ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καταστροφικές οι προοπτικές της ρωσικής οικονομίας

Συρρικνώνεται τουλάχιστον κατά 7% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, λέει η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα του ΔΝΤ

Kathimerini.gr

Οι προοπτικές της ρωσικής οικονομίας πέραν του 2023 είναι «αρκετά καταστροφικές», προειδοποίησε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα έπειτα από την κριτική που δέχθηκε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τις προβλέψεις του που θέλουν τη Ρωσία να εμφανίζει φέτος ανάπτυξη ισχυρότερη από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, παρά τις εντεινόμενες πιέσεις από τις κυρώσεις της Δύσης.

Τον Ιανουάριο το ΔΝΤ είχε προβλέψει ότι η οικονομία της Ρωσίας θα αναπτυχθεί κατά 0,3% φέτος και 2,1% το 2024. Πρόκειται για προβλέψεις πολύ πιο αισιόδοξες από εκείνες της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, που μιλούν για συρρίκνωση της ρωσικής οικονομίας κατά 3,3% και 5,6% αντίστοιχα.

Ακόμη και η ίδια η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, η οποία προχθές έδωσε παράταση άλλων έξι μηνών στους ελέγχους στις κινήσεις κεφαλαίου, έχει προειδοποιήσει ότι το ΑΕΠ ενδέχεται να συρρικνωθεί κατά 1% φέτος.

Μιλώντας στο CNN η κ. Γκεοργκίεβα τόνισε πως «όταν κοιτάζει κανείς τις προβλέψεις μας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, αυτό σημαίνει ότι η ρωσική οικονομία συρρικνώνεται τουλάχιστον κατά 7%». Αυτή η απάντηση δόθηκε αφότου ο καθηγητής του Γέιλ, Τζέφρι Σόνενφελντ, έγραψε τη Δευτέρα στο Fortune ότι «το ΔΝΤ αποκοιμήθηκε στο τιμόνι» και παπαγαλίζει την προπαγάνδα του Πούτιν.

«Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, απηχεί αφελώς τις προβλέψεις του ίδιου του Πούτιν για το ΑΕΠ, πρακτικά αγιοποιώντας και νομιμοποιώντας αυτούς τους οικονομικούς μύθους, χωρίς επαλήθευση», έγραψε ο καθηγητής, ο οποίος έχει καταρτίσει τη λίστα των εταιρειών που περιορίζουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία μετά την έναρξη του πολέμου.

Σύμφωνα με την κ. Γκεοργκίεβα, η ρωσική οικονομία θα δεχθεί πλήγματα σε βάθος χρόνου, καθώς μειώνεται το εργατικό δυναμικό της επειδή πολλοί εργαζόμενοι μεταναστεύουν για να αποφύγουν τον πόλεμο, ενώ ταυτοχρόνως χάνει την πρόσβαση στην υψηλή τεχνολογία των δυτικών ανεπτυγμένων οικονομιών. Και παράλληλα οι κυρώσεις που της έχει επιβάλει ο δυτικός κόσμος έχουν επιπτώσεις στην ενεργειακή βιομηχανία. Φέτος η Ρωσία μπόρεσε να μεταφέρει μέρος των εξαγωγών πετρελαίου της εκτός της Ε.Ε., είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ αναφερόμενη στην Κίνα και την Ινδία. «Αυτό δεν θα έχει επίδραση που θα διαρκέσει στη ρωσική οικονομία», τόνισε. Καταλήγοντας η επικεφαλής του ΔΝΤ προσέθεσε πως το Ταμείο «δεν εκτιμά πως η Ρωσία θα ωφεληθεί με κανέναν τρόπο από αυτό που έχει προκαλέσει στην Ουκρανία και στον εαυτό της».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X