ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κομισιόν: Με πράσινα ομόλογα 225 δισ. ευρώ η χρηματοδότηση της ανάκαμψης

Τα πράσινα ομόλογα αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% του συνολικού πακέτου διάσωσης των 750 δισ. ευρώ

Newsroom Κ, Αθήνα

Το όραμά της για την ενίσχυση της Ευρώπης και τη διαμόρφωση ενός ενιαίου μετώπου απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις μετά την πανδημία του κορωνοϊού παρουσίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η Κομισιόν πρότεινε αυστηρότερους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μειώνοντας τη βιομηχανική ρύπανση και χρηματοδοτώντας μια «πράσινη ανάκαμψη από τη βαθύτερη ύφεση στην ιστορία της Ένωσης.

Η πρόεδρος της Κομισιόν στην ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης, πρότεινε την αυστηροποίηση των στόχων για τη μείωση των εκπομπών καυσαερίων τουλάχιστον κατά 55% έως το 2030, έναντι του υφιστάμενου στόχου για μείωση κατά 40% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Παράλληλα, η κ. φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η Ε.Ε. θα εκδώσει πράσινα ομόλογα, συνολικού ύψους 225 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το σύνολο των πράσινων χρεογράφων που είχαν εκδοθεί παγκοσμίως το 2019.

Τα πράσινα ομόλογα αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% του συνολικού πακέτου διάσωσης των 750 δισ. ευρώ, όπως διευκρίνισε η κ. φον ντερ Λάιεν, αναδεικνύοντας την Ευρώπη στον μεγαλύτερο εκδότη πράσινου χρέους στον κόσμο, υποσκελίζοντας τη Γαλλία.

Τα πράσινα ομόλογα αποτελούν τον έναν πυλώνα προς τη μετάβαση προς οικονομίες με μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα. Ο δεύτερος πυλώνας εστιάζει στην ψηφιακή επανάσταση. «Πρόκειται για τη στιγμή της Ευρώπης», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν στην ομιλία της.

Η ίδια παραδέχθηκε ότι οι προτάσεις θα διχάσουν τις χώρες-μέλη, καθώς οι στόχοι προϋποθέτουν μεγάλες επενδύσεις σε μεταφορές, βαριά βιομηχανία και ενέργεια, ενώ οι επιχειρήσεις θα βρεθούν αντιμέτωπες με υψηλότερο κόστος εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα κατά τη διαδικασία αναδιάρθρωσης της ευρωπαϊκής αγοράς άνθρακα.

Παράλληλα, η κ. φον ντερ Λάιεν προανήγγειλε μεγαλύτερες επενδύσεις στην τεχνολογία, ώστε η Ευρώπη να είναι σε θέση να ανταγωνισθεί την Κίνα και τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι η Ε.Ε. θα επενδύσει το 20% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης σε ψηφιακά projects.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση