ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η αγγλική αγορά βαρόμετρο για Σεπτέμβριο - Οκτώβριο

Ικανοποίηση για Αύγουστο με συγκρατημένη αισιοδοξία για τους δυο επόμενους μήνες – Σε στάση αναμονής ο τουριστικός κλάδος

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με το καλοκαίρι, ημερολογιακά, να πλησιάζει στο τέλος του, με συγκρατημένη αισιοδοξία αντιμετωπίζει ο τουριστικός κλάδος τους επόμενους δυο μήνες. Τα χαμόγελα που προκάλεσαν, υπό τις περιστάσεις, Ιούλιος και Αύγουστος διαδέχεται ο σκεπτικισμός για το τι μέλλει γενέσθαι με το υπόλοιπο της φετινής τουριστικής σεζόν. Οι εκτιμήσεις που γίνονται είναι συγκρατημένες και έχουν ως βάση τη συμπεριφορά των κύριων τουριστικών αγορών από τις οποίες ο κυπριακός τουρισμός αναμένει τροφοδοσία. Αν υπάρχει κάτι που μπορεί να θεωρηθεί θετικό είναι οι απόψεις που εκφράζονται στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, οι οποίες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος να κινηθούν στα επίπεδα που κινήθηκε ο Αύγουστος, ο οποίος φαίνεται να κλείνει με πληρότητες που κινούνται πλησίον του 60%, ποσοστό ικανοποιητικό αν ληφθούν υπόψη και οι παράγοντες της πανδημίας κυρίως σε χώρες που παραδοσιακά ψηφίζουν Κύπρο για τις καλοκαιρινές διακοπές. Μια τέτοια περίπτωση αφορά το Ισραήλ, το οποίο θα μπορούσε να κάνει την διαφορά μέσα στον Σεπτέμβριο, πλην όμως η επιδημιολογική εικόνα στο εβραϊκό κράτος δεν το επιτρέπει. Λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε τουριστικής περιοχής της Κύπρου, τις αμυδρές ελπίδες για ένα ικανοποιητικό επόμενο δίμηνο κρατά ζωντανές η αγορά της Μεγάλης Βρετανίας από την οποία, όσο και αν φαίνεται περίεργο, ο ξενοδοχειακός κλάδος συνεχίζει να περιμένει κάτι το παραπάνω τους επόμενους μήνες. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Θάνου Μιχαηλίδη, προέδρου της επαρχιακής επιτροπής του ΠΑΣΥΞΕ στην «Κ», ο οποίος παρομοιάζει τους επόμενους δυο μήνες ως κινούμενη άμμο με το χειρότερο ή ένα σχετικά ικανοποιητικό αποτέλεσμα πάνω στο τραπέζι.

Ο Αύγουστος

Με τον Αύγουστο να μην έχει κλείσει τουριστικά, οι αρχικές εκτιμήσεις που υπήρχαν ήθελαν τον κατ’ εξοχήν μήνα διακοπών να κινείται στο ίδια επίπεδα με τον Ιούλιο του 2021 όπου οι αφίξεις τουριστών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ανήλθαν σε 297.308, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 358% σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2020 (κατά τον οποίο καταγράφηκαν 64.914 αφίξεις), καθώς και μείωση 46% σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2019 (με 550.971 αφίξεις). Τις αρχικές εκτιμήσεις που γινόντουσαν επιβεβαιώνουν και παράγοντες τους ξενοδοχειακού κλάδου, οι οποίοι σε σύγκριση με το 2019 επαναλαμβάνουν το προφανές, ενώ σε σχέση με το 2020 θεωρούν τις φετινές επιδόσεις του τουριστικού προϊόντος ελαφρώς καλύτερες. Λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία επίσημα στοιχεία, σε καλύτερη θέση φαίνεται να βρίσκεται η περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου, η οποία παρουσιάζεται να ήταν μέσα στις πρώτες επιλογές της ρωσικής αγοράς η οποία τον περασμένο Ιούλιο αποδείχθηκε πως ήταν η κυριότερη δεξαμενή από την οποία άντλησε τουρίστες η Κύπρος, με τις αφίξεις να ανέρχονται στις 83.926 ποσοστό 28,2%. Το σκηνικό με τους Ρώσους τουρίστες συμπληρώνει και ο εσωτερικός τουρισμός, ένα μεγάλο κομμάτι του οποίου φαίνεται ότι επέλεξε τα τουριστικά θέρετρα στα νότια και ανατολικά παράλια της ελεύθερης Κύπρου.

Σεπτέμβριος – Οκτώβριος

Λαμβάνοντας υπόψη τις τουριστικές αγορές από τις οποίες αναμένουν περιοχές της Κύπρου, η μείωση που κατέγραψαν οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, (9,8% 29.149 Ιούλιο), καθώς και από το Ισραήλ (5,4% 16.171 Ιούλιο), επέδρασαν αρνητικά στην τουριστική βιομηχανία της Πάφου που παραδοσιακά βρίσκεται στις πρώτες επιλογές των δυο αγορών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ξενοδοχειακών φορέων, ο Αύγουστος από πλευράς πληροτήτων θα κινηθεί κοντά στο 60% με πιθανότερη κατάληξη το 55%. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει διαφοροποίηση της τάσης που καταγράφεται, οι προβλέψεις για τον Σεπτέμβριο δεν είναι ενθαρρυντικές και δεν αναμένεται αλλαγή στις τουριστικές ροές από τη Μεγάλη Βρετανία. Αρνητική εξέλιξη αποτελεί και το κλείσιμο της αγοράς του Ισραήλ λόγω επιδημίας, που υπό άλλες περιστάσεις θα έδινε ανάσες στο τοπικό τουριστικό προϊόν μέσα στο Σεπτέμβριο, ένεκα των αρκετών εορτών που υπάρχουν. Η κρίσιμη περίοδος για τους ξενοδόχους θεωρείται το επόμενο διάστημα μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου όπου αναμένεται να υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις για το πώς θα κινηθεί η επόμενη περίοδος. Αν ληφθεί υπόψη ότι ο βασικός κορμός των αφίξεων μετά το καλοκαίρι προέρχεται από την αγγλική αγορά φαίνεται να υπάρχουν αμυδρές ελπίδες για το μήνα Οκτώβριο. Χωρίς οι ξενοδόχοι να αποκλείουν το στοιχείο της έκπληξης θεωρούν ότι επί του παρόντος η συγκεκριμένη αγορά δεν έχει δείξει κάποια δυναμική, κάτι που ενδεχομένως να συμβεί το επόμενο διάστημα.

Κινούμενη άμμος η βρετανική αγορά το επόμενο δίμηνο

Πάντα σε επίπεδο εκτιμήσεων, το επόμενο διάστημα, τουριστικά, εκτιμάται πως μπορεί να αποφέρει το χειρότερο ή ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Το χειρότερο σενάριο από πλευράς αιτιών αποδίδεται σε συνδυαστικούς παράγοντες, που έχουν να κάνουν με το αποτύπωμα της πανδημίας και την κρατική στήριξη. Στην περίπτωση που η τουριστική κίνηση δεν διαφοροποιηθεί και η κρατική στήριξη της εργασίας στον τουρισμό τερματισθεί, θεωρείται βέβαιο πως αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες θα οδηγηθούν σε τερματισμό εργασιών για τη φετινή χρονιά. Το καλό σενάριο θέλει διαφοροποίηση των αφίξεων προς τα πάνω, τους επόμενους δυο μήνες με ταυτόχρονη επέκταση της κρατικής στήριξης της εργασίας στον τουριστικό κλάδο. Ένας τρίτος παράγοντας που αφορά την αγορά της Μεγάλης Βρετανίας έχει να κάνει με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν το επόμενο διάστημα, στη Γηραιά Αλβιώνα και το κατά πόσο θα τερματιστεί η αστάθεια που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό τις αφίξεις τουριστών από τη Μεγάλη Βρετανία.

Έντυπη Έκδοση

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση