ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέο ρεκόρ τουριστικών εσόδων, φόβοι για τον κορωνοϊό

Τα στοιχεία αυτά αντανακλούν την αύξηση της μέσης δαπάνης ανά επισκέπτη

Kathimerini.gr

Ιστορικό ρεκόρ σημείωσαν το 2019 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις του ελληνικού τουρισμού, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, φθάνοντας στα 18,15 δισ. ευρώ, έναντι 16,08 δισ. το 2018 και 14,63 δισ. το 2017. Και αυτό, διότι οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες και οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 12,8% και 4,1% αντίστοιχα το 2019, σε σχέση με το 2018, ενώ και ο Δεκέμβριος 2019 εμφάνισε σημαντική αύξηση εισπράξεων, έναντι του Δεκεμβρίου 2018.

Τα στοιχεία αυτά αντανακλούν την αύξηση της μέσης δαπάνης ανά επισκέπτη, απόρροια και της αναβάθμισης των παρεχομένων υπηρεσιών και υποδομών, που παραπέμπει σε σαφή ποιοτική αναβάθμιση των ταξιδιωτών που επισκέπτονται τη χώρα. Υπό αυτές τις συνθήκες, το 2019 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε κατά το ήμισυ σε σχέση με το 2018 και διαμορφώθηκε σε 2,6 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών και στην καταγραφή πλεονάσματος, έναντι ελλείμματος, στο ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων, σημειώνει η ΤτΕ. Παράλληλα, περιορίστηκε και το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων. Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση πρωτίστως του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών και δευτερευόντως του ισοζυγίου μεταφορών, ενώ αύξηση παρουσίασε το έλλειμμα του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών.

Συναγερμός

Πάντως, συγκρατημένες είναι επί του παρόντος οι προσδοκίες για τη φετινή χρονιά καθώς η ελληνική τουριστική βιομηχανία βρίσκεται ήδη σε συναγερμό προσπαθώντας να προσμετρήσει ενδεχόμενες επιπτώσεις από το ξέσπασμα της θανατηφόρου επιδημίας στην Κίνα. Η προ δύο δεκαετιών εμπειρία για τον παγκόσμιο τουρισμό από την επιδημία SARS υπήρξε τραυματική και έτσι η ανησυχία για μια διευρυμένη ύφεση που θα μπορούσε να πλήξει και την Ελλάδα είναι υπαρκτή. Ειδικότερα, εάν η διάδοση του ιού στην Ευρώπη διευρυνθεί και πλήξει και τη διάθεση των Ευρωπαίων να κάνουν ταξίδια, τότε τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν δυσοίωνα.

Πρόβλημα υπάρχει βεβαίως με τους τουρίστες από την Κίνα. Πέρυσι επισκέφθηκαν τη χώρα μας 200.000 Κινέζοι. Ειδικοί εκτιμούν ότι οι απώλειες από την κινεζική αγορά θα είναι περίπου 100 με 150 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι το Πεκίνο έχει πρακτικά απαγορεύσει τα ταξίδια στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα οι απευθείας πτήσεις από Αθήνα σε Κίνα σταμάτησαν. Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, οι ακυρώσεις από την Κίνα μέχρι στιγμής είναι της τάξης του 60%-70%.

Δύο είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα μέτωπα που μπορεί να ανοίξουν για τον ελληνικό τουρισμό:

• Πρώτον, η κάμψη των επισκεπτών από την Κίνα, οι οποίοι έχουν περί το 30% υψηλότερη μέση κατά κεφαλήν δαπάνη από τις υπόλοιπες εθνικότητες.

• Δεύτερον, μια γενικευμένη κάμψη των ταξιδιών διεθνώς, που θα περιορίσει τον αριθμό των επισκεπτών και από άλλες αγορές.

Ολα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της επιδημίας και κυρίως την ένταση, τη χρονική της διάρκεια και τη γεωγραφική διασπορά της. Οσο πιο παρατεταμένη είναι η διάρκειά της τόσο μεγαλύτερο αναμένεται το πλήγμα, εξηγούν ξενοδόχοι, οι οποίοι επί του παρόντος διαπιστώνουν μεν κάποιες ακυρώσεις κρατήσεων, πλην όμως όχι ακόμα γενικευμένες ή μη συνήθεις.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X