυτές δράσεις να είναι καινοτόμες, να ανταποκρίνονται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης και να αξιοποιούν τις εξαιρετικές γνώσεις που έχουν οι τεχνοκράτες του Υπουργείου».

Ανέφερε ότι στις επικείμενες δράσεις θα ληφθεί υπόψη ο ζωτικός παράγοντας, που είναι το νερό και πρόσθεσε πως στο επίκεντρο της πολιτικής του Υπουργείου «πρέπει να είναι η υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής, που θα ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα και ταυτόχρονα θα εξυπηρετεί τις ανάγκες τόσο σε ύδρευση όσο και άρδευση σε παγκύπρια κλίμακα».

Η Υπουργός είπε ότι το εθνικό επενδυτικό πλάνο υδατικών έργων περιλαμβάνει 33 υδατικά έργα υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης λυμάτων, ανακτημένου νερού και άρδευσης, εκτιμημένης αξίας €722 εκ., τα οποία είναι υπό κατασκευή με ορίζοντα ολοκλήρωσης το διάστημα 2024-2029, ενώ υπό αξιολόγηση είναι άλλα 60 έργα εκτιμημένης αξίας €445 εκ. με ορίζοντα έναρξης και ολοκλήρωσης το 2025 και 2030 αντίστοιχα.

Επίσης, αναφέρθηκε σε βελτιώσεις για το Ταμείο Διαχείρισης Κινδύνων και πρόσθεσε ότι «αν και έχει βελτιωθεί ο χρόνος καταβολής των αποζημιώσεων, χρειάζεται ακόμη περισσότερη δουλειά τόσο για να μειωθεί έτι περαιτέρω, αλλά και για να είναι πιο κοντά στην πραγματική απώλεια εισοδήματος που υπέστη ο αγρότης και η αγρότισσα».

Ταυτόχρονα, η κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι εξετάζεται πώς θα βελτιωθούν οι όροι με τους οποίους διαθέτουν οι γεωργοί τα προϊόντα τους στην αγορά και πρόσθεσε πως το Υπουργείο ξεκίνησε να δουλεύει το «e-kofini», ένα ψηφιακό εργαλείο που θα προσφέρει ενημερωμένες πληροφορίες για τις μέσες τιμές πώλησης των βασικών γεωργικών προϊόντων, όπως καθορίζονται από ομάδες και οργανώσεις παραγωγών, καθώς και για τις λιανικές τιμές από διάφορα σημεία πώλησης.

«Αυτή η πλατφόρμα στοχεύει να καταστήσει την αγορά πιο διαφανή και να ενισχύσει την ενημέρωση των καταναλωτών, διευκολύνοντας την πρόσβαση σε σημαντικά δεδομένα μέσω ενός απλού συνδέσμου στην ιστοσελίδα του Τμήματος Γεωργίας», σημείωσε.

Η Υπουργός Γεωργίας είπε ότι είναι σημαντικό ο πρωτογενής τομέας να μην ζει με λύσεις πρώτης βοήθειας ή επιδοματική πολιτική και «χρειάζεται να στηριχθεί με στοχευμένες δράσεις, που θα απευθύνονται στους επαγγελματίες αγρότες και αγρότισσες, παρέχοντάς τους εκείνα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να έχουν πρόσβαση σε υποδομές που θα ενισχύσουν την παραγωγή και θα μειώσουν το κόστος παραγωγής και τις ανάγκες σε νερό».

Πρόσθεσε πως για αυτό τον σκοπό το Υπουργείο είναι σε διάλογο με τις τράπεζες «για να δούμε πώς μπορούμε να δώσουμε θετικό αποτέλεσμα στην προσπάθεια αυτή», ενώ την ίδια στιγμή, όπως είπε, «χρειάζεται να δώσουμε αυξημένη στήριξη σε νέες τεχνολογίες, όπως είναι τα καινοτόμα συστήματα άρδευσης».

«Γι’ αυτό επεξεργαζόμαστε επενδυτικά μέτρα που θα συμβάλουν στην ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων, καθώς επίσης και στη μείωση του κόστους που καταβάλλουν οι γεωργοί για την άρδευση των καλλιεργειών τους», ανέφερε και πρόσθεσε πως «στην ίδια κατεύθυνση, θα ενισχύσουμε την εγκατάσταση αντιχαλαζικών συστημάτων».

Η κ. Παναγιώτου είπε ακόμη ότι το 2023 οι πραγματικές δαπάνες του Υπουργείου ανήλθαν σε περίπου €435 εκατομμύρια και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο προχωρεί στην επόμενη φάση των προσπαθειών, εντός του 2024, με έναν προϋπολογισμό της τάξης των €440 εκ..

Ανέφερε ότι με στόχο την αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα, όπως ορίζεται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης, και ως απόρροια της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τις Αγροτικές Οργανώσεις στις 8/12/2023, συστάθηκε Ομάδα Εργασίας αποτελούμενη από τεχνοκράτες του ΥΓΑΑΠ, της Προεδρίας της Δημοκρατίας, καθώς και από έναν εκπρόσωπο από κάθε Αγροτική Οργάνωση. Σκοπός της Ομάδας είναι η επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τον Πρωτογενή Τομέα.

«Η επικαιροποίηση βασίζεται σε μελέτη του Τμήματος Γεωργίας, η οποία εντόπισε τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, λαμβάνοντας υπόψη και τις προτεινόμενες εισηγήσεις των αγροτικών οργανώσεων», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν τυγχάνουν επεξεργασίας, ώστε να ληφθούν υπόψη τόσο οι εισηγήσεις των αγροτικών οργανώσεων όσο και της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και από ειδικούς που αξιοποιούν νέες τεχνολογίες και ασχολούνται με την προώθηση του πρωτογενούς τομέα εντός και εκτός Κύπρου».

Αναφερόμενη στο Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027, η κ. Παναγιώτου είπε ότι αυτό αποτελεί «το βασικότερο χρηματοδοτικό εργαλείο που επιτρέπει την υλοποίηση της αγροτικής πολιτικής προς όφελος της κυπριακής γεωργίας και της κυπριακής υπαίθρου γενικότερα» και πρόσθεσε ότι από την πρώτη μέρα του 2023, όπου το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ ξεκίνησε και επίσημα την εφαρμογή του, είναι «εστιασμένο στην ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα, στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο και στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα».

Αναφέροντας ότι το Σχέδιο έχει προϋπολογισμό που φτάνει τα €454,9 εκ. για την πενταετία 2023-2027, εκ των οποίων τα €373,8 εκατ. αποτελούν ευρωπαϊκή συνεισφορά και τα €81,1 εκατ. εθνική, η κ. Παναγιώτου είπε ότι το τρέχον Στρατηγικό Σχέδιο «διαφοροποιείται σημαντικά από εκείνο της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, καθώς έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο, προσθέτοντας ότι αυτή η νέα προσέγγιση εστιάζει στην υποστήριξη διαφόρων ομάδων δικαιούχων, περιλαμβάνοντας γεωργούς, ομάδες παραγωγών, επιχειρήσεις, ιδιώτες, τοπικές αρχές, κυβερνητικά τμήματα και άλλους φορείς.

Αναφερόμενη στις σημαντικές αποφάσεις της Κυβέρνησης που οδήγησαν σε περαιτέρω στήριξη του πρωτογενούς τομέα, η Υπουργός Γεωργίας είπε ότι από αυτές ξεχωρίζει η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του Ιουλίου του 2023, όπου διπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός μέτρου των νέων γεωργών του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης από τα πέντε στα δέκα εκ. ευρώ, προσθέτοντας ότι «δόθηκαν σε 270 νέους και νέες αυξημένα χρηματοδοτικά εργαλεία, επιθυμώντας να εισέλθουν και να διατηρηθούν στον κλάδο», ενώ διπλασιάστηκε και ο προϋπολογισμός του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης, στα 60 εκ. ευρώ.

Ανέφερε επίσης πως εκ των μεγαλύτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι παραγωγοί είναι το αυξημένο κόστος παραγωγής και πρόσθεσε πως συνεπεία αυτού δόθηκαν περίπου 10 εκ. ευρώ αποκλειστικά για αποτελεσματική στήριξη του αγροτικού εισοδήματος. Συγκεκριμένα, η κ. Παναγιώτου είπε ότι εντός του 2023 το Υπουργικό Συμβούλιο στήριξε τη σιτοκαλλιέργεια και παραγωγή κτηνοτροφικών φυτών με το ποσό των €2.075.642, καθώς και τον κλάδο της πατατοκαλλιέργειας με το ποσό του €1.654.000, ενώ αποφασίστηκε και η στήριξη των γεωργών της Δυτικής Λευκωσίας, με το ποσό του ενός εκ. ευρώ.

Παράλληλα, ανέφερε ότι έχουν εγκριθεί επενδύσεις ύψους €1,1 εκ. για αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στον πρωτογενή τομέα, δυναμικότητας περίπου 10ΜW.

Σε ό,τι αφορά στη γενετική βελτίωση των ζώων, η κ. Παναγιώτου είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο «AGRICYGEN» από το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών, στο πλαίσιο του οποίου εξετάζεται η «Γενετική βελτίωση του πληθυσμού αιγοπροβάτων στην Κύπρο», ενώ, στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης της Κύπρου, εντάχθηκε Σχέδιο Χορηγιών για τη Γενετική Βελτίωση των Αιγοπροβάτων, ύψους πέντε εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, η Υπουργός Γεωργίας αναφέρθηκε σε τμήματά του Υπουργείου που σχετίζονται με την εφαρμοσμένη γεωργική έρευνα, λέγοντας ότι το έργο «CARBONICA» χρηματοδοτείται μέσω του Προγράμματος Ορίζοντας Ευρώπη με το ποσό των πέντε περίπου εκατ. ευρώ, με τη συμμετοχή 14 εταίρων, εκ των οποίων και το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών και στόχος του είναι η ίδρυση του «CARBONICA Excellence Hub», «με παραδοτέα εφαρμοσμένες πρακτικές βελτίωσης του ρυθμού αφαίρεσης του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από την ατμόσφαιρα και αποθήκευσης στα φυτά ή στο χώμα».

«Απώτερος στόχος είναι η παραγωγή προϊόντων του πρωτογενούς τομέα με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα», υπογράμμισε.

Είπε ακόμη ότι το πρόγραμμα «NENUPHAR», που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2023, παρέχει λύσεις στη ρύπανση από θρεπτικά συστατικά και στις αυξημένες τιμές των λιπασμάτων, μέσω της ανάκτησης αζώτου και φωσφόρου από ρεύματα αποβλήτων κοπριάς, λάσπης και λυμάτων γαλακτοκομικών προϊόντων που είναι ευρέως διαδεδομένα στην ΕΕ.

Ανέφερε επίσης ότι στο διάστημα 7/3/2023, όπου προκηρύχθηκε το Σχέδιο Χορηγιών (μέχρι τις 12/5/2023), υποβλήθηκαν 43 αιτήσεις από αιγοπροβατοτρόφους και υπογράφηκαν 31 συμβάσεις, με αιτητές που έλαβαν το ποσό του €1.484.760 μέχρι το τέλος του 2023 για χορηγίες και εκπαίδευση προς αυτή την κατεύθυνση.

Πρόσθεσε ότι με στόχο την ταυτόχρονη αύξηση της παραγωγικότητας και τη μείωσης του κόστους παραγωγής, εφαρμόζεται μια σειρά από επιπλέον δράσεις στο πλαίσιο της ΚΑΠ, που κοστολογούνται στα περίπου €4 εκ., στις οποίες περιλαμβάνονται και οι δράσεις που συμβάλλουν στην βελτίωση της οργανικής ουσίας και της ποιότητας του εδάφους, σε όλες τις βασικές καλλιέργειες του τόπου μας.

Η Υπουργός αναφέρθηκε επίσης σε δράσεις στήριξης της μελισσοκομίας και στο μέτρο αμειψισποράς που προκηρύχθηκε με αυξημένες τιμές ενίσχυσης και νέες πρόνοιες, που συμβάλλουν σημαντικά, όπως είπε, στη μείωση του κόστους παραγωγής, στη μείωση της χρήσης φυσικών πόρων και κυρίως του νερού, καθώς και στη μείωση της ανάγκης χρήσης χημικών λιπασμάτων.

Είπε ακόμη ότι εντός του πρώτου έτους διακυβέρνησης πραγματοποιήθηκαν 7.000 επισκέψεις σε όλη την Κύπρο για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Επιπλέον, η κ. Παναγιώτου είπε ότι «μία εκ των σημαντικότερων καινοτομιών της διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη, και η οποία έκανε την αρχή για να συμπληρωθεί ένα σημαντικότατο κενό που υπήρχε εδώ και δεκαετίες, είναι η έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, τον Νοέμβριο 2023, της πρότασης για σύσταση Τομέα Περιβαλλοντικών Ελέγχων».

Πρόσθεσε ότι ο τομέας αυτός, ο οποίος εντάσσεται κάτω από το Τμήμα Περιβάλλοντος και θα στελεχωθεί εντός του 2024, θα έχει αρμοδιότητα τους ελέγχους και επιθεωρήσεις σε Μονάδες διαχείρισης αποβλήτων και μονάδες που δραστηριοποιούνται σε τομείς αρμοδιότητας του Τμήματος Περιβάλλοντος.

Μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

Σύμφωνα με την Υπουργό Γεωργίας, με απώτερο στόχο την επίτευξη του εθνικού δεσμευτικού στόχου για μείωση 32% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το 2030, στο πλαίσιο του νέου Πακέτου της ΕΕ «Fit-for-55» που υιοθετήθηκε από την Κύπρο, ξεκίνησε το 2023 η διαβούλευση για να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) 2021-2030.

«Αυτή την περίοδο εργαζόμαστε μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και αρχές, για εξεύρεση εκείνων των πολιτικών και μέτρων που θα συνεισφέρουν στην περαιτέρω μείωση των εκπομπών των θερμοκηπιακών αερίων με το χαμηλότερο δημοσιονομικό κόστος, έχοντας ως βασική αρχή ότι η πράσινη μετάβαση πρέπει να είναι δίκαιη για όλες και όλους», πρόσθεσε.

Επίσης, ανέφερε ότι για την εφαρμογή των νέων Οδηγιών που αφορούν το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπής Αερίων του Θερμοκηπίου, κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδιο που εντάσσει τον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών στο σχετικό Σύστημα Εμπορίας και πρόσθεσε πως στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του συστήματος αδειοδότησης και επιθεώρησης εκπομπών ρύπων, άρχισε η διαδικασία μεταφοράς αρμοδιοτήτων από το Υπουργείο Εργασίας, και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προς το ΥΓΑΑΠ.

Χαλλούμι

Αναφερόμενη στο χαλλούμι, η κ. Παναγιώτου είπε ότι αυτό βρίσκεται ανάμεσα στις προτεραιότητες του προγράμματος διακυβέρνησης, ως ένα προϊόν το οποίο χρειάζεται να προστατευθεί και να ενισχυθεί περαιτέρω και πρόσθεσε πως μέχρι σήμερα, από τα προγράμματα που παρέχει το Υπουργείο έλαβαν πιστοποίηση για παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ πέραν των 60 τυροκομείων, ενώ έχουν πιστοποιηθεί πέραν των 1.600 κτηνοτροφικών μονάδων αιγοπροβάτων και βοοειδών για παραγωγή γάλακτος, το οποίο προορίζεται για παρασκευή χαλλουμιού.

Είπε ακόμη ότι με τους συστηματικούς ελέγχους που πραγματοποιούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου για διαφύλαξη της αυθεντικότητας του χαλλουμιού, κατά το έτος 2023 ετοιμάστηκε το πλαίσιο συνεργασίας με το Κρατικό Χημείο, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και το Τμήμα Γεωργίας για την πιστοποίηση μεθόδου καταγραφής της εντοπιότητας του γάλακτος, ώστε να παταχθεί η χρήση γαλακτόσκονης.

Αναφορικά με την πρόληψη ως το πρώτο και βασικό βήμα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών, η κ. Παναγιώτου είπε μεταξύ άλλων ότι ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2023 η Α’ φάση εγκαθίδρυσης του ολιστικού συστήματος επιτήρησης πυρκαγιών με την εγκατάσταση τεσσάρων ηλεκτροπτικών συστημάτων αυτόματης ανίχνευσης πυρκαγιών αξίας €420.000, ενώ αρχές Μαρτίου του 2024 παραλήφθηκε από το Τμήμα Δασών εξοπλισμός αξίας €5.256.568 και έχουν υπογραφεί συμβάσεις αξίας €2.562.508 για την προμήθεια βυτιοφόρων οχημάτων και οχημάτων τύπου πλατφόρμας.

Είπε ακόμη ότι σε πρόσφατη συνάντηση υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποφασίστηκε, ανάμεσα σε άλλα, η αγορά 15 επιπλέον αισθητήρων αυτόματης ανίχνευσης πυρκαγιών στο πλαίσιο της Β’ Φάσης του ολιστικού συστήματος, η επαναλειτουργία του Δασικού Κολλεγίου τον Ιανουάριο του 2025, η μεταφορά της Μονάδας Πτητικών Μέσων (ΜΠΜ) του Τμήματος Δασών στην Εθνική Φρουρά και η σταδιακή απόκτηση δέκα επιπρόσθετων πτητικών μέσων.

Προστασία περιβάλλοντος

Σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, η Υπουργός Γεωργίας είπε ότι η προχωρεί η τροποποίηση των νομοθεσιών για περιβαλλοντική εκτίμηση έργων, περιλαμβανομένων και έργων εντός ή κοντά σε περιοχές «Natura 2000» για υποχρεωτική παρακολούθηση των περιβαλλοντικών όρων και εισαγωγή προνοιών για ρύθμιση παράβασης περιβαλλοντικών όρων. Ως εκ τούτου, συνέχισε, «βρισκόμαστε σε διαδικασία επεξεργασίας και τροποποίησης του νομοθετικού πλαισίου που αφορά στην περιβαλλοντική αξιολόγηση έργων, έτσι ώστε να προστεθούν πρόνοιες για υποχρεωτική παρακολούθηση της υλοποίησης των περιβαλλοντικών ορών που τίθενται στις αδειοδοτήσεις, είτε εκ μέρους του κύριου του έργου είτε της περιβαλλοντικής Αρχής, που είναι απαραίτητο για έργα που είναι εντός ή επηρεάζουν περιοχή του δικτύου «Natura 2000».

Η κ. Παναγιώτου ανέφερε επίσης μεταξύ άλλων ότι συνεχίζεται η κοινή πρωτοβουλία με την Πρώτη Κυρία για μετατροπή του Προεδρικού Μεγάρου σε Κτήριο Μηδενικών Απορριμμάτων στις χωματερές και ότι στο τέλος του 2024, και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη επιχειρησιακή κοινή άσκηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ με τη συμμετοχή των κρατών του Ισραήλ και Ελλάδος και με τη στήριξη του Περιφερειακού Κέντρου Αντιμετώπισης Επειγόντων Περιστατικών Θαλάσσιας Ρύπανσης στη Μεσόγειο (REMPEC), στο πλαίσιο της εφαρμογής του Υπο-Περιφερειακού Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης για τη θαλάσσια πετρελαϊκή ρύπανση.

Ανέφερε επίσης μεταξύ άλλων ότι εντός του 2024 θα ολοκληρωθεί η διαδικασία θέσπισης και συμπερίληψης της νέας προτεινόμενης θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής «Άγιος Γεώργιος Αλαμάνου» στο δίκτυο «Natura 2000» και της επέκτασης της υφιστάμενης περιοχής του «Natura 2000» «Κάβο Γκρέκο».

Η Υπουργός είπε σε σχέση με προϊόντα, τα οποία έχουν παραχθεί με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον, ότι δόθηκαν €4,4 εκ. σε 12.400 γεωργούς, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους που εφαρμόζουν τη βιολογική γεωργία και πρόσθεσε πως «στόχος μας είναι η περαιτέρω ενίσχυση και προώθηση της βιολογικής γεωργίας».

Αύξηση νέων αγροτών και ποσοστού στο ΑΕΠ

Ερωτηθείσα για τον αριθμό των νέων αγροτών και κατά πόσον θα αυξηθεί το ποσοστό του πρωτογενούς τομέα στο ΑΕΠ, η κ. Παναγιώτου είπε ότι η αύξηση του αριθμού των νέων αγροτών και η αύξηση του ποσοστού του πρωτογενούς τομέα στο ΑΕΠ είναι «ο στόχος που θέλουμε να πετύχουμε» και πρόσθεσε πως αυτό «θέλουμε να το πετύχουμε, όχι με μια επιδοματική πολιτική που δεν θα είναι στοχευμένη, αλλά με μέτρα, συγκεκριμένα, στοχευμένα, που θα ενισχύσουν αυτή την προσπάθεια».

Σε σχέση με τους νέους αγρότες, η Υπουργός είπε ότι έχουν αιτηθεί και εγκριθεί 270 νέοι αγρότες, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν ισχυρά κίνητρα για κάποιον νέο να εισέλθει στο επάγγελμα».

«Για να μπορέσει να αυξηθεί ο αριθμός των νέων αλλά και να επεκταθεί το ποσοστό του πρωτογενούς τομέα στο ΑΕΠ χρειάζονται ακόμη περισσότερα κίνητρα και κυρίως στήριξη σε θέματα υποδομής», ανέφερε και πρόσθεσε χρειάζεται επίσης «να τους δώσουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες για να μπορέσουν να έχουν τις νέες τεχνολογίες έτσι ώστε να έχουν μειωμένο κόστος αλλά και αυξημένη παραγωγή» και «να μην εξαρτούνται στον βαθμό που εξαρτώνται σήμερα από τις καιρικές συνθήκες και να βελτιώσουμε τους όρους με τους οποίους προσφέρουν τα προϊόντα τους με τόσο κόπο και μόχθο στην αγορά».

Η Υπουργός Γεωργίας είπε ότι όλα αυτά είναι θέματα τα οποία «δεν μπορούν να λυθούν αύριο», προσθέτοντας ότι «χρειάζεται πολύ δουλειά» η οποία δεν είναι ενός τμήματος ή ενός ατόμου αλλά και των δέκα τμημάτων του Υπουργείου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση