ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πανευρωπαϊκή παράταση δόσεων δανείων μέχρι Μάρτιο 2021 με αστερίσκους

Στο πλαίσιο της απόφασης της Ευρωπαικής Αρχής Τραπεζών σημειώνεται πως η Κύπρος εφάρμοσε για μεγάλο διάστημα το μορατόριουμ

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Παράταση του μορατόριουμ καταβολής δόσεων δανείων μέχρι και τις 31 Μαρτίου δίνει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, ωστόσο, με αστερίσκους. Σύμφωνα με τη νέα οδηγία, μπορούν να μπουν στην επέκταση αυτή μόνο δάνεια που έχουν ανασταλεί, αναβληθεί ή μειωθεί βάσει γενικής αναστολής πληρωμών σε διάστημα που δεν υπερβαίνει τους 9 μήνες συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των διακοπών πληρωμής που είχαν χορηγηθεί στο παρελθόν, μπορούν να επωφεληθούν από την εφαρμογή των νέων οδηγιών.

Η ιδιομορφία αυτής της πρότασης είναι πως η Κύπρος ήταν η χώρα που εφάρμοσε από τα μεγαλύτερα σε διάρκεια μορατόριουμ δόσεων, που ίσχυε από το Μάρτη του 2020 έως και το Δεκέμβριο του 2020. Άρα, κάποιος που έχει αιτηθεί για 9μηνη παράταση δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα από τις τοπικές αρχές αν η χαλάρωση της EBA θα ισχύσει και για την περίπτωση της Κύπρου.

Όπως διαρρέει μέχρι στιγμής από τραπεζικούς κύκλους, η εν λόγω απόφαση δεν έχει πρακτική βάση για τα της Κύπρου και οι συσκέψεις πλέον στα ανώτερα δώματα των κυπριακών τραπεζών αφορούν σε επίπεδο διαχείρισης της κατάστασης εκτός περιβάλλοντος αναστολής δόσεων δανείων.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, μετά από προσεκτική παρακολούθηση των εξελίξεων της πανδημίας COVID-19 και, ειδικότερα, του αντίκτυπου του δεύτερου κύματος COVID-19 και των σχετικών κυβερνητικών περιορισμών που λαμβάνονται σε πολλές χώρες της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) αποφάσισε να επανενεργοποιήσει τις Κατευθυντήριες γραμμές της για νομοθετική και μη νομοθετική αναστολή.

Αυτή η επανενεργοποίηση θα διασφαλίσει ότι τα δάνεια, τα οποία στο παρελθόν δεν είχαν επωφεληθεί από την αναστολή των πληρωμών, μπορούν πλέον να επωφεληθούν από αυτά. Ο ρόλος των τραπεζών να διασφαλίζουν τη συνεχή ροή δανεισμού σε πελάτες παραμένει εξαιρετικά σημαντικός και με την επανενεργοποίηση αυτών των κατευθυντήριων γραμμών, η ΕΑΤ αναγνωρίζει τις εξαιρετικές συνθήκες του δεύτερου κύματος COVID-19. Οι αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές της ΕΑΤ, οι οποίες θα ισχύσουν έως τις 31 Μαρτίου 2021, περιλαμβάνουν πρόσθετες διασφαλίσεις έναντι του κινδύνου αδικαιολόγητης αύξησης των μη αναγνωρισμένων ζημιών στον ισολογισμό των τραπεζών.

Η Αρχή τονίζει πως, "με τη συνεχιζόμενη εκδήλωση της πανδημίας COVID-19, είναι σημαντικό οι τράπεζες να συνεχίσουν να παρέχουν δανεισμό στην πραγματική οικονομία, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τυχόν ζητήματα φερεγγυότητας προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα προβληματικά δάνεια αντικατοπτρίζονται σωστά στους ισολογισμούς τους. Κατά συνέπεια, στο πλαίσιο της επανενεργοποίησης των Κατευθυντήριων Γραμμών της σχετικά με το νομοθετικό και μη νομοθετικό μορατόριουμ, η ΕΑΤ εισήγαγε δύο νέους περιορισμούς για να διασφαλίσει ότι η υποστήριξη που παρέχεται από το μορατόριουμ περιορίζεται στη γεφύρωση των ελλείψεων ρευστότητας που προκλήθηκαν από τις νέες κλειδαριές και ότι υπάρχουν κανένα λειτουργικό περιορισμό στη συνεχιζόμενη διαθεσιμότητα πίστωσης".

Οι δύο περιορισμοί είναι οι εξής:

Μόνο τα δάνεια που έχουν ανασταλεί, αναβληθεί ή μειωθεί βάσει γενικής αναστολής πληρωμών το πολύ 9 μηνών συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των διακοπών πληρωμής που είχαν χορηγηθεί στο παρελθόν, μπορούν να επωφεληθούν από την εφαρμογή των Οδηγιών.

Τα πιστωτικά ιδρύματα καλούνται να τεκμηριώσουν στον προϊστάμενό τους τα σχέδιά τους για να εκτιμήσουν ότι τα ανοίγματα που υπόκεινται σε γενική απαγόρευση πληρωμών δεν είναι απίθανο να πληρώσουν. Αυτή η απαίτηση θα επιτρέψει στους επόπτες να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα.

Τέλος, βάσει της επίσημης ανακοίνωσης, "η ΕΑΤ παρακολουθεί συνεχώς τη χρήση μορατόριουμ και την εξέλιξη της πιστωτικής ποιότητας για δάνεια που επωφελούνται από τη χρήση τέτοιων μορατόριων. Μαζί με την συμπερίληψη της απαίτησης για τις τράπεζες να τεκμηριώσουν τα σχέδιά τους σχετικά με την εκτίμηση της απροθυμίας πληρωμής των ανοιγμάτων υπό μορατόρια, αυτά τα μέτρα θα επιτρέψουν στις εποπτικές αρχές, εάν είναι απαραίτητο, να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν την κατάλληλη αναγνώριση των ζημιών. Επιπλέον, η ΕΑΤ έχει βελτιώσει τις απαιτήσεις γνωστοποίησης που σχετίζονται με τη χρήση του δημόσιου μορατόριουμ και σύντομα θα κυκλοφορήσει, στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας διαφάνειας σε όλη την ΕΕ, πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση μορατόριουμ στον τραπεζικό τομέα της ΕΕ".

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X