ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οδηγίες Υπ. Γεωργίας για άμεση αποζημίωση των πατατοπαραγωγών

Τι ανέφερε για τις καθυστερήσεις στην πληρωμή των ζημιών που υπέστησαν πέρσι οι παραγωγοί

ΚΥΠΕ

Οδηγίες για άμεση αποζημίωση στους πατατοπαραγωγούς σε Κοινότητες της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, που υπέστησαν ζημιές από το χαλάζι της περασμένης εβδομάδας και τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, έδωσε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου.

Σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Κοινότητα Αυγόρου όπου, επιθεώρησε τις ζημιές στις πατατοκαλλιέργειες, η κα. Παναγιώτου ανέφερε ότι «μαζί με τις Αγροτικές Οργανώσεις και τους λειτουργούς του Υπουργείου Γεωργίας είμαστε στη περιοχή, για να εκφράσουμε με τον πιο έμπρακτο τρόπο τη στήριξη μας προς τους αγρότες μας, οι οποίοι έχουν πληγεί από τα καιρικά φαινόμενα».

Πρόσθεσε ότι «μαζί με τις Αγροτικές Οργανώσεις και τους λειτουργούς του Υπουργείου δράσαμε προληπτικά και ήδη από την Κυριακή το βράδυ όταν είχαμε ενημέρωση από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία για τα έντονα καιρικά φαινόμενα, μιλήσαμε με τους αγρότες, είδαμε τι είναι αυτό που χρειάζονται και μαζί με τα Τμήματα αποφασίσαμε από κοινού, ώστε να είμαστε έτοιμοι για κοινά συνεργεία, εκεί και όπου χρειάστηκε να ανοίγει δίοδος για να φεύγει το νερό, να δίνεται απρόσκοπτα νερό κατά τη διάρκεια της νύχτας σε περίπτωση που υπάρχει παγετός και φυσικά να είναι οι γεωπόνοι μας, μαζί με τους αγρότες μας για να μπορέσουν να βοηθήσουν».

Η Υπουργός ανέφερε ακόμα ότι «έδωσα οδηγίες άμεσα, μόλις μας το επιτρέψει ο καιρός με την απορρόφηση του νερού, να προχωρήσουμε άμεσα και να γίνει καταγραφή των ζημιών να ανακοινωθούν τα σχετικά έντυπα για να μπορέσουν χωρίς καθυστέρηση οι αγρότες μας, να αξιοποιήσουν το Ταμείο Κινδύνου, για να μπορέσουν να πάρουν τη σχετική αποζημίωση».

Η Μαρία Παναγιώτου ευχαρίστησε «τις Αγροτικές Οργανώσεις που ήταν δίπλα μας στο να δράσουμε προληπτικά και στους λειτουργούς του Υπουργείου Γεωργίας που είμαστε εδώ μαζί, για να δείξουμε με τον πιο έμπρακτο τρόπο ότι η κυβέρνηση, το κράτος είναι εδώ για να στηρίξει τους αγρότες μας».

Σε ερώτηση κατά πόσον οι γεωργοί που υπέστησαν ζημιές από χαλάζι και βροχές, θα τύχουν ικανοποιητικής στήριξης, η Υπουργός απάντησε πως «αυτό που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής είναι ότι έχουμε πλήγμα σε καλλιέργειες πατατών και λαχανικών, έχουμε τον ανεμοστρόβιλο που κατέστρεψε δύο θερμοκήπια στην περιοχή Παραλιμνίου, γίνεται η αξιοποίηση, έχουμε το σχετικό Ταμείο το οποίο μόλις βγαίνουν τα έντυπα και ξεκινά η καταγραφή άμεσα από τους λειτουργούς μας, μπορούν να διεκδικήσουν και να προχωρήσουν αποζημιώσεις. Και σ’ αυτή τη περίπτωση λειτουργούμε προληπτικά δίπλα από τους αγρότες μας», ανέφερε.

Πρόσθεσε ακόμα ότι «το Ταμείο Διαχείρισης Κινδύνων έχει ένα ποσό γύρω στα 8 εκατομμύρια ευρώ για να δώσει αποζημιώσεις, και είμαι εδώ για να ακούσω και για να διορθώσουμε εκείνα τα οποία πρέπει, ώστε να είναι άμεση η πληρωμή προς τους αγρότες μας».

Σε ερώτηση για τις καθυστερήσεις στην πληρωμή των ζημιών που υπέστησαν πέρσι οι παραγωγοί, απάντησε πως «έχω δώσει μήνυμα άμεσα να γίνουν οι πληρωμές χωρίς καθυστερήσεις. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μια καθυστέρηση την οποία πρέπει να διορθώσουμε». Σημείωσε πως «έχουμε μια καθυστέρηση γύρω στους 9 μήνες, γιατί πρέπει να καταγραφεί και η τιμή για να γίνει η ανάλογη αποζημίωση».

Αυτό το χρονικό περιθώριο των 9 μηνών, συνέχισε «πρέπει να βελτιωθεί και ήδη έχω δώσει οδηγίες προς τους λειτουργούς του Υπουργείου να βρούμε εκείνα τα εργαλεία για να είμαστε πιο άμεσοι, αυτό είναι απαραίτητο».

Σε σχετική ερώτηση η κα. Παναγιώτου απάντησε πως «αυτό που περιμένω είναι να γίνουν άμεσα οι πληρωμές. Έχουμε και την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία αυτή τη στιγμή είναι στην Εφορο Κρατικών Ενισχύσεων, για να πάρουμε την έγκριση και από εκεί για να γίνουν οι πληρωμές τις επόμενες εβδομάδες». Πρόσθεσε πως «οι οδηγίες που έχω δώσει είναι να προχωρήσουν άμεσα οι πληρωμές».

Σε ερώτηση αναφορικά με τις περικοπές νερού, που έχει εξαγγείλει το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, η Υπουργός απάντησε πως «για το σχετικό θέμα είμαι σε επαφή με το ΤΑΥ και προσπαθούμε να δρούμε προληπτικά. Ηταν μια δύσκολη χρονιά, οι βροχές στη περιοχή έχουν προκαλέσει ζημιές όμως σε άλλες περιοχές ήταν ευλογία», σημειώνοντας πως «κοιτάζουμε αυτό το ζήτημα και προσπαθούμε να το λύσουμε».

Ο Ανδρέας Κάρυος, εκπρόσωπος Πατατοπαραγωγών ανέφερε πως «δεν είμαστε ευχαριστημένοι με το πλαίσιο περί γεωργικών αποζημιώσεων όπως είναι σήμερα, δεν δίνει καμία στήριξη στον παραγωγό από ακραία καιρικά φαινόμενα. Πρέπει να γίνει αλλαγή και αν δεν γίνει αλλαγή τώρα να καλύψει τις φετινές ζημιές, το κράτος πρέπει να έρθει αρωγός και να στηρίξει με έξτρα χορηγίες τις επιπρόσθετες ζημιές». Πρόσθεσε πως «δεν μπορούμε να αντέξουμε μόνοι μας. Το πλαίσιο δίνει πενιχρές αποζημιώσεις προς τους πατατοπαραγωγούς».

Ο Χρήστος Παπαπέτρου, Γενικός Γραμματέας της ΠΕΚ, αναφέρθηκε στις τυχόν περικοπές του νερού για τους αγρότες και είπε πως «αυτά θα εξαρτηθούν μόλις ολοκληρωθεί το υδρολογικό έτος. Μέσα σε τρεις μέρες είχαμε τόσες πολλές βροχές και το υδρολογικό έτος τρέχει», προσθέτοντας πως «οι Αγροτικές Οργανώσεις θα κάνουμε με το ΤΑΥ μια προληπτική ανασκόπηση της κατάστασης για να δούμε μόλις ολοκληρωθεί το υδρολογικό έτος, να έχουμε κάποια σενάρια για να υλοποιήσουμε και να μην τρέχουμε μετά τα γεγονότα».

Από πλευράς του ο Τάσος Γιαπάνης, Γενικός Γραμματέας του Παναγροτικού ευχαρίστησε την Υπουργό Γεωργίας «η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα των παραγωγών και των Αγροτικών Οργανώσεων για να επισκεφθεί την περιοχή και να δει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες». Δήλωσε πως «πιστώνουμε με καλή θέληση την Υπουργό ότι άμεσα θα φέρει κάποιες διορθώσεις που χρειάζονται όσον αφορά το πλαίσιο περί γεωργικών αποζημιώσεων και ευελπιστούμε ότι πράγματι οι γεωργοί άμεσα θα τύχουν της επιδότησης, της βοήθειας όσον αφορά τις ζημιές που υπέστησαν».

Ο Πανίκος Χάμπας, Γενικός Γραμματέας της ΕΚΑ είπε πως «την ώρα που τα τρακτέρ των γεωργών έχουν περικυκλώσει τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την ώρα που είναι μέσα στο Παρίσι, στη Γερμανία, στην Ελλάδα, στην Ισπανία, το αγροτικό κίνημα της Κύπρου έχει κάνει και θα επαναλάβει αυτές τις κινητοποιήσεις. Ολόκληρος ο κυπριακός λαός πρέπει να καταλάβει ότι χωρίς την αγροτιά, χωρίς τους ανθρώπους δεν θα υπάρχει τροφή, γι’ αυτό τα όποια προβλήματα υπάρχουν θα πρέπει να επιλυθούν».

Ο Γιαννάκης Γαβριήλ, Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας «όντως πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή ώστε να αποζημιώνονται οι γεωργοί στην πραγματική ζημιά τους και πρέπει το Υπουργείο Γεωργίας να λειτουργήσει τη δική του τράπεζα δεδομένων και μην αντλεί πληροφορίες από τη Στατιστική Υπηρεσία η οποία δίνει λανθασμένα στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Οι αποζημιώσεις, πρόσθεσε, «πρέπει να δοθούν άμεσα για να μπορέσουν να συνεχίσουν το επάγγελμα τους οι γεωργοί και πρέπει να υπάρξουν πρακτικές άμεσες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γιατί ο πρωτογενής τομέας δεν αντέχει πλέον».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση