ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δύσκολο το 2019 για την ιταλική οικονομία

Επιβεβαιώνονται οι προειδοποιήσεις οικονομολόγων για τις επιπτώσεις της πολύμηνης διαμάχη της Ρώμης με τις Βρυξέλλες για το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος.

ΠΗΓΗ: Reuters

Δυσοίωνη προδιαγράφεται φέτος η πορεία της ιταλικής οικονομίας, έπειτα από την τεχνητή ύφεση που καταγράφηκε στα τέλη του 2018, με τον πρωθυπουργό της χώρας να υπολογίζει πως η συρρίκνωση αυτή θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Ειδικότερα, ο Τζουζέπε Κόντε προβλέπει πως η οικονομία θα ανακάμψει μέσα στο β΄ εξάμηνο του 2019.

Επιβεβαιώνονται, ως εκ τούτου, οι προειδοποιήσεις οικονομολόγων για τις επιπτώσεις της πολύμηνης διαμάχη της Ρώμης με τις Βρυξέλλες για το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζοβάνι Τρία δήλωσε πως η συρρίκνωση της οικονομίας καθιστά ακόμη πιο αναγκαία την επιτάχυνση των δημόσιων επενδύσεων για τη στήριξη της ανάπτυξης. Μάλιστα είπε πως «δεδομένης της αλληλοεπίδρασης των ευρωπαϊκών οικονομιών, ελπίζω οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. να θέσουν ως στόχο την ανάπτυξη σε ένα περιβάλλον επιβράδυνσης». Πρακτικά, όμως, θα πρέπει να διευκρινίσει η Ρώμη πώς σκοπεύει να χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων όταν καλείται από την Κομισιόν να τιθασεύσει το υπέρογκο χρέος της.

Ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ιταλία υποχώρησε κατά 0,2% το δ΄ τρίμηνο του 2018, ύστερα από συρρίκνωση της τάξεως του 0,1% το γ΄ τρίμηνο του ιδίου έτους. Εντείνονται έτσι οι πιέσεις που δέχεται ο κυβερνητικός συνασπισμός του Κινήματος 5 Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά, ο οποίος ξεκίνησε με υψηλές προσδοκίες για την αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών.

Η επιδείνωση του οικονομικού τοπίου και η πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα θα πλήξει τα φορολογικά έσοδα και άρα τη δυνατότητα της Ρώμης να δαμάσει το δημόσιο χρέος που ανέρχεται στο 132% του ΑΕΠ. Οι υποχρεώσεις του ιταλικού δημοσίου φθάνουν τα 2,3 τρισ. ευρώ, με την Ιταλία να καταλαμβάνει την 4η θέση στις χώρες με υψηλότερο δημόσιο χρέος στον κόσμο.

Στα μέσα Οκτωβρίου κορυφώθηκε η διαφωνία Ρώμης και Βρυξελλών όταν η Κομισιόν απέρριψε το προσχέδιο για τον ιταλικό προϋπολογισμό καθώς περιελάμβανε αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 0,8%, που είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, στο 2,4%. Τελικά η κυβέρνηση συνασπισμού Ντι Μάιο-Λουίτζι ενέδωσε τον Δεκέμβριο στις αυστηρές συστάσεις της Κομισιόν και αναγκάστηκε να μειώσει στο 2% τον στόχο για το έλλειμμα στον προϋπολογισμό. Αν και παράλληλα υποσχέθηκε πως θα αντεπεξέλθει στις προεκλογικές της υποσχέσεις, τα περιθώρια ελιγμών στενεύουν αρκετά με τα νέα δεδομένα για την οικονομία, προειδοποιούν οικονομικοί αναλυτές.

Στο προϋπολογισμό του 2019 περιλαμβάνεται η υιοθέτηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τους φτωχούς, η κατάργηση της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης που ήταν μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μόντι και η μείωση της φορολογίας για τους αυτοαπασχολουμένους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση