ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 20:08
 

Καθολική αντίδραση για αύξηση εταιρικού φόρου

Εργοδότες, επιμελητήρια, λογιστές, δικηγόροι, CIPA και CIFA τάχθηκαν κατά στην πρόταση του υπουργού οικονομικών

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Καθολική ήταν η αντίδραση των εμπλεκομένων μερών, τα οποία εξέτασαν τις προτάσεις του υπουργού οικονομικών για αύξηση του εταιρικού φόρου από 12,5% σε 15%.

Στη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε στα γραφεία του ΚΕΒΕ, συμμετείχαν εκπρόσωποι του επιμελητηρίου, της ΟΕΒ, του CIPA, του CIFA, των λογιστών (ΣΕΛΚ) και των δικηγόρων από τον Παγκύπριο Σύλλογο με αφορμή την πρόταση του υπουργού οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Στόχος της σύσκεψης ήταν η συζήτηση των προτάσεων του υπουργού οικονομικών και ενδεχομένως η δημιουργία αντιπρότασης των εμπλεκομένων φορέων για φοροελαφρύνσεις και όχι για αύξηση του εταιρικού φόρου κατά 2,5%. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε.

Σύμφωνα με δηλώσεις των εμπλεκομένων μερών και συγκεκριμένα του Προέδρου του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλου Αγκαστινιώτη, οι έξι οργανισμοί που είχαν εκτεταμένη συνεδρία και εξέτασαν τις προτάσεις του υπουργού απέρριψαν τις προτάσεις του ομοφώνως. Σύμφωνα με τον κ. Αγκαστινιώτη, θεωρούν πως για να συζητηθεί η φορολογική μεταρρύθμιση θα πρέπει να γίνει εκτεταμένη μελέτη η οποία να δίνει φορολογική ανάπτυξη. Συνέχισε πως δεν πρέπει να δίνεται η εικόνα στο εξωτερικό πως η Κύπρος έχει ασταθές φορολογικό περιβάλλον και προχωρά σε μεταρρυθμίσεις οι οποίες δεν είναι μελετημένες εις βάθος.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ ανέφερε πως δεν υπάρχει καμία πίεση από τους διεθνείς εταίρους για μείωση της φορολογίας της Κύπρου και δεν πρέπει να προχωρήσει το κράτος σε κινήσεις που θα ζημιώσουν το φορολογικό της καθεστώς.

Ωστόσο, τόνισε πως τα εμπλεκόμενα μέρη είναι έτοιμα να συζητήσουν μια φορολογική μεταρρύθμιση στο σωστό χρόνο και με μεταρρυθμίσεις που θα μειώνουν το κόστος των επιχειρήσεων δίνοντας παράλληλα την απαραίτητη προοπτική.

Από πλευράς του ο Πρόεδρος της ΟΕΒ, Γιώργος Πέτρου υπογράμμισε πως το κύριο θέμα των τελευταίων ημερών για αύξηση της εταιρικής φορολογίας από το 12,5% στο 15% έχει ανησυχήσει τον διεθνή επιχειρηματικό κόσμο και η ομοσπονδία έχει γίνει δέκτης αρνητικών μηνυμάτων από το εξωτερικό. "Η αξιοπιστία της χώρας είναι πολύ σημαντική και πρέπει να διασφαλίζεται με κάθε τρόπο", κατέληξε.

Τέλος, από πλευράς ΣΕΛΚ, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δημήτρης Βάκης τόνισε πως μακροπρόθεσμα πρέπει η φορολογική πολιτική της χώρας να μεταρρυθμιστεί, αλλά με τρόπο που να στηρίζεται η Κύπρος ως χώρα ανοικτής οικονομίας και να αυξηθεί η η φορολογική της σταθερότητα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Οι επιθέσεις κατά Χριστοδουλίδη και η νέα λίστα του Οδυσσέα

«Δια της πλαγίας η Καθημερινή πλασάρει τον Υπουργό Εξωτερικών ως εν δυνάμει υποψήφιο στις προεδρικές ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:41

Απαντούν οι εκπαιδευτικοί στην έκκληση Χαμπιαούρη για διάλογο

«Ως εκπαιδευτικές οργανώσεις είστε απαράδεκτοι. Δεν σέβεστε ούτε την εργοδότησή σας, ούτε τους μαθητές, ...»
Ελένη Αγαθοκλέους  |  18:46

Δρόμος μετ’ εμποδίων για τον τουρισμό

«Τα παιδία παίζει, οι ηλίθιοι πληρώνουν φόρους και οι ατσίδες πωλούν και αγοράζουν τα πάντα και τους ...»
Ai Em  |  09:37

Ο Ερντογάν απειλεί τις ΗΠΑ με εισβολή στη Συρία

«Ρε μ......κα Τραμπ, σε λίγο θα σου ζητήσει να κάνεις επίκυψη και επειδή αντιλήφθηκε ότι είσαι επιρρεπής..... ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X