ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΕΕ: 9.4 δισ. για την Υγεία στον προϋπολογισμό της Στέλλας Κυριακίδου

Το νέο EU4Health στοχεύει στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των κρίσεων υγείας στην ΕΕ

Του Νικόλα Βωνιάτη

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο της Επιτροπής για το ΠΔΠ το οποίο θα τροφοδοτεί το Ταμείο Ανάπτυξης της Ε.Ε., η παρούσα κρίση, κατέδειξε ότι υψηλότερη προτεραιότητα πρέπει πλέον να δοθεί πλέον στον τομέα της υγείας.

Για το λόγο αυτό, η Κομισιόν προτείνει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα με την ονομασία «EU4Health», για την παροχή υποστήριξης και ενδυνάμωση του τομέα, για τις όποιες μελλοντικές προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η χρηματοδότηση για το νέο πρόγραμμα θα ανέλθει στα 9,4 δισεκατομμύρια ευρώ, η οποία αποτελεί μια σημαντική ενίσχυση σε σύγκριση με προηγούμενες προτάσεις που έγιναν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Το νέο πρόγραμμα της Επιτροπής θα διασφαλίζει ότι η Ένωση διαθέτει τις κρίσιμες ικανότητες να αντιδρά γρήγορα και αποφασιστικά σε μελλοντικές κρίσεις υγείας.

Ταυτόχρονα το «EU4Health» θα στοχεύσει στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των κρίσεων υγείας στην ΕΕ, με σκοπό την ενίσχυση των εθνικών υπηρεσιών υγείας, στο πλαίσιο της Πολιτικής Συνοχής.

Σύμφωνα με το έγγραφο της Κομισιόν, το πρόγραμμα θα σχεδιαστεί και θα υλοποιηθεί με πλήρη σεβασμό της κατανομής αρμοδιοτήτων μεταξύ της Ένωσης και των Κρατών-Μελών.

Ασφάλεια της Υγείας και Ετοιμότητα Κρίσεων

Το πρώτο σκέλος του προγράμματος θα αφορά την ασφάλεια της υγείας και την ετοιμότητα της Ένωσης να αντιδρά σε υγειονομικές κρίσεις.

Όπως αναφέρεται θα υπάρξει ευρεία υποστήριξη για επενδύσεις από πλευράς των Κ-Μ σε κρίσιμες υποδομές υγείας, εργαλεία έρευνας την ανάπτυξη της εργαστηριακής ικανότητας και άλλους τομείς.

Παράλληλα, μέσω του προγράμματος στοχεύεται η αναβάθμιση των εργαλείων ιχνηλάτησης, παρακολούθησης, μοντελοποίησης, πρόληψης και διαχείρισης των εστιών επιδημίας.

Ακόμη θα υπάρξει υποστήριξη από πλευράς Ε.Ε. προς τη δημιουργία Μηχανισμού για την ανάπτυξη, προμήθεια και διαχείριση προϊόντων υγειονομικής φύσεως, όπως ιατρικές συσκευές, αναπνευστήρες, προστατευτικά ρούχα και εξοπλισμό, διαγνωστικά υλικά και εργαλεία.

Στόχος επίσης είναι και η επάρκεια της Ένωσης στον τομέα τον φαρμάκων-εμβολίων και των ενδιάμεσων προϊόντων τους, όπως δραστικά φαρμακευτικά συστατικά και οι πρώτες ύλες τους.

Το μακροπρόθεσμο όραμα

Το δεύτερο σκέλος του προγράμματος, σύμφωνα με την Κομισιόν, θα υποστηρίξει ένα μακροπρόθεσμο πλάνο για τη βελτίωση των συστημάτων υγείας σε όλα τα Κράτη-Μέλη (Κ-Μ), μέσω της καλύτερης πρόληψης και παρακολούθησης ασθενειών.

Ακόμη θα προωθηθεί η διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των Κ-Μ της Ένωσης στον τομέα της υγείας, με τελικό στόχο την ευκολότερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, διάγνωσης και θεραπείας.

Το πρόγραμμα, θα χρηματοδοτήσει παράλληλα την κατάρτιση του ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού των Κ-Μ και θα επενδύσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό του τομέα της υγείας.

Τέλος σύμφωνα πάντα με το έγγραφο της Επιτροπής, προσπάθεια θα γίνει και για την ανάπτυξη των δια-λειτουργικών ψηφιακών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της έρευνας και της ανταλλαγής δεδομένων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νικόλα Βωνιάτη

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση