ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Μοντέλο Καναδά» επιδιώκει ο Τζόνσον για μελλοντική σχέση με ΕΕ

Το μοντέλο προβλέπει διασυνορικούς ελέγχους αλλά επιτρέπει σχεδόν μηδενικούς δασμούς σε προϊόντα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Την πρόθεσή του να διεκδικήσει μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ στα πρότυπα της αντίστοιχης συμφωνίας των Βρυξελλών με τον Καναδά αναμένεται να διατυπώσει ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον το πρωί της Δευτέρας, στην πρώτη ομιλία του μετά από το Brexit.

Με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ αρχίζει η μεταβατική περίοδος των 11 μηνών, έως τις 31 Δεκεμβρίου, κατά την οποία οι δύο πλευρές θα εμπλακούν σε διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική τους σχέση, κυρίως ως προς το εμπόριο αλλά και σε άλλους τομείς, όπως η ασφάλεια.

Σύμφωνα με τους Times, ο κ. Τζόνσον θα δηλώσει έτοιμος να αποδεχθεί το καναδικό μοντέλο σχέσης «έτοιμο από το ράφι».

Το συγκεκριμένο μοντέλο εμπορικής σχέσης επιτρέπει σχεδόν μηδενικούς δασμούς στα προϊόντα που θα διακινούνται μεταξύ Ην. Βασιλείου-ΕΕ, αλλά προβλέπει ελέγχους στα σύνορα και δεν περιλαμβάνει τον τομέα των υπηρεσιών.

Το ίδιο το βρετανικό Υπουργείο Οικονομικών έχει υπολογίσει ότι με βάση αυτή την εμπορική σχέση, το ΑΕΠ της χώρας θα ήταν κατά 4,9% μικρότερο σε βάθος 15ετίας σε σύγκριση με το αν το Ηνωμένο Βασίλειο παρέμενε πλήρες μέλος της ΕΕ.

Σε κοινό άρθρο τους στους Times οι Πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προειδοποιούν τον κ. Τζόνσον ότι θα απορρίψουν τις προσπάθειες για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου αν η κυβέρνησή του δεν υιοθετήσει βασικούς κανόνες που εγγυώνται τον θεμιτό ανταγωνισμό.

«Κάθε επιλογή έχει μία συνέπεια. Χωρίς την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων, δεν μπορεί να υπάρξει ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων, προϊόντων και υπηρεσιών. Χωρίς ένα ισότιμο πεδίο ανταγωνισμού στο περιβάλλον, την εργασία, τη φορολογία και την κρατική βοήθεια, δεν μπορεί να υπάρξει η ύψιστης ποιότητας πρόσβαση στην ενιαία αγορά. Χωρίς να είσαι μέλος, δεν μπορείς να διατηρήσεις τα οφέλη της ιδιότητας μέλους», γράφουν οι Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Σαρλ Μισέλ και Νταβίντ Σάσολι.

Σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα, οι Βρυξέλλες θα απαιτήσουν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να έχει λόγο επί της τήρησης των όρων της συμφωνίας για τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών. Στην ομιλία του, ωστόσο, ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να επιμείνει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν μπορεί να έχει καμία άμεση ή έμμεση δικαιοδοσία στη Βρετανία μετά από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Brexit από τη βρετανική πλευρά, ο διπλωμάτης Ντέιβιντ Φροστ, είπε μέσα στην εβδομάδα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να έχει σχέση με ευρωπαϊκές υπηρεσίες οι οποίες υπάγονται στη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Αυτό καλύπτει υπηρεσίες όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας Αεροπλοΐας και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων.

Κατά τον κ. Φροστ, η Βρετανία θα επιδιώξει να έχει τις δικές της αντίστοιχες υπηρεσίες, οι οποίες θα λειτουργούν με βάση μία «ρυθμιστική συνεργασία» με τις υπηρεσίες της ΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση