ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Κίνα «βομβαρδίζει» τα ταλέντα της Δύσης με προσφορές εργασίας

Εστιάζει σε τεχνολογικούς κόμβους, από την Ευρώπη μέχρι τη Σίλικον Βάλεϊ

Kathimerini.gr

Νέο κεφάλαιο στον πόλεμο για την παγκόσμια τεχνολογική υπεροχή εγκαινιάζει η Κίνα «βομβαρδίζοντας» τα ταλέντα της Δύσης με δελεαστικές προτάσεις, προσφορές, ακόμη και με τριπλάσιους μισθούς. Το περασμένο φθινόπωρο στελέχη της γερμανικής Zeiss SMT, η οποία κατασκευάζει εξαρτήματα για μικροτσίπ, διαπίστωσαν ότι «κυνηγοί κεφαλών» από τον κινεζικό κολοσσό Huawei Technologies προσπαθούσαν να στρατολογήσουν υπαλλήλους της. Το προσωπικό που είχε πρόσβαση σε ευαίσθητη τεχνογνωσία έλαβε μηνύματα, email και κλήσεις από εκπροσώπους της Huawei που προσέφεραν έως και τριπλάσιους μισθούς. Το περιστατικό πυροδότησε έρευνα από αξιωματούχους των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι φοβήθηκαν ότι η Huawei θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση σε μερικά από τα πιο εξελιγμένα πνευματικά δικαιώματα στον κόσμο. Ηταν η πιο πρόσφατη ένδειξη ότι η «λαθροθηρία» ταλέντων αποτελεί το νέο μέτωπο στη μάχη μεταξύ Κίνας και Δύσης για τεχνολογική υπεροχή.

Καθώς οι δυτικές κυβερνήσεις δυσκολεύουν την πρόσβαση του Πεκίνου σε ευαίσθητες τεχνολογίες –μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί υπό τη διοίκηση του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ–, κινεζικές εταιρείες επιχειρούν να στρατολογήσουν κορυφαίους μηχανικούς σε τομείς όπως οι προηγμένοι ημιαγωγοί και η τεχνητή νοημοσύνη. Εστιάζουν μάλιστα σε πολλούς τεχνολογικούς κόμβους, από την Ευρώπη και την Ταϊβάν, μέχρι τη Σίλικον Βάλεϊ, ενίοτε δημιουργώντας τοπικές επιχειρήσεις, όπως καταγγέλλουν οι Αρχές.

Η Ταϊβάν, η οποία εφαρμόζει ήδη αυστηρούς κανόνες για τις προσλήψεις από την Κίνα, δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι έχει ξεκινήσει εκστρατεία καταστολής, κατηγορώντας οκτώ εταιρείες τεχνολογίας της ηπειρωτικής Κίνας για παράνομη λαθροθηρία ταλέντων. Οι Αρχές της Νότιας Κορέας αυστηροποιούν επίσης τις ποινές για άτομα που μεταφέρουν παράνομα ευαίσθητες τεχνολογίες σε ξένες χώρες όπως η Κίνα, ενώ οι ΗΠΑ και η Ευρώπη παρακολουθούν με ανησυχία τις ύποπτες κινήσεις. Στην τελευταία τους αξιολόγηση, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών διαβεβαίωσαν ότι η Κίνα προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τη στρατολόγηση ταλέντων για να γίνει υπερδύναμη στην επιστήμη και την τεχνολογία.

Αξιωματούχοι ασφαλείας ανησυχούν ιδιαίτερα για τις προσπάθειες της Κίνας να στοχεύσει την ASML Holding, μία από τις σημαντικότερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο και τους προμηθευτές της, συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής Zeiss. Η ολλανδική εταιρεία είναι η μόνη παγκοσμίως που μπορεί να κατασκευάζει εξελιγμένα μηχανήματα που απαιτούνται για την εκτύπωση δομών μικρότερων από το 1 προς 10.000 του πλάτους μιας ανθρώπινης τρίχας σε τσιπ για προηγμένες εφαρμογές ΑΙ. Της πήρε δεκαετίες να κυριαρχήσει στα μηχανήματα λιθογραφίας, γνωστά ως σαρωτές EUV, τα οποία η Κίνα χρειάζεται απεγνωσμένα αν θέλει να πρωταγωνιστήσει στην τεχνολογία αιχμής.

Από το 2021, η Huawei έχει προσλάβει δεκάδες μηχανικούς και άλλο προσωπικό με έδρα την Κίνα, οι οποίοι εργάζονταν για δυτικές εταιρείες όπως η ASML, σύμφωνα με δεδομένα από το LinkedIn και τον κινεζικό ιστότοπο Maimai. Ενας Κινέζος μηχανικός που εγκατέλειψε την ASML πριν από περίπου μια δεκαετία και είχε γνώση του λογισμικού της ίδρυσε αργότερα μια αντίπαλη εταιρεία στην Κίνα. Ενώ ένας πρώην υπάλληλος της ASML με έδρα την Ταϊπέι είπε ότι δεχόταν πιέσεις από Κινέζους υπεύθυνους προσλήψεων κάθε μήνα επί δύο χρόνια μετά την αποχώρησή του από την εταιρεία το 2020. Πολλές κυβερνήσεις έχουν ήδη περιορίσει τις ακαδημαϊκές και επιχειρηματικές συνεργασίες με την Κίνα ή έχουν εισαγάγει προγράμματα ελέγχου επενδύσεων για κινεζικές εξαγορές. Η κρατική χρηματοδότηση δίνει τη δυνατότητα στις κινεζικές εταιρείες να προσφέρουν μισθούς πολύ μεγαλύτερους από εκείνους που μπορούν να πληρώσουν οι δυτικές εταιρείες. Πέρυσι, ο διευθύνων σύμβουλος της καλιφορνέζικης εταιρείας ημιαγωγών FemtoMetrix κατέθεσε στο Κογκρέσο ότι τα εμπορικά μυστικά της εταιρείας του είχαν κλαπεί όταν τρεις υπάλληλοι παραιτήθηκαν για να ιδρύσουν μια εταιρεία ημιαγωγών στην Κίνα. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επιμένει ότι η χώρα σέβεται τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και ότι οποιεσδήποτε αναφορές για υποτιθέμενη κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας αποτελούν «αβάσιμες συκοφαντίες». Στην πράξη όμως κάνει τα πάντα για να αποκτήσει τα μεγαλύτερα μυαλά της τεχνολογίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X