ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ετήσια αύξηση 13,4% κατέγραψε ο ΣΠΟΔ τον Ιούλιο

Παραμένει η αβεβαιότητα λόγω κρουσμάτων

ΚΥΠΕ

Συνεχίζεται η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά, η αβεβαιότητα παραμένει ενόψει των αυξημένων ποσοστών κρουσμάτων COVID-19 τον Ιούλιο, αναφέρει το Κέντρο Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου και αναφέρει ότι ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου κατέγραψε ετήσια αύξηση 13,4% τον Ιούλιο του 2021.

Όπως σημειώνει, συνεχίζεται, αν και ασθενέστερη, η καταγραφή θετικών ετήσιων ρυθμών μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ συνεχίστηκε τον Ιούλιο του 2021. Ο θετικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ οφείλεται, εν μέρει, στη σταθερή πρόοδο των εκστρατειών εμβολιασμού και στις βελτιωμένες προσδοκίες και συνθήκες που αυτή δημιουργεί. Ωστόσο, τα αυξημένα ποσοστά κρουσμάτων τον Ιούλιο, υπογραμμίζουν την αβεβαιότητα που συντρέχει ένεκα της πανδημίας COVID-19 και όλων των συναφών μεταλλάξεων της.

Συγκεκριμένα, ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου κατέγραψε ετήσια αύξηση 13,4% τον Ιούλιο του 2021, φτάνοντας σε επίπεδο 111,5, μετά από ετήσιες αυξήσεις 14,5% τον Ιούνιο και 14,0% τον Μάϊο (με βάση τα πιο πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα).

Ο θετικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ οφείλεται, εν μέρει, στη σταθερή πρόοδο των εκστρατειών εμβολιασμού και στις βελτιωμένες προσδοκίες και συνθήκες που αυτή δημιουργεί. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του Ιουνίου και Ιουλίου, θετική επίδραση στο ΣΠΟΔ και στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα εξακολουθούν να ασκούν οι αφίξεις τουριστών, οι οποίες παρουσιάζουν μια σχετικά καλή -τουριστικά- εικόνα του Ιουλίου εν μέσω πανδημίας, καθώς και ο όγκος λιανικών πωλήσεων. Πάρα ταύτα, η μικρότερη σχετική αύξηση του Δείκτη τον Ιούλιο αντικατοπτρίζει τα αυξημένα ποσοστά κρουσμάτων COVID-19 τόσο στην Κύπρο, όσο και διεθνώς, και ως εκ τούτου, τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού.

Η αβεβαιότητα αυτή, σύμφωνα με το ΚΟΕ, αποτυπώνεται και στην ασθενέστερη βελτίωση που κατέγραψε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην ευρωζώνη τον Ιούλιο του 2021, σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες, καθώς και στην επιδείνωση του ΔΟΚ στην Κύπρο τον Ιούλιο του 2021, σε σύγκριση με τον Ιούνιο, εν μέσω της υποχώρησης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και της εμπιστοσύνης στον τομέα των υπηρεσιών. Παράλληλα, αν και θετικός, ασθενέστερος ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης καταγράφηκε και στο συνολικό αριθμό πωλητήριων εγγράφων ακινήτων, ενώ αρνητικό ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης καταγράφουν οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες τον Ιούλιο του 2021.

Εν κατακλείδι, ο θετικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ κατά τους τελευταίους μήνες προδιαγράφει την πορεία προς ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας. Ωστόσο, τα αυξημένα ποσοστά κρουσμάτων τον Ιούλιο, υπογραμμίζουν την αβεβαιότητα που συντρέχει ένεκα της πανδημίας COVID-19 και όλων των συναφών μεταλλάξεων της.

Τέλος, σε υποσημείωση αναφέρεται ότι ο ΣΠΟΔ για το μήνα Ιούλιο του 2021 κατασκευάστηκε στη βάση διαθεσιμότητας της τιμής του πετρελαίου (Brent Crude), του ΔΟΚ στην ευρωζώνη και στην Κύπρο, του συνολικού αριθμού πωλητήριων εγγράφων ακινήτων, της αξίας των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες, καθώς και των υψηλής συχνότητας δεδομένων των αφίξεων επιβατών και του όγκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για το μήνα Ιούλιο, ενώ ο όγκος λιανικών πωλήσεων εκτιμήθηκε στη βάση των τελευταίων διαθέσιμων πληροφοριών σε μια σειρά οικονομικών δεικτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΥΠΟΙΚ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση