ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Π. Ιωάννου: Φόρμουλα προϋποθέσεων με 2 τράπεζες για αποδοχή αποφάσεων μου

Η Επιτροπή Οικονομικών εξέτασε τον Προϋπολογισμό του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης για το 2021

ΚΥΠΕ

Την εξεύρεση φόρμουλας προϋποθέσεων ώστε για να γίνονται αποδεκτές σε γενικές γραμμές οι αποφάσεις του, βρέθηκε μεταξύ του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου Παύλου Ιωάννου και δύο τραπεζών, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Επίτροπος ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η οποία εξέταζε τον Προϋπολογισμό του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης για το 2021.

Ταυτόχρονα, ο Επίτροπος ανακοίνωσε ενώπιον της Επιτροπής ότι ήρθε σε συμφωνία με μία τράπεζα έτσι ώστε αν συντρέχουν κάποιες προϋποθέσεις μεταξύ των οποίων μείζον ανθρωπιστικό πρόβλημα και κύρια κατοικία μέχρι περίπου 350.000 ευρώ θα είναι πρόθυμη η συγκεκριμένη τράπεζα να αναστείλει την εκποίηση νοουμένου ότι θα υπάρχουν βάσεις για την τροχοδρόμηση λογικής λύσης μέσα σε έξι μήνες.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, η Πρόεδρος της, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι η αποστολή του Επίτροπου είναι εξαιρετικά σημαντική και θα πρέπει η πολιτεία να ενισχύει το ρόλο του και τα εφόδια που έχει στην διάθεση του για να επιτελεί το έργο του.

«Δυστυχώς με δυσαρέσκεια ακούσαμε στην Επιτροπή, ότι αντί να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός του Επιτρόπου, εντούτοις έχει μπει στο προϋπολογισμό η υποχρέωση καταβολής ενοικίου για την στέγαση του Χρηματοοικονομικού Επίτροπου σε κτίριο που ανήκει στην επιτροπή σιτηρών η οποία καταργείται», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι έχουν ακούσει «με σχετική ικανοποίηση το γεγονός ότι οι συστημικές τράπεζες ακολουθούν τις αποφάσεις του Επιτρόπου, όμως έχουμε επίσης ενημερωθεί ότι οι αποφάσεις του δεν γίνονται αποδεκτές από άλλους φορείς όπως η Altamira».

Η κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι «μέσα σε αυτό το οικονομικό πλαίσιο που ζούμε σήμερα, με τις δυσμενείς συνθήκες που προκαλεί η πανδημία, είναι η άποψη μας και καλούμε όλους να συστρατευθούν μαζί με τον χρηματοοικονομικό επίτροπο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προστατεύσουμε όσο το δυνατό περισσότερο, τους καλόπιστους δανειολήπτες και να αντιμετωπίζουν τα αποτελέσματα του νόμου και του συστήματος εκείνοι που συστηματικά και με πρόθεση αλλά και στρατηγικά παραλείπουν να καταβάλουν τις δόσεις τους».

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά είπε ότι ο θεσμός του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου έπρεπε να προϋπάρχει αλλά που τέθηκε σε ισχύ το 2014 σε μια δύσκολη οικονομική και χρηματοοικονομική κρίση και πρόσθεσε ότι «ο θεσμός εξέτασε συνολικά 5.000 παράπονα εναντίον των τραπεζών και σε αρκετές περιπτώσεις δικαιώθηκαν δανειολήπτες και εγγυητές».

Ανέφερε ότι «μόνο με μία απόφαση εναντίον του πρώην Συνεργατισμού ανακουφίστηκαν ή επιστράφηκαν χρήματα σε 11.000 δανειολήπτες που παρανόμως είχαν υπερχρεωθεί».

«Είναι με αυτούς τους ορθούς και θεσμοθετημένους τρόπους με πράξεις και όχι με λόγια και με χάιδεμα των αυτιών που στηρίζουμε πραγματικά τους δανειολήπτες και τους εγγυητές», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων Άγγελος Βότσης είπε ότι η Συνεργασία ετοιμάζει πρόταση νόμου που να περιλαμβάνει ότι οι αποφάσεις του Επιτρόπου να είναι δεσμευτικές, οι οποίες σήμερα δεν είναι.

«Με το να είναι δεσμευτικές οι αποφάσεις του θα εξαναγκαστούν οι τράπεζες για να αποφύγουν την όποια απόφαση να είναι όσο το δυνατό πιο ευέλικτες στις επαφές και τις σχέσεις με τους δανειολήπτες», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι «εντός της εβδομάδας θα κατατεθεί η πρόταση μας για να ικανοποιήσουμε ένα αίτημα του Επιτρόπου, ο οποίος κάνει εξαιρετικό έργο», ενώ πρόσθεσε ότι η Συνεργασία κατέθεσε από το Νοέμβριο πρόταση νόμου που περιλαμβάνει την εμπλοκή της διαδικασίας της διαιτησίας πριν από την διαδικασία της εκποίησης.

Πρόταση ΑΚΕΛ για μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη

Εξάλλου, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς είπε σε σχέση με πρόταση του ΑΚΕΛ ότι «επιχειρούμε να διορθώσουμε μια στρέβλωση, πρόκληση προς την κοινωνία που υπάρχει στον περί φόρου προστιθέμενης αξίας νόμου».

Ανέφερε ότι στην Κύπρο με βάση την ισχύουσα νομοθεσία ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για την ανέγερση και την απόκτηση κατοικίας έχει ευρεία εφαρμογή σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή οδηγία που καθορίζει ότι ο μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται στο πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής για να στηριχθούν οι πολίτες που έχουν πραγματική ανάγκη για να αποκτήσουν στέγη.

Είπε ακόμη ότι μέσω του προγράμματος πολιτογραφήσεων ζάπλουτοι επενδυτές αφέθηκαν να κάνουν χρήση του μειωμένου συντελεστή με αποτέλεσμα το κράτος να απωλέσει εκατομμύρια ευρώ και πρόσθεσε πως «σε πέντε μόνο φακέλους που εξέτασε η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπιστώθηκε ότι το κράτος είχε απώλεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ».

«Βασικός σκοπός της πρότασης μας είναι ο καθορισμός ανώτατων ορίων στην αξία ανά τετραγωνικό μέτρο ούτως ώστε ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ να ανταποκρίνεται στον κοινωνικό σκοπό για τον οποίο θεσπίστηκε που είναι η στήριξη των πολιτών που έχουν πραγματικά ανάγκη για στήριξη στέγης», πρόσθεσε.

Ο κ. Καυκαλιάς είπε ότι «ο μειωμένος συντελεστής δεν θα τυγχάνει εφαρμογή στις περιπτώσεις που αφορούν πολλής μεγάλης αξίας ακίνητα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση