ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΚΕΒΕ: «Όχι» στις νομοθετικές αλλαγές για τα Ταμεία Προνοίας

Τονίζει πως αυτές είναι αντισυνταγματικές

Newsroom K

Το ΚΕΒΕ εκφράζει την έντονη αντίθεση του με τις αλλαγές που έχουν ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για αλλαγές στο νόμο για τη λειτουργία των Ταμείων Προνοίας που έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής καθότι αυτές εκτός του ότι εκ φεύγουν τον υποχρεώσεων μας με βάση την Ευρωπαϊκή οδηγία είναι και αντισυνταγματικές.

Όπως αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση της, η θέση αυτή του ΚΕΒΕ έχει ήδη αναφερθεί τόσο στη σχετική συζήτηση του νομοσχεδίου τόσο στη Βουλή, όσο και στο αρμόδιο Συμβούλιο του οποίου μέλος είναι το ΚΕΒΕ.

Συγκεκριμένα:

1. Υπάρχει πρόνοια που υποχρεώνει τη συμμετοχή των εργαζομένων στην περίπτωση που η χρηματοδοτούσα επιχείρηση προσφέρει Ταμείο Προνοίας. Το ΚΕΒΕ πιστεύει ότι η πρόταση αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, αφού η υποχρεωτική συμμετοχή των εργαζομένων εκτός του ότι αντίκειται στη Συνταγματική Αρχή που προβλέπει την ελευθερία του συμβάλλεσθε και το δικαίωμα κάθε εργαζόμενου να διαπραγματεύεται τους όρους εργοδότησης του συγκρούεται και με άλλες υφιστάμενες νομοθεσίες. Ακόμα, το ΚΕΒΕ τονίζει το ενδεχόμενο που υπάρχει για τις περιπτώσεις εργαζομένων (εποχιακούς ή εργαζόμενους με συμβόλαια τακτής περιόδου) να μην έχουν κανένα ουσιαστικό όφελος από μια τέτοια ρύθμιση.

2. Υπάρχει πρόνοια που απαγορεύει τη διάλυση και εκκαθάριση του Ταμείου, δικαίωμα που υπάρχει σήμερα και κατοχυρώνεται μέσα από τη σχετική νομοθεσία και τα καταστατικά των Ταμείων Προνοίας. Το ΚΕΒΕ πιστεύει ότι πρέπει να δοθεί μια μεταβατική περίοδος τουλάχιστον 3 χρόνων πριν την εφαρμογή της ρύθμισης αυτής.

3. Υπάρχει πρόνοια που απαγορεύει τη δυνατότητα να γίνεται μεταφορά των Ταμείων Προνοίας ή και μελών του σε εγκεκριμένα ασφαλιστικά σχέδια που προσφέρουν ασφαλιστικές εταιρείες στερώντας με αυτό τον τρόπο το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής περιορίζοντας σημαντικά το ρόλο των ασφαλιστικών εταιρειών.

Τέλος, το ΚΕΒΕ υπογραμμίζει τους κινδύνους από τη μη νομοτεχνική επεξεργασία του εν λόγω νομοσχεδίου από τη Νομική Υπηρεσία. Τυχόν, άρον – άρον έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου, ενδέχεται να οδηγήσει σε αδιέξοδα, λόγω αντισυνταγματικότητας σχετικών προνοιών του.

Το ΚΕΒΕ καλεί τη Βουλή να λάβει σοβαρά υπόψη όλους αυτούς τους κινδύνους και να αφαιρέσει από το νομοσχέδιο τις πιο πάνω πρόνοιες για να αποφευχθούν όλες οι αρνητικές συνέπειες διασφαλίζοντας ταυτόχρονα το ρόλο των ασφαλιστικών εταιρειών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση