ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χατζηγιάννης: Η φιλική μου σχέση με ΥΠΟΙΚ έχει δαιμονοποιηθεί

Ερωτηματολόγιο προς τον SSM για τον Συνεργατισμό, έχει αποστείλει η Ερευνητική Επιτροπή

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η παρουσία του Νικόλα Χατζηγιάννη πρώην Γενικού Διευθυντή της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας ενώπιον της Ερευνητικής σήμερα Τρίτη ουσιαστικά κατέδειξε πως το έργο της Επιτροπής βαδίζει προς το τέλος του.

Η κατάθεσή του ενώπιον της Επιτροπής προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ένεκα της θέσης που κατείχε στην ΣΚΤ την περίοδο που καταβάλλονταν προσπάθειες για διάσωση του Συνεργατισμού αλλά και των όσων έχουν ακουστεί στην Ερευνητική από άλλους μάρτυρες για τον ίδιο. 

Ο κ. Χατζηγιάννης κλήθηκε να απαντήσει στο ρόλο που διαδραμάτισε ο ίδιος για ζητήματα όπως αυτό της Altamira αλλά και σε θέματα διακυβέρνησης. Η Επιτροπή έχει δεσμεύσει και την αυριανή ακρόαση 07/11/2018 για να ολοκληρώσει την κατάθεσή του ο μάρτυρας.

.

Συνεχής Ενημέρωση

13.00 Η σημερινή δημόσια ακρόαση ολοκληρώθηκε και θα συνεχισθεί αύριο με τον ίδιο μάρτυρα

12. 45 Υπήρχε πολιτική παραχώρησης πιστωτικών καρτών σε στελέχη της, ρωτά ο πρόεδρος, λαμβάνοντας καταφατική απάντηση. Ο ίδιος απαντά είχε πιστωτική κάρτα για χρήση υπηρεσιακών αναγκών.

12.40 Για το θέμα των κόκκινων δανείων από το 2013 έως 2018 ηγέρθησαν αγωγές προς 6.000 δανειολήπτες την ώρα που οι περιπτώσεις κακών χαρτοφυλακίων είναι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες, υποδεικνύει στον μάρτυρα ο πρόεδρος της Επιτροπής. Τα μη εξυπηρετούμενα ήταν περίπου 90.000 λογαριασμοί σημειώνει ο κ. Χατζηγιάννης.

12.30 Ερωτηματολόγιο προς τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό φαίνεται να έχει αποστείλει η Ερευνητική Επιτροπή, προκειμένου να έχει ενώπιον της τη θέση της εποπτικής αρχής. Αυτό διαφάνηκε κατά την διάρκεια της κατάθεσης Χατζηγιάννης όπου ο πρόεδρος της Επιτροπής είπε πως μια από τις ερωτήσεις που έχουν αποσταλεί στην επικεφαλής του SSM είναι και το κατά πόσο η εποπτική αρχή επιθυμούσε το κλείσιμο της ΣΚΤ

12.20 Η εσωτερική αξία της τράπεζας αυξήθηκε κατά 900 εκατ. ευρώ την περίοδο 2014-2018. Τα ΜΕΔ τους πρώτους 15 μήνες παρουσίασαν τρομαχτική άνοδο, αναφέρει ο μάρτυρας. Στη συνέχεια υπήρξε καλυτέρευση της εικόνας υποστηρίζει ο κ. Χατζηγιάννης.

12.05 Ποιος ενέκρινε την αγορά του αυτοκινήτου, επιμένει ο πρόεδρος της Επιτροπής με τον μάρτυρα να υποδεικνύει τρεις διευθύνσεις.

12.00 Ο πρόεδρος της Επιτροπής ζητά πληροφορίες για την Πάολα Τουμαζή στέλεχος της ΣΚΤ. Η κ. Τουμαζή προσλήφθηκε μέσω της καθιερωμένης διαδικασίας, δηλαδή της προκήρυξης και αξιολόγησης από εξωτερικό οίκο, απαντά ο μάρτυρας. Ο πρόεδρος ρωτά τον μάρτυρα αν αληθεύει πως στην κ. Τουμαζή δόθηκαν 20.000 ευρώ για το προσωπικό της αυτοκίνητο που είχε αγοράσει το 2009. Ο κ. Χατζηγιάννης απαντά πως δεν γνωρίζει τους όρους εργοδότησης της κ. Τουμαζή και δεν μπορεί να απαντήσει.

11.50 Ο πρόεδρος της Επιτροπής υποστηρίζει πως την ώρα που ικανά στελέχη αποχωρούσαν στη ΣΚΤ, έμπαιναν άτομα με αναμφίβολα προσόντα. Ο κ. Αρέστη ρωτά για την περίπτωση του Μάριου Παπαδόπουλου που διορίσθηκε ανώτερος διευθυντής στη ΣΚΤ. Ο πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρεται σε επιστολή της ΚτΚ, στην οποία διατυπώνονταν αμφιβολίες για την υπόληψη του Μάριου Παπαδόπουλου σε σχέση με ατασθαλίες στην προηγούμενη θέση που κατείχε. Το θέμα αυτό απαντά ο μάρτυρας αφορούσε την Επιτροπεία και την Επιτροπή Ελέγχου. Ο κ. Αρέστη υποδεικνύει στον μάρτυρα πως η ΣΚΤ προσέλαβε ένα άτομο το οποίο άφησε πίσω του ουκ ολίγα προβλήματα.

11.35 Εν αντιθέσει με τα όσα αναφέρει ο πρόεδρος της Επιτροπής για τους λόγους παραίτησης Ταουσιάνη, ο μάρτυρας παραπέμπει στα πρακτικά όπου η επιστολή παραίτησης Ταουσιάνη στην Επιτροπεία δεν αναφέρεται σε προβλήματα με οποιονδήποτε. Ο πρόεδρος συνεχίζει να αναφέρει πρόσωπα τα οποία αποχώρησαν ή παραιτήθηκαν, ζητώντας από τον μάρτυρα να απαντήσει αν γνώριζε τους λόγους.

11.25 Ο κ. Αρέστη ζητά από τον μάρτυρα την άποψή του για τον κ. Ταουσιάνη, πρώην πρόεδρο της ΣΚΤ. Έχει ένα αξιόλογο βιογραφικό, απαντά ο κ. Χατζηγιάννη, απάντηση που δεν ικανοποιεί τον πρόεδρο της Επιτροπής ο οποίος χαρακτηρίζει τον κ. Ταουσιάνη αξιόλογο. Σημειώνει δε πως αυτό που ενδιαφέρει την Επιτροπή είναι πως έφυγαν δυο αξιόλογα στελέχη της ΣΚΤ (Κληρίδης – Ταουσιάνης), την ώρα που η τράπεζα τους χρειαζόταν.

11.20 Ο κ. Χατζηγιάννης εκθειάζει τον ζήλο που έδειχναν τα στελέχη της τράπεζας. Για το θέμα των υπερεξουσιών του κ. Σταυρινίδη δήλωσε άγνοια. Ως πρόεδρος της Επιτροπείας δεν είχαμε δώσει υπερεξουσίες σε κανέναν, αναφέρει ο μάρτυρας. Τον κ. Σταυρινίδη τον γνώριζε αλλά δεν ήταν φίλος του. Ο κ. Αρέστη επανέρχεται στις σχέσεις με τον Υπουργό Οικονομικών. Ο κ. Χατζηγιάννης απορρίπτει ότι οι προσωπικές σχέσεις έπαιξαν ρόλο στα επαγγελματικά του. Μάλιστα όταν γινόταν προσπάθεια παρεμβάσεων, λέγανε ότι θα πάρουν τον κ. Γεωργιάδη χωρίς όμως να έχουν αποτέλεσμα οι προσπάθειες αυτές. Ο κ. Αρέστη επιμένει αν η σχέση που έχει με τον ΥΠΟΙΚ συνέβαλε στην επαγγελματική του σταδιοδρομία στην ΣΚΤ. Η απάντηση του κ. Χατζηγιάννη ήταν αρνητική.

11.15 Η κατάθεση του κ. Χατζηγιάννη ξεκινά μετά το διάλειμμα, με την πρόσληψη Γιάννου Σταυρινίδη το 2014. Προσελήφθηκε ως διευθυντής Στρατηγικής, αναφέρει ο κ. Χατζηγιάννης. Η μονιμοποίησή του έγινε ένα χρόνο αργότερα. Ο κ. Σταυρινίδης αναφερόταν στον τότε γενικό διευθυντή Μάριο Κληρίδη που ήταν προϊστάμενός του αλλά συνάμα υποστήριζε και εργασίες της Επιτροπείας, αναφέρει ο μάρτυρας. Κάνοντας επίκληση τα όσα ανέφερε ο κ. Κληρίδης για τον Γιάννο Σταυρινίδη και τις σχέσεις που είχε με τον ίδιο, ο κ. Χατζηγιάννης λέει πως με τα στελέχη της τράπεζας υπήρχε μια άνεση στις σχέσεις τους.

10.45 Διάλειμμα

Χατζηγιάννης: Η φιλική μου σχέση με ΥΠΟΙΚ έχει δαιμονοποιηθεί

10.40 Ο κ. Αρέστη, με βάση την επιστολή παραίτησης του Μάριου Κληρίδη προς την ΚτΚ, αναφέρει πως ο κ. Κληρίδης παραιτήθηκε επειδή υπήρχαν παρεμβάσεις. Ο κ. Χατζηγιάννης απαντά πως δεν γνωρίζει σε ποιες παρεμβάσεις αναφέρεται ο κ. Κληρίδης.

10.35 Ο κ. Χατζηγιάννης ζητά από τον πρόεδρο της Επιτροπής εάν υπάρχουν πρακτικά συνεδριάσεων ή άλλα έγγραφα που δείχνουν παρέμβαση στο έργο των εκτελεστικών, να τα παρουσιάσει. Με νόημα ο μάρτυρας αναφέρει στην Επιτροπή πως ο ίδιος ως γενικός διευθυντής εκεί που εντοπίζει το οποιοδήποτε πρόβλημα, στέκεται και το αντιμετωπίζει.

10.30 Στο ίδιο ύφος ο κ. Αρέστη αναφέρει πως ο Συνεργατισμός είχε ένα ικανό στέλεχος και το άφησε να φύγει. Με επιθετικό ύφος ζητά από τον μάρτυρα να αναφέρει στην επιτροπή για τους λόγους που τον ώθησαν να παραιτηθεί. Δεν γνωρίζω, απαντά ο μάρτυρας. «Υποσκάπτατε τον Μάριο Κληρίδη» αναφέρει ο κ. Αρέστη με τον κ. Χατζηγιάννη να παραπέμπει στον Υπουργό Οικονομικών για απάντηση.

10.25 Ως επιστήμονας και τραπεζίτης ο Μάριος Κληρίδης ήταν αξιόλογος, είναι η άποψη του μάρτυρα σε ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής για το ποια είναι η γνώμη του κ. Χατζηγιάννη για κ. Κληρίδη. Ο πρόεδρος της Επιτροπής υποδεικνύει στον μάρτυρα κολακευτικά σχόλια άλλων μαρτύρων για το συγκεκριμένο πρόσωπο

10.20 Ο κ. Αρέστη επιστρέφει στο εσωτερικό σημείωμα της ΚτΚ, που είχε επικαλεστεί προηγουμένως για την αγορά του υπηρεσιακού αυτοκινήτου, και επικεντρώνεται στην περίοδο που ο μάρτυρας ήταν πρόεδρος της ΣΚΤ και στο κατά πόσο έγιναν προσλήψεις. Ο κ. Αρέστη εδώ επικαλείται και αναφορές του Γενικού Ελεγκτή για πρόσληψη ενός λειτουργού, κάτι που όπως προσθέτει ο πρόεδρος της Επιτροπής συνάδει με τα ευρήματα της ΚτΚ.

10.15 Ο κ. Αρέστη συνεχίζει την επιθετική τακτική του απέναντι στον μάρτυρα, επιμένοντας στο θέμα του υπηρεσιακού αυτοκινήτου. Ρωτά τον μάρτυρα αν ο επόμενος πρόεδρος είχε αυτοκίνητο. Διαβάζοντας από επιστολή του ΥΠΟΙΚ για το θέμα αύξησης της αντιμισθίας, ο κ. Αρέστη υποστηρίζει πως ο ΥΠΟΙΚ μετά την απομάκρυνση του μάρτυρα από τη θέση του προέδρου της ΣΚΤ, αφαίρεσε το δικαίωμα χρήσης υπηρεσιακού αυτοκινήτου από τον διάδοχο του κ. Χατζηγιάννη.

10.10 Ο πρόεδρος αναφέρεται στην αγορά ενός υπηρεσιακού αυτοκινήτου για τον πρόεδρο της Επιτροπείας αξίας 28.000 ευρώ. Ενέργεια που χαρακτηρίστηκε αχρείαστη και προκλητική από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με έγγραφο που έχει η Επιτροπή. Όλοι οι πρόεδροι των μεγάλων τραπεζών διαθέτουν υπηρεσιακά αυτοκίνητα αναφέρει ο κ. Χατζηγιάννης, προκαλώντας και πάλι την έντονη αντίδραση του κ. Αρέστη, ο οποίος του υποδεικνύει πως οι μεγάλες τράπεζες είναι εμπορικές ενώ η ΣΚΤ είχε αναδιαρθρωθεί με λεφτά του φορολογούμενου.

10.00 48.000 ευρώ το χρόνο η αντιμισθία του κ. Χατζηγιάννη την περίοδο που ήταν στην Επιτροπεία και 200.000 το χρόνο όταν μετακινήθηκε στη θέση του γενικού διευθυντή, αναφέρεται στην Επιτροπή.

09.55 Ο πρόεδρος ζητά από τον μάρτυρα να δώσει διευκρινήσεις στα όσα κατέθεσε ο Μάριος Κληρίδης και πιο συγκεκριμένα ότι ο ίδιος ενώ δεν ήταν γενικός διευθυντής, κατέλαβε το γραφείο του τότε γενικού διευθυντή. Ο κ. Χατζηγιάννης απαντά πως τα καθήκοντα του προέδρου της ΣΚΤ ήταν αυξημένα. Ο κ. Αρέστη διερωτάται γιατί ο κ. Κληρίδης ήγειρε το συγκεκριμένο θέμα στην Επιτροπή. Ο κ. Αρέστης σε έντονο ύφος αναφέρει πως ο μάρτυρας προσπαθεί να υποβαθμίζει τα γεγονότα, διερωτώμενος αν αυτά τα γεγονότα οδήγησαν τον κ. Κληρίδη στην παραίτηση.

09.45 Ο μάρτυρας αναφέρει πως ουδέποτε μετέφερε στον ΥΠΟΙΚ θέσεις ή τον συνάντησε από μόνος του, κάτι που έκαναν άλλα μέλη της Επιτροπείας.

09.40 Μέλος της Επιτροπείας διορίσθηκε τέλος Οκτωβρίου του 2013 και αμέσως μετά όταν η Επιτροπεία συστάθηκε σε σώμα εξελέγη πρόεδρος. Ο κ. Χατζηγιάννης υποστηρίζει ότι δεν προτάθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών για την τοποθέτησή του στη ΣΚΤ και την Επιτροπεία. Ο κ. Χατζηγιάννης ερωτηθείς αναφέρει πως έχει φιλικές σχέσεις με τον Υπουργό Οικονομικών. «Ναι διατηρούμε μια φιλική σχέση η οποία δυστυχώς έχει δαιμονοποιηθεί».

09.35 Για την περίπτωση που αναφέρει ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο κ. Χατζηγιάννης υποστηρίζει πως τέτοια πειθαρχική δεν υπήρξε κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του κ. Αρέστη, ο οποίος διερωτήθηκε αν θα πρέπει να κληθεί ενώπιον της Επιτροπής η Τράπεζα Κύπρου

09.30 Για την πρώτη πειθαρχική διαδικασία που επιβλήθηκε στον κ. Χατζηγιάννη λεκτική επίπληξη, ο πρόεδρος αναφέρει πως ως λόγος της διαδικασίας ήταν ότι ο μάρτυρας ενόχλησε κάποιο διαιτητή ενέργεια που ενόχλησε την τράπεζα, σύμφωνα με τον κ. Αρέστη.

 

09.20 Ο μάρτυρας αναφέρει στην Επιτροπή πως μονομερώς η Επιτροπεία της ΣΕΔΙΠΕΣ προχώρησε στηδιακοπή του συμβολαίου του εργοδότησης στη ΣΕΔΙΠΕΣ. Ο πρόεδρος της Επιτροπής ζητά από τον μάρτυρα να πληροφορήσει την Επιτροπή για τους λόγους αποχώρησης του ιδίου από την τράπεζα Κύπρου. Ο μάρτυρας απαντά πως η αποχώρησή του έγινε την περίοδο μετά το κούρεμα και είχε να κάνει με το κλίμα αβεβαιότητας που υπήρχε. Η μετάβασή του στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα έγινε τρείς μήνες μετά την αποχώρησή του από την τράπεζα Κύπρου. Αρχικά, όπως είπε, ήταν μέλος της Επιτροπείας και μετά εξελέγη στη θέση του προέδρου της ΣΚΤ

09.10 Οι καθημερινές αρμοδιότητες του μάρτυρα όπως ο ίδιος αναφέρει, στην ΣΕΔΙΠΕΣ είναι περιορισμένες. Η αντιμισθία του όπως αναφέρει ο μάρτυρας καθοριζόταν από το συμβόλαιο πρόσληψής του. Πριν την ΣΕΔΙΠΕΣ η αντιμισθία του μάρτυρα ήταν 200 χιλιάδες ευρώ το χρόνο όπως όριζε το συμβόλαιο του 2015

09.05 Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ο Νικόλας Χατζηγιάννης πρώην γενικός διευθυντής Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ). Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως αναλυτής στο Λονδίνο. Σήμερα είναι στην Συνεργατική Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΣΕΔΙΠΕΣ). Οι όροι εργασίας του όπως αναφέρει ο μάρτυρας είναι οι ίδιοι με αυτούς της ΣΚΤ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση