ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πακτωλός δισεκατομμυρίων από το Πεκίνο για κινεζικά τσιπ

Ενισχύεται περαιτέρω με 27 δισ. δολ. το ειδικό ταμείο για τη στήριξη του κλάδου

BLOOMBERG

Η Κίνα ετοιμάζεται να αντλήσει τουλάχιστον 27 δισ. δολ. για το τρίτο και μεγαλύτερο ταμείο που έχει ιδρύσει με σκοπό τη χρηματοδότηση των κινεζικών βιομηχανιών μικροεπεξεργαστών στο πλαίσιο ανάπτυξης στρατηγικής σημασίας τεχνολογιών, καθώς εντείνεται η διαμάχη με την Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στα σχέδια του Πεκίνου, το τρίτο ταμείο, που είναι γνωστό και ως Μεγάλο Ταμείο, θα αντλήσει το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων του από τις τοπικές κυβερνήσεις, τις επενδυτικές εταιρείες τους και τις κρατικές επιχειρήσεις. Η κεντρική κυβέρνηση θα συνδράμει μόνο μερικώς.

Θα το εποπτεύει άμεσα το υπουργείο Τεχνολογίας και αναμένεται να δώσει μεγάλη ώθηση στη μεγαλύτερη αγορά μικροεπεξεργαστών στον κόσμο, που έχει ήδη σημειώσει επιτυχίες παρά τη μερική εξάρτησή της από τις αμερικανικές βιομηχανίες.

Ακόμη και το περασμένο έτος για να κατασκευάσουν έναν μικροεπεξεργαστή υψηλής τεχνολογίας οι τεχνολογικές εταιρείες της Κίνας, η Huawei Technologies και η SMIC, με την οποία συνεργάζεται, έπρεπε να βασιστούν σε τεχνολογίες αμερικανικής προέλευσης. Η SMIC είναι σημαντικός συνεργάτης της Huawei Technologies, μια και αποτελεί τον κύριο προμηθευτή της σε μικροεπεξεργαστές. Eχουν προηγηθεί οι προσπάθειες της Ουάσιγκτον να πείσει συμμάχους της όπως η Ολλανδία, η Γερμανία, η Νότια Κορέα, αλλά και η Ιαπωνία, να περιορίσουν περαιτέρω την πρόσβαση της Κίνας στην τεχνολογία προηγμένων μικροεπεξεργαστών και να επιβάλουν αυστηρότερους ελέγχους στις εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας. Οπως αναφέρουν στο Bloomberg πηγές με γνώση του θέματος, οι τοπικές αρχές της Σαγκάης καθώς και άλλων πόλεων όπως και οι επενδυτικές China Chengtong Holdings και State Development and Investment Corp. συγκαταλέγονται στους επενδυτές που αναμένεται να δεσμεύσουν δισ. γουάν κάθε μία για τη χρηματοδότηση του στρατηγικής σημασίας ταμείου.

Τα κεφάλαια αυτού του τρίτου ταμείου θα προέλθουν από τρεις με τέσσερις πηγές κεφαλαίου που διαχειρίζονται άλλοι εταίροι και το Μεγάλο Ταμείο θα στηρίξει άμεσα τις εγχώριες επιχειρήσεις. Οι διαπραγματεύσεις για την άντληση των κεφαλαίων είναι ακόμη σε εξέλιξη και αναμένεται να διαρκέσουν μήνες. Το εν λόγω ταμείο έχει ιδρυθεί από το 2014 και έχει έως τώρα αντλήσει περίπου 45 δισ. δολ. για να στηρίξει δεκάδες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των βιομηχανιών μικροεπεξεργαστών SMIC και Yangtze Memory Technologies. Στη δεύτερη φάση του, δηλαδή από το 2019 και μετά, το Μεγάλο Ταμείο ελέγχει μερίδια από 48 τοπικές βιομηχανίες μικροεπεξεργαστών. Επιχειρήσεις και βιομηχανίες που χρηματοδοτούνται από το Μεγάλο Ταμείο θεωρητικά είναι σαν να λειτουργούν υπό την αιγίδα και την προστασία του Πεκίνου. Κάτι τέτοιο λειτουργεί ως επιχειρηματικό διαβατήριο, αφού ανοίγει τις πόρτες σε άλλους πιθανούς επενδυτές και κατορθώνει έτσι να διασφαλίσει περισσότερη οικονομική στήριξη και από άλλους επενδυτές.

Πρόκειται, πάντως, για ένα ταμείο που έχει κινηθεί κυρίως παρασκηνιακά και έχει κρατήσει μακριά από τα μάτια της κοινής γνώμης τις επενδύσεις του. Πολλοί επικριτές του έχουν επισημάνει ότι δεν είναι υπόλογο σε καμία ανώτερη αρχή της Κίνας. Εχει κινήσει υποψίες από το 2022 όταν περιόρισε τις επενδύσεις του μετά την εκστρατεία του Πεκίνου κατά της διαφθοράς. Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν κατά καιρούς δώσει εντολή να διεξαχθούν έρευνες στο επίμαχο ταμείο, καθώς διαπίστωσαν υπερβολική καθυστέρηση σε ό,τι αφορά την πορεία ανάπτυξης μικροεπεξεργαστών που να μπορούν να υποκαταστήσουν εκείνους των δυτικών οικονομιών και απουσία προόδου στη διαδικασία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση