ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι κεντρικές τράπεζες διαψεύδουν τις προσδοκίες

Η Eurobank αναλύει

Kathimerini.gr

Οι προσδοκίες των επενδυτών για στροφή των μεγάλων κεντρικών τραπεζών από την πορεία συνεχιζόμενης σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής τους σύντομα, καθώς τα στοιχεία δείχνουν περαιτέρω επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας εν μέσω αυστηρότερων χρηματοοικονομικών συνθηκών, διαψεύστηκαν. Η Fed ανακοίνωσε την τέταρτη κατά σειράν αύξηση 75 μ.β. στα επιτόκια, με το εύρος διακύμανσης του βασικού επιτοκίου fed funds rate να ανέρχεται στο 3,75%-4,00%. Το βασικό μήνυμα στις αγορές δόθηκε από τον επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ στη συνέντευξη Tύπου, ο οποίος τόνισε ότι, με βάση τα πρόσφατα στοιχεία πληθωρισμού, που δεν υποδηλώνουν κάποια σημάδια επιβράδυνσης των πιέσεων στις τιμές, καθώς και τα στοιχεία για την αγορά εργασίας που συνεχίζουν να δείχνουν ιδιαίτερα υψηλό βαθμό στενότητας, η αρμόδια επιτροπή θεωρεί ότι το τερματικό επίπεδο για το βασικό επιτόκιο παρέμβασης θα πρέπει να είναι υψηλότερο σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμησή της (δηλαδή, πάνω από 4,60% και πολύ πιο ψηλά από το επίπεδο μακροχρόνιας ισορροπίας 2,5%).

Οι δηλώσεις αυτές εξανέμισαν την αρχική αισιοδοξία των αγορών για στροφή στη νομισματική πολιτική της τράπεζας σύντομα. Είχε προηγηθεί η δημοσίευση της επίσημης ανακοίνωσης της τράπεζας αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης, που είχε αφήσει να εννοηθεί η πρόθεση μικρότερων αυξήσεων στα επιτόκια στις επόμενες συνεδριάσεις προκειμένου να έχει τον χρόνο να εκτιμήσει καλύτερα την επίπτωση της συνολικής αύξησης των επιτοκίων από το ξεκίνημα του κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, δεδομένης της χρονικής υστέρησης της επίδρασης των υψηλότερων επιτοκίων στο σύνολο της οικονομίας. Ως αποτέλεσμα των δηλώσεων αυτών, οι εκτιμήσεις για την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων αναθεωρήθηκαν ανοδικά, με την αγορά να προεξοφλεί για πρώτη φορά άνοδο του βασικού παρεμβατικό επιτοκίου πάνω από το 5,10% μέχρι τη λήξη του πρώτου τριμήνου του 2023, εκτιμώντας παράλληλα ότι η Fed θα το διατηρήσει σε αυτά τα επίπεδα για μεγαλύτερο από το αρχικώς αναμενόμενο χρονικό διάστημα. Η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) επίσης αύξησε τα επιτόκιά της κατά 75 μ.β. την εβδομάδα που διανύσαμε.

Οι εξελίξεις αυτές επηρέασαν αρνητικά τα κυβερνητικά ομόλογα των ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών, κυρίως αυτά μικρής διάρκεια. Το δολάριο ενισχύθηκε αρχικά, αλλά τα κέρδη αποδείχθηκαν προσωρινά, με τις ισοτιμίες στερλίνας/δολ. και ευρώ/δολ. να ανακάμπτουν την Παρασκευή πάνω από την περιοχή του 1,12 και 0,98 αντίστοιχα, εν αναμονή των στοιχείων για τις θέσεις απασχόλησης στις ΗΠΑ.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση