ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:25
 

ΚΟΤ: Το καλύτερο δωδεκάμηνο στην ιστορία του τουρισμού

Από τον Ιούλιο του 2017 μέχρι και τον φετινό Ιούλιο οι συνολικές τουριστικές αφίξεις ανήλθαν στις 3.842.612

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Κατά την περίοδο του τελευταίου δωδεκαμήνου, δηλαδή μεταξύ Ιουλίου 2017 και Ιουλίου 2018, οι συνολικές καταγεγραμμένες τουριστικές αφίξεις ανήλθαν στις 3.842.612, και σύμφωνα με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, πρόκειται για την καλύτερη 12μηνία στη ιστορία του τουρισμού στην Κύπρο.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΚΟΤ σημειώνει επίσης ότι ο Ιούλιος 2018 ήταν ο καλύτερος αριθμητικά μήνας στην ιστορία του τουρισμού στην Κύπρο, καθώς οι τουριστικές αφίξεις ανήλθαν σε 539.626 και παρουσίασαν αύξηση κατά 1,6%, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα Ιούλιο 2017.

Επισημαίνει ότι ο κάθε ημερολογιακός μήνας του 2018 παρουσιάζει από μόνος του ιστορικό ψηλό ρεκόρ αφίξεων, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες, οποιουδήποτε προηγούμενου χρόνου.

Οι 2.184.775 αφίξεις περιηγητών που σημειώθηκαν την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2018 αποτελούν επίσης ιστορικό ρεκόρ, τονίζει ο ΚΟΤ, αυξημένο κατά 9,6% σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη επταμηνία (1.994.236 αφίξεις).

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον, όπως αναφέρει, είναι το γεγονός ότι οι αφίξεις Ιουλίου 2018 από κύριες χώρες-πηγές τουρισμού σημείωσαν κάποια μείωση, σε σύγκριση με αυτές του Ιουλίου 2017, π.χ. οι αφίξεις από το Ην. Βασίλειο παρουσίασαν μείωση 1,1%, από τη Ρωσία μείωση 5,9%, από το Ισραήλ μείωση 22,2% και από τη Γερμανία μείωση 14,5%. Τούτο μπορεί να αποδοθεί, εν μέρει, στο Μουντιάλ ποδοσφαίρου, το τελικό και πιο κρίσιμο μέρος του οποίου έλαβε χώρα το πρώτο 15μερο Ιουλίου, καθώς επίσης και στις θερμοκρασίες ρεκόρ των τελευταίων δεκαετιών, που επικράτησαν στη Βόρεια Ευρώπη, κατά την υπό αναφορά περίοδο.

Παρατηρήθηκε αύξηση στο σύνολο των περιηγητών Ιουλίου, από τις βόρειες χώρες (μέση αύξηση 11,8% με διψήφιες αυξήσεις από Σουηδία και Δανία και μικρές μειώσεις από Νορβηγία και Φινλανδία) καθώς επίσης και από άλλες αγορές όπως η Ελβετία (αύξηση 30,3%), η Πολωνία (αύξηση 35,3%), η Ουκρανία (αύξηση 31,9%) όπως και από χώρες με παραδοσιακά μεγάλο αριθμό εκπατρισμένων Κυπρίων όπως οι Ην. Πολιτείες Αμερικής (αύξηση 108%) και η Αυστραλία (αύξηση 104%).

Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι αυξήσεις από τις αγορές αυτές ήταν αρκετές ώστε να υπερκαλύψουν τις μειώσεις που σημειώθηκαν στις παραδοσιακά μεγάλες μας αγορές, με αποτέλεσμα το συνολικό πρόσημο να είναι θετικό, εξηγεί ο ΚΟΤ.

Το στοίχημα για τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού σε ό,τι αφορά τις αφίξεις ήταν, όπως αναφέρεται, να κρατηθούν στα ίδια επίπεδα, ίσως και με ελαφριά αύξηση από το 2017, αφού διάφοροι παράγοντες θα μπορούσαν να συμβάλουν ακόμα και στη μείωση του ρεύματος προς την Κύπρο, όπως οι συνεχιζόμενες πρωτόγνωρες ψηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη και η δυναμική επάνοδος της Τουρκίας στις τουριστικές αγορές και ο έντονος αυξανόμενος ανταγωνισμός από νέες αγορές και προορισμούς.

Όσον αφορά στην περίοδο έτους, Ιανουαρίου - Ιουλίου 2018, οι πλείστες από τις κύριες αγορές μας συνεχίζουν να καταγράφουν συνολική αύξηση, παρά τις μειώσεις που καταγράφηκαν κατά τον Ιούλιο.

Ενδεικτικά, οι αφίξεις από το Ην. Βασίλειο την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2018 παρουσιάζουν αύξηση 6,9% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, από την Ελλάδα αύξηση 11,0%, την Γερμανία αύξηση 4,3%, τις βόρειες χώρες μέση αύξηση 17,4% (με αυξήσεις και από τις 4 βόρειες χώρες), ενώ επίσης αύξηση σημειώθηκε και στο τουριστικό ρεύμα από άλλες αγορές όπως η Ελβετία (αύξηση 32,3%), η Πολωνία (αύξηση 58,4%), η Ρουμανία (αύξηση 50,9%) και η Ουκρανία (αύξηση 42,5%). Αντίθετα μείωση κατά 5,0% σημειώθηκε στις αφίξεις από Ρωσία, όπως επίσης και από το Ισραήλ (μείωση 5,3%).

«Παρά τη θεαματική αύξηση στις αφίξεις και κατά το 2018, και τα ιστορικά ρεκόρ αφίξεων που συνεχίζουν να καταρρίπτονται, ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού συνεχίζει τις προσπάθειες για ένα ανταγωνιστικότερο αειφόρο τουριστικό προϊόν, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες τάσεις και απαιτήσεις και που μαζί με το ψηλό επίπεδο υπηρεσιών και την παραδοσιακή φιλοξενία θα καθιστούν την Κύπρο ένα συνεχώς ανερχόμενο, δημοφιλή και ολόχρονο τουριστικό προορισμό», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Οργανισμού.

Απευθυνόμενος στους επαγγελματίες τουρισμού αλλά και στο κοινό, ο ΚΟΤ τονίζει ότι οι αριθμοί δεν πρέπει να μας εφησυχάζουν, αλλά να μας ωθούν ώστε να προσπαθούμε περισσότερο, συλλογικά, για ακόμα πιο ποιοτικό επίπεδο υπηρεσιών, με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και προσφορά αξίας έναντι χρημάτων του επισκέπτη, για κάθε στιγμή παραμονής στο νησί μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Μόνο πρόστιμο σε Παπουλή, Μερκή, Σοφρώνη

«Οι οπαδοί της Ανόρθωσης είναι μάλλον επικίνδυνοι, ίσως και οι χειρότεροι τα τελευταία χρόνια. Παλιά ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  18:39

ΥΠΕΣ: Θέλουμε να περιορίσουμε τους οικονομικούς μετανάστες

«Όταν έρθουν στην Κύπρο (στην μισή μας πατρίδα) ακόμα 100,000 Άραβες Πακιστανοί και Αφρικανοί σε λίγα ...»
Leon  |  18:31

Ανέβηκαν 12 σεντ τα καύσιμα σε ένα χρόνο

«Την ίδια ώρα, μερίδα κόσμου που θέλει να κατευνάσει τις ανησυχίες περί αύξησης των τιμών -όπως το Υπουργείο- ...»
YIANNOULIS  |  14:15

Ανέβηκαν 12 σεντ τα καύσιμα σε ένα χρόνο

«Το Κράτος, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΔΙΔΕΙ στους πολίτες !!! ΠΑΝΤΑ πέρνει, πέρνει ΠΕΡΝΕΙ !!!!!!!»
YIANNOULIS  |  14:02

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X