ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Βρετανία πληρώνει την αργοπορημένη αντίδραση στην πανδημία

Η ύφεση του δευτέρου τριμήνου οφείλεται στη μεγάλη εξάρτηση της οικονομίας από τις καταναλωτικές δαπάνες και στην παρατεταμένη καραντίνα

Kathimerini.gr

Αυτή την εβδομάδα, η Βρετανία ανακάλυψε πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας η οικονομία της διολίσθησε σε βαθύτερη ύφεση από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης ή της Βορείου Αμερικής. Η ύφεση του δευτέρου τριμήνου οφείλεται στη μεγάλη εξάρτηση της οικονομίας από τις καταναλωτικές δαπάνες και στην παρατεταμένη καραντίνα, που διήρκεσε περισσότερο από ό,τι στις γειτονικές χώρες. Ωστόσο, η πανδημία επέφερε ακόμη ένα αποτέλεσμα στη χώρα, καθώς εμφανίζει έναν από τους υψηλότερους αριθμούς θανάτων στην Ευρώπη.

Η σχετικά καθυστερημένη αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία τον Μάρτιο δικαιολογεί εν μέρει τη μετέπειτα πορεία της οικονομίας της. Το κλείσιμο των σχολείων και των επιχειρήσεων έγινε εβδομάδες μετά το κλείσιμο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στις κρίσιμες αυτές ημέρες, ο κορωνοϊός μπόρεσε να εξαπλωθεί και το πρόβλημα εντάθηκε από αποτυχίες στην ανίχνευση επαφών, στα τεστ και στην προστασία των οίκων ευγηρίας.

Ως αποτέλεσμα, επιβλήθηκε μεγαλύτερη περίοδος με αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα, από το τέλος Μαρτίου μέχρι περίπου τα μέσα Ιουνίου. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, που επέβαλαν μέτρα διαφορετικά και με διαφορετική διάρκεια ανά πολιτεία, το lockdown της Βρετανίας επηρέασε ένα μεγαλύτερο μερίδιο του πληθυσμού και για μεγαλύτερο διάστημα.

Επιπλέον, η Βρετανία ήταν πιο ευάλωτη στις οικονομικές επιπτώσεις των μέτρων αποστασιοποίησης, εξαιτίας του τεράστιου κλάδου υπηρεσιών που διαθέτει. Το δεύτερο τρίμηνο, οι δαπάνες στις υπηρεσίες φιλοξενίας και εστίασης –όπου περιλαμβάνονται ξενοδοχεία και εστιατόρια– υποχώρησαν κατά 87%. Σύμφωνα με τον Σάμιουελ Τομπς, οικονομολόγο της Pantheon Macroeconomics, η Βρετανία δέχθηκε ισχυρά πλήγματα διότι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις καταναλωτικές δαπάνες, που υποχώρησαν λόγω της καραντίνας.

Επίσης, υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι γονείς, που υποχρεώθηκαν να σταματήσουν τη δουλειά ώστε να προσέχουν τα παιδιά που έμεναν σπίτι. Πρόκειται για «δομικά μειονεκτήματα», που σημαίνουν πως κατά πάσα πιθανότητα η ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας θα καθυστερήσει σε σχέση με άλλες χώρες. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει πως θα υπάρξει πλήρης ανάκαμψη μόνο μετά το τέλος του 2021.

Σε αντίθεση με τη γερμανική οικονομία, που εξαρτάται περισσότερο από τη μεταποίηση, η Βρετανία θα χρειαστεί τους καταναλωτές, ώστε να υπάρξει ένα αρκετά καλό κλίμα για δαπάνες και για επιχειρηματικές επενδύσεις. Προκειμένου να δώσει ώθηση στην οικονομία, η κυβέρνηση ενθαρρύνει τους υπαλλήλους να επιστρέψουν στα γραφεία τους και τα σχολεία να ανοίξουν τον Σεπτέμβριο. Επίσης, διεύρυνε το πρόγραμμα στήριξης αποδοχών, ώστε να προστατεύσει την επόμενη γενιά εργαζομένων. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτών των μέτρων ενδέχεται να είναι βραχυπρόθεσμα εάν σημειωθεί κύμα απολύσεων το φθινόπωρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X