ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ως εμπορικό σήμα κατοχυρώνει η ΕΚΤ το «ψηφιακό ευρώ»

Οπως αναφέρει το Bloomberg, η πρόεδρος Λαγκάρντ έχει επανειλημμένως θίξει το θέμα

Kathimerini.gr

Ενα αποφασιστικό βήμα ετοιμάζεται να κάνει η ΕΚΤ, που υπέβαλε αίτημα για να κατοχυρώσει ως εμπορικό σήμα το «ψηφιακό ευρώ», καθώς βλέπει την προοπτική να δημιουργήσει δικό της ψηφιακό νόμισμα και εξετάζει τα υπέρ και τα κατά του εγχειρήματος.

Είναι προφανές πως η ΕΚΤ δεν μπορούσε να παραμείνει ανεπηρέαστη από τη γενικότερη τάση, όταν όλο και περισσότερες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο πειραματίζονται με διάφορες ψηφιακές εκδοχές των νομισμάτων τους και κερδίζει διαρκώς έδαφος η ιδέα μιας ασφαλούς μετάβασης στην ψηφιοποίηση των οικονομιών τους. Τα στελέχη της ΕΚΤ ετοιμάζονται, έτσι, να παρουσιάσουν σύντομα την αποτίμησή τους για τα οφέλη και τα μειονεκτήματα ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Η είδηση ότι η τράπεζα υπέβαλε αίτηση για να κατοχυρώσει το «ψηφιακό ευρώ» αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Γραφείου Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε. από τις 22 Σεπτεμβρίου, ενώ επιβεβαιώθηκε χθες από εκπρόσωπο της τράπεζας. Από τα όσα, πάντως, έχει δηλώσει προσφάτως η πρόεδρος της τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, προκύπτει πως η ΕΚΤ δεν έχει ακόμη κατασταλάξει σε σχετική απόφαση ενώ βρίσκεται ακόμη στο στάδιο του προβληματισμού και της διαβούλευσης και όχι σε αυτό του σχεδιασμού του ψηφιακού νομίσματος.

Οπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, η πρόεδρος Λαγκάρντ έχει επανειλημμένως θίξει το θέμα, ενώ την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο της ακρόασής της ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρθηκε και στη δημόσια διαβούλευση, που θα αρχίσει εντός των ημερών.

Ηταν, πάντως, σαφής όταν τον προηγούμενο μήνα τόνισε πως «δεν έχουμε ακόμη αποφασίσει εάν θα δημιουργήσουμε δικό μας ψηφιακό νόμισμα». Προσέθεσε, ωστόσο, πως όπως και πολλές κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο η ΕΚΤ εξετάζει τα οφέλη, τους κινδύνους και τις λειτουργικές δυσκολίες του εγχειρήματος.

Διευκρίνισε μάλιστα πως η τράπεζα «έχει καθήκον να διαδραματίσει ενεργό ρόλο, βρίσκοντας την ισορροπία ανάμεσα στους κινδύνους και στα οφέλη σε κάθε καινοτομία στο σύστημα πληρωμών ώστε το χρήμα να εξυπηρετεί καλά τους Ευρωπαίους».

Μόλις προ 20 ημερών, άλλωστε, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης τόνισαν ότι απαιτείται ένα αυστηρό νομικό πλαίσιο για τον έλεγχο των ψηφιακών νομισμάτων και προπαντός για να εμποδίσουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες ιδιωτικών φορέων να απειλήσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Στο στόχαστρό τους ήταν, μεταξύ άλλων, το ψηφιακό νόμισμα libra που έχει επιχειρήσει να προωθήσει παγκοσμίως το Facebook. Στην τελευταία συνεδρίασή τους, στις 12 Σεπτεμβρίου, οι υπουργοί Οικονομικών υπογράμμισαν μάλιστα πως η ΕΚΤ είναι ο μοναδικός θεσμός που είναι εξουσιοδοτημένος να εκδίδει νομίσματα και απαγορεύεται σε οποιονδήποτε άλλον αντίστοιχη δραστηριότητα, που θα μπορούσε να υπονομεύσει την ακεραιότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Στο περιθώριο της συνάντησης, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρινό Λε Μερ, τόνισε μάλιστα πως η χρηματοπιστωτική σταθερότητα «δεν μπορεί να διακυβευθεί ή να αποδυναμωθεί από οποιοδήποτε σχέδιο, συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου ψηφιακού νομίσματος libra».

Πιο επιγραμματικός και συνεκτικός, ο Γερμανός ομόλογός του Ολαφ Σολτς ανέφερε πως «ό,τι είναι ευθύνη του κράτους πρέπει να παραμείνει ευθύνη του κράτους». Σε τηλεδιάσκεψη κεντρικών τραπεζιτών, άλλωστε, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, υποστήριξε πως η ΕΚΤ δεν μπορεί να μείνει πίσω όταν οι κεντρικές τράπεζες σχεδιάζουν δικά τους ψηφιακά νομίσματα.

Παρεμφερής είναι ο προβληματισμός μεταξύ των κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο, που αφενός εξετάζουν την προοπτική να δημιουργήσουν δικό τους ψηφιακό νόμισμα και αφετέρου ανησυχούν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στα ψηφιακά νομίσματα. Ενδεικτική περίπτωση η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, η οποία έσπευσε πρώτη να σχεδιάσει δικό της ψηφιακό νόμισμα, ενώ η Κίνα ήταν και από τις πρώτες χώρες που απαγόρευσαν το bitcoin όπως και κάθε άλλο ψηφιακό και κρυπτογραφημένο νόμισμα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X