ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η «υψηλή κοινωνία» είχε ΜΕΔ 127 εκατ. στον Συνεργατισμό

Το πιο ψηλό ποσοστό ΜΕΔ είχε η κατηγορία των Δημοτικών Γραμματέων και ακολουθούν οι κατηγορίες μελών Δ.Σ. Ημικρατικών

Newsroom K

Δημοτικοί γραμματείς, μέλη ΔΣ Ημικρατικών Οργανισμών, Προέδροι Κοινοτικών Συμβουλίων, Μέλη Κοινοβουλίου και Μέλη Κοινοτικών Συμβουλίων χρωστούσαν μέχρι τα τέλη Αυγούστου 2017 συνολικά δάνεια αξίας 127 εκατ. ευρώ στο Συνεργατισμό.

Τα στοιχεία προκύπτουν από το Πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής των 844 σελίδων για την κατάρρευση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας. Συγκεκριμένα, το συνολικό υπόλοιπο των δανείων Πολιτικών Εκτεθειμένων Προσώπων για φυσικά πρόσωπα τον Αύγουστο του 2017 ήταν περίπου €191 εκ. σε 2124 λογαριασμούς, εκ των οποίων €127 εκ. ή 66.4% ήταν ΜΕΔ.

Το πιο ψηλό ποσοστό ΜΕΔ τα στοιχεία δείχνουν πως είχε η κατηγορία των Δημοτικών Γραμματέων στο 89.32% και ακολουθούν οι κατηγορίες μελών Δ.Σ. Ημικρατικών Οργανισμών στο 81.04%, Προέδροι Κοινοτικών Συμβουλίων στο 73.08%, και Μέλη του Κοινοβουλίου και Μέλη Κοινοτικών Συμβουλίων στο 72.49% και 71.66%, αντίστοιχα.

Μέσα από το δείγμα αυτό, η έκθεση καταγράφει πως έγινε μια ενδελεχής ανάλυση από την Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου (ΜΕΕ) της ΣΚΤ για ένα δείγμα ΠΕΠ υψηλού δανεισμού, θέλοντας να εξαχθούν συμπεράσματα και να δοθούν κίνητρα για μεγαλύτερου εύρους έρευνα στο μέλλον. Πρόκειται για μια λεπτομερή έρευνα για ένα δείγμα (16) πιστωτικών διευκολύνσεων οι οποίες συνδέονται με εννέα (9) ΠΕΠ.

Οι εν λόγω πιστωτικές διευκολύνσεις σύμφωνα με το Πόρισμα, στις 31/5/2017 παρουσίαζαν υπόλοιπο συνολικού ύψους €16.699.753,04. Στο δείγμα, στοιχεία για το οποίο περιγράφονται στον Πίνακα, περιλαμβάνονται Μέλη Κοινοβουλίου, Μέλη Δ.Σ. Ημικρατικών Οργανισμών, Ανώτεροι Κρατικοί Αξιωματούχοι και Δήμαρχοι.

Το δείγμα επιλέγηκε από τον πληθυσμό των πιστωτικών διευκολύνσεων ΠΕΠ, οι οποίες παρουσίαζαν υπόλοιπο στις 31/5/2017 μεγαλύτερο ή ίσο των €500.000. Το σύνολο των εν λόγω πιστωτικών διευκολύνσεων ήταν είκοσι δύο (22) και συνδέονταν με δεκαπέντε (15) ΠΕΠ.

Οι κυριότερες αδυναμίες που εντόπισε ο έλεγχος της ΜΕΕ και που παρουσιάζεται στο Πόρισμα, είναι οι εξής:

 • Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις,
 • Ανεξασφάλιστα ποσά είτε κατά την έκδοση, είτε στην πορεία λόγω μείωσης αξίας εξασφαλίσεων,
 • Μη ικανοποιητική ασφαλιστική κάλυψη δανειοληπτών,
 • Μη ικανοποιητική ασφαλιστική κάλυψη ενυπόθηκων ακινήτων,
 • Μη λήψη μέτρων είσπραξης ή καθυστέρηση στη λήψη μέτρων,
 • Καθυστέρηση στη διαδικασία εκποιήσεων για όσες πιστωτικές διευκολύνσεις τερματίστηκαν και προχώρησαν σε νομικά μέτρα,
 • Επαναλαμβανόμενες αναδιαρθρώσεις”

Τα συμπεράσματα του ελέγχου, περιλαμβανομένης της διαπίστωσης ανάγκης διενέργειας περαιτέρω ελέγχου για 4 από τις 9 περιπτώσεις ΠΕΠ που εξετάστηκαν, «μιλούν από μόνα τους» σύμφωνα με την Επιτροπή:

 • Εξακολουθούν να υπάρχουν στο χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας υψηλοί δανεισμοί σε ΠΕΠ οι οποίοι παρουσιάζουν αδυναμίες. Στα πλαίσια της αρχικής χορήγησης των πιστωτικών διευκολύνσεων, υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες ενδέχεται να υπήρξε ευνοϊκή μεταχείριση και η αρχική παραχώρηση των ΠΔ δεν ήταν σύμφωνα με τις βέλτιστες Πολιτικές και Διαδικασίες που βρίσκονται σήμερα σε ισχύ.
 • Υπάρχουν περιπτώσεις όπου πιστωτικές διευκολύνσεις έτυχαν αναδιάρθρωσης με εξαιρέσεις από την Πολιτική Αναδιαρθρώσεων και Διαγραφών. Για τις εν λόγω περιπτώσεις υπήρξε έγκριση από Ανώτερο Εγκριτικό Κλιμάκιο.
 • Σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρήθηκε καθυστέρηση στη διεκπεραίωση των νομικών και άλλων μέτρων είσπραξης.
 • Οι συνθήκες δανεισμού και οι επαναλαμβανόμενες ρυθμίσεις των περιπτώσεων με α/α 2,5,6 και 9 που αναφέρονται στον πιο πάνω πίνακα, θα διερευνηθούν περαιτέρω μέσω έρευνας από την Υπηρεσία Ερευνών της Μονάδας Εσωτερικής Επιθεώρησης της ΣΚΤ.”
ΣΧΟΛΙΑ

Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα. Άτομα που διορίζονται και εκλέγονται να μην μπορούν να διαχειριστουν σωστά τα δικά τους οικονομικα. Πώς θα μπορέσουν να διαχειριστούν σώστα τα δημόσια οικονομικα. Πόσο ευάλωτοι είναι?

Ελευθεριος Σολωμού
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση